kepa416 Opublikowano 12 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2010 pepto, To rozumiem że Elf LDX jest zły, a Renault poleca Elfa za $ ? Czyli jedyny dobry elf to Excellium Full Tech i Solaris ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baciuś Opublikowano 12 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2010 ja wlewam olej costroll 10W40. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 13 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2010 Rezultat przy niższej cenie niż 100% PAO otrzymuje się finalnie lepszy produkt. LDX nie jest 100% PAO. Więc? NIe jest syntetykiem, ale jest od niego lepszy czy gorszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eMBe Opublikowano 13 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2010 pepto dzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gandi Opublikowano 13 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2010 Rezultat przy niższej cenie niż 100% PAO otrzymuje się finalnie lepszy produkt. LDX nie jest 100% PAO. Więc? NIe jest syntetykiem, ale jest od niego lepszy czy gorszy? Pomyśl sam - czy olej na bazie mineralnej (czy tam nazwijmy go 'technologią syntetyczną' - wiadomo o co chodzi) z dodatkami syntetycznymi może być lepszy od oleju wyłącznie syntetycznego? Już nic więcej nie chce mi się podawać 'na tacy', niech każdy wyciągnie własne wnioski i przemyślenia. To co kolega skopiował z wiadomości otrzymanej od Elfa skomentuje tylko tak - skoro olej na bazie mineralnej jest nazywany 100% syntetycznym, to jak można dalej ufać Elfowi w tym do czego nas przekonuje? Przykładowo taki producent jak Liqui-Moly na swojej stronie oleje dzieli na 4 kategorie: - mineralne - półsyntetyczne - technologia syntetyczna - w pełni syntetyczne Mobil oleje w pełni syntetyczne nazywa Mobilem 1 - jeśli jest Mobil bez tej jedynki (np. Mobil 5W40) to jest to olej w technologii syntetycznej. To są przykłady uczciwego podejścia do klienta. Aha - Elf 0W30 Fulltech jest olejem na bazie PAO - czyli w pełni syntetycznej bazie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 13 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2010 gandi, to co ELF EVOLUTION SXR 5W30 też nie jest syntetyczny??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 14 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2010 skoro olej na bazie mineralnej jest nazywany 100% syntetycznym, to jak można dalej ufać Elfowi w tym do czego nas przekonuje?A który jest tak opisany??? Ja widzę w opisie LDXa i NFa "ELF Synthetic Technology". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gandi Opublikowano 14 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2010 Robak zgadza się - to olej na bazie mineralnej poddanej hydrocrackingowi. Jeśli chcesz mieć podobny parametrami olej jak ten i też od Elfa ale lepszy, to 0W30 Full-tech będzie ok. Lewy nie wiem czy tylko mi się wydaje, czy ciągle starasz się mnie atakować w swoich postach? Wchodzę na stronę Elfa i pierwsze zdanie: "ELF EXCELLIUM LDX 5W40 jest najnowocześniejszym, syntetycznym olejem silnikowym zestawionym ze specjalnie wyselekcjonowanych bazowych olejów syntetycznych i dodatków uszlachetniających." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 14 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2010 Lewy nie wiem czy tylko mi się wydaje, czy ciągle starasz się mnie atakować w swoich postach?Owszem, wydaje CI się. Na etykiecie LDXa jest napisane "ELF Synthetic Technology". Na stronie Totala, faktycznie jest "SYNTETYCZNY OLEJ DO SILNIKÓW BENZYNOWYCH I DIESLA", natomiast dopiero ELF EXCELLIUM FULL-TECH 0W30 ma tam opis 100 % SYNTETYCZNY OLEJ SILNIKOWY DO SILNIKÓW BENZYNOWYCH I DIESLA. JAk sadzę, kluczowym jest tu dopisek 100%... w opisie oleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gandi Opublikowano 14 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2010 Możliwe, nie mam butelki tego oleju, więc nie wiem - bazuje na stronie internetowej na której zastosowano hasło marketingowe w postaci 'olej syntetyczny'. W takim razie wychodzi na to że kluczowy (dla świadomego klienta Elfa) jest dopisek 100% syntetyczny. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 14 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2010 W takim razie wychodzi na to że kluczowy (dla świadomego klienta Elfa) jest dopisek 100% syntetyczny.Wygląda na to, że nie tylko ELFa. Mobil, Motul, Total/Elf, Castrol i inni, maja w ofercie zarówno oleje 100% syntetyczne jak i na swój własny sposób opisywane oleje produkowane w "technologi syntetycznej". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepto Opublikowano 14 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2010 Rezultat przy niższej cenie niż 100% PAO otrzymuje się finalnie lepszy produkt. LDX nie jest 100% PAO. Więc? NIe jest syntetykiem, ale jest od niego lepszy czy gorszy? Z kontekstu wypowiedzi przedstawiciela Total Polska wynika, że 100% PAO to przestarzała technologia. Co może być prawdą - shell 5W40 też jest bazą syntetyczną rozpuszczoną w oleju mineralnym. Być może 5W40 nigdy nie były 100%PAO. Ja osobiście tak się nie nakręcam, jesli w książce serwisowej mojego scenica jest tłustym drukiem napisane elf synthese 5W40 to taki olej stosuję ;-). Obecnie jedyny olej Elf o lepkości 5W40 to excellium LDX, a czy on ma 100% PAO czy jest HC lub czymś podobnym...mam to gdzieś. z pewnością nie zaleję grata olejem o innej lepkości niż zalecana tylko po to aby mieć 100% PAO. Czytałem kiedyś wyniki testów przeprowadzonych w USA - przez 3 lata (lub 5, nie pamiętam) zalane były taxi olejem syntetycznym i taxi z olejem mineralnym. Wyniki badań wykazały, że po przerowadzeniu oględzin obu grup testowanych nie było różnicy w zużyciu podzespołów silnika... o ile pamiętam to PAO to też nie jest jakaś kosmiczna technologia i też bazuje na mineralnym oleju..... poddanym jakiemuś tam procesowi.... pozdr pepto [ Dodano: 2010-07-14, 18:59 ] Robak zgadza się - to olej na bazie mineralnej poddanej hydrocrackingowi. Jeśli chcesz mieć podobny parametrami olej jak ten i też od Elfa ale lepszy, to 0W30 Full-tech będzie ok. A ja nie jestem przekonany, czy olej o nizszej lepkości niż zalecany przez konstruktorów, w moim przypadku 5W40, zrobi "lepiej" mojemu silnikowi ;-) pozdr pepto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kepa416 Opublikowano 14 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2010 Dziś byłem u taty na stacji i tak czytałem etykietki różnych olei i tylko na shellu hellixie znalazłem etykietkę i była norma RN0700 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 14 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2010 K2 TEXAR 5W-40 ULTRA, K2 TEXAR 0W-30, Lotos Quazar 5w40 - też spełniaja tę normę, a raczej postarały sie o aprobatę Renaulta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gandi Opublikowano 14 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2010 Z kontekstu wypowiedzi przedstawiciela Total Polska wynika, że 100% PAO to przestarzała technologia. Co może być prawdą - shell 5W40 też jest bazą syntetyczną rozpuszczoną w oleju mineralnym. Być może 5W40 nigdy nie były 100%PAO. Olejów z tego co się dowiedziałem raczej nie robi się na jednym rodzaju bazy - są to mieszaniny różnych składników. Chodzi tylko o to że co jest głównym składnikiem oleju. To tak jak oleje półsyntetyczne - to są oleje mineralne z niewielkim dodatkiem bazy syntetycznej. Tutaj podobnie - są oleje na bazie PAO z niewielkim dodatkiem innych baz, a są na bazie HC z niewielkim dodatkiem bazy IV i V. PAO nie jest raczej przestarzałą bazą - wszystkie najnowocześniejsze oleje 0W20, 0W30, 0W40 są na bazie PAO bo z tego co zauważyłem 5W40 to jest maksymalna 'rozpiętość' lepkości oleju dla technologii HC. Wszystkie 0W.. albo np. 5W50, 10W60 są na bazie w pełni syntetycznej. Ja osobiście tak się nie nakręcam, jesli w książce serwisowej mojego scenica jest tłustym drukiem napisane elf synthese 5W40 to taki olej stosuję ;-). Obecnie jedyny olej Elf o lepkości 5W40 to excellium LDX, a czy on ma 100% PAO czy jest HC lub czymś podobnym...mam to gdzieś. z pewnością nie zaleję grata olejem o innej lepkości niż zalecana tylko po to aby mieć 100% PAO. Są oleje 5W40 na bazie w pełni syntetycznej - a zauważ że tłustym drukiem masz w instrukcji zalecany olej na bazie PAO, a lejesz na bazie HC - czy faktycznie stosujesz się do zaleceń producenta? Czytałem kiedyś wyniki testów przeprowadzonych w USA - przez 3 lata (lub 5, nie pamiętam) zalane były taxi olejem syntetycznym i taxi z olejem mineralnym. Wyniki badań wykazały, że po przerowadzeniu oględzin obu grup testowanych nie było różnicy w zużyciu podzespołów silnika... A ja czytałem test Mobila i silnik BMW zalano mineralnym a drugi syntetycznym i była znacząca różnica. Z tego co czytam oleje 5W40 Valvoline, Liqui-Moly i Motula są w 100% syntetyczne. Również Mobil1 0W40 - dolna lepkość może być niższa niż zaleca producent. Generalnie temat jest bardzo trudny i jest co drążyć jeśli kogoś to interesuje. Wszystko co piszę wyraża moje prywatne zdanie i to co do tej pory się dowiedziałem. Znalazłem ciekawy amerykański artykuł o nowych trendach w produkcji olejów, i HC wcale nie jest tak przekreślany - ma kilka zalet stawiających go ponad PAO, ale wciąż w wielu dziedzinach z nim przegrywa. Jak przebrnę przez te kilka stron to postaram się streścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi