Robak Opublikowano 10 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2007 Nie ma żadnej dużej megi dokładnie już nie ma (a co sobie autka nie można pieszczotliwie nazywać?(magnum)już nie pracuje w tej firmie) co do tematu jak napisał jaha "i tak każdy zrobi to co uważa za słuszne" ja bym zmienił olej ty i kto inny tego nie zrobi wiec trzeba wyciągnąć jakieś wnioski np. doszli do takiego wniosku że to przechodzenie z lepszego na gorszy jest optymalne (tylko kiedy to zrobić). olej naprawdę wypadałoby dostosować do stopnia zużycia silnika, taką granicę można byłoby określić pewnie w procentach. ja natomiast uważam tak samo jak cytowani eksperci i na pewno w momencie gdy mój silnik powie już że ma dość (okresowo sprawdzam stopień sprężania i ciśnienie oleju) wleję mu najlepszy z najgorszych olejów czyli mineral 15w40 o najlepszych parametrach. (no chyba że tego nie doczekam za rok dwa chce kupić już nowy renaulcik ) a oby twoja megane jeździła jak najdłużej na tym oleju jaki jej lejesz dla mnie to koniec tego tematu.... chyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janksz Opublikowano 10 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2007 na pewno w momencie gdy mój silnik powie już że ma dość (okresowo sprawdzam stopień sprężania i ciśnienie oleju) wleję mu najlepszy z najgorszych olejów czyli mineral 15w40 o najlepszych parametrach. Zrobię dokładnie tak samo, albo zrobię mu szlif i znowu zaleję syntetykiem. Oby tylko nadwozie do tego czasu wytrzymało :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaha Opublikowano 11 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2007 Prędzej panowie wymienimy samochody niż przejedziemy nimi po 300 tys km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrNO Opublikowano 11 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2007 i to jest chyba najcenniejsza uwaga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 11 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2007 No nie wiem ja tam czuję sentyment do swojej megi ;-) :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aroslaw Opublikowano 27 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2007 kurcze to ile tego oleju ma w koncu byc ? ktos wklejal tabelke ze 3,5 bez filtra i 4 z filterm. dzisiaj wymienialem z filtrem i wlalem 3,5 a jest lekko nad max ... czy tak moge jezdzic czy jakos spuscic ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 27 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2007 Widać stary dokładnie nie zleciał ;-) Możesz śmigać - jak jest tylko lekko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aroslaw Opublikowano 27 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2007 zlecial zlecial na warsztacie to bylo robione i przy mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janksz Opublikowano 27 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2007 jest lekko nad max ... Nadmiar oleju w silniku nie jest wskazany. Może szukać sobie słabych punktów do "do wyjścia". Jezeli masz sporo ponad max, a silnik oleju "nie bierze", to ja na Twoim miejscu bym upuścił z pół litra. Jezeli jest max tylko z bardzo delikatnym przekroczeniem, to możesz jeżdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aroslaw Opublikowano 27 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2007 no to jutro pojade spuscic ale to z doswiadczenia mowicie ze wchodzi te 4 ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janksz Opublikowano 27 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2007 Nie panikuj. Jak wysoko masz ponad max? ile milimetrow? 4 litry wchodzi do silnika nowego, zalewanego po raz pierwszy. Przy kolejnych wymianach wchodzi ponizej 3,5l poniewaz nigdy nie spuscisz starego oleju do zera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aroslaw Opublikowano 27 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2007 jest gdzies tak ok 1 cm ponad max pojade, w ramach reklamacji sobie lekko spuszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janksz Opublikowano 27 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2007 1 cm ponad max to stanowczo za duzo. Smialo mozesz upuscic okolo litra, a potem ewentualnie dolać. Prawidłowo powinno być na 3/4 pomiedzy kreskami na bagnecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aroslaw Opublikowano 28 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2007 ni i spuscilem teraz jest pod kreska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
__Robert__ Opublikowano 28 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2007 Wchodzi 3,5 litra z filtrem. Też chciałem wlać mu 4 literki tak jak instrukcja mówi, ale wolałem wlać 3,5 i później dolać i co sie okazuje te ssilniki potrzebują 3,5 litra oleju z filtrem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi