Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Kłopoty z uruchomieniem zimnego silnika

Krzysztofczyk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Od 4 lat jestem posiadaczem Renault Megane II z 2004 roku kombi 1.6 benzyna. Od kilku dni auto jest w warsztacie i mechanicy powoli tracą nadzieję. Zacznę od początku. Od około 10 dni zaczęły się problemy z odpaleniem auta rano na zimnym silniku. Po uzyskaniu odpowiedniej temperatury tj. rozgrzaniu silnika można było jechać lecz nie było to optymalne zachowanie auta. Wzrosło spalanie pracował nierówno. Po uruchomieniu na zimnym obroty falowały i auto gasło. Na rozgrzanym silniku usterka jest trudna do rozpoznania. Po pierwszych diagnozach z warsztatu KZFR. Jednak po uruchomieniu zimnego silnika (chłopaki w warsztacie znają temat) odgłos pracy silnika nie odpowiadał znanym im dźwiękom. Diagnoza to na 90% nie jest KZFR. Ponadto zanotowali przestawienie rozrządu. (wymieniłem ok. 2 miesiące temu. Tera rozrząd przestawia się samoczynnie po kilku uruchomieniach silnika. Do tej pory przeczyścili przepustnice, wymienili świece, cewki, czujniki położenia wałka rozrządu a auto na zimnym silniku nie chce palić jak dawniej.

Może ktoś mi pomoże.

A czasem nie są to błędy związane z czujnikiem położenia wałka rozrządu ?

A tak przy okazji, skoro chcesz pomocy to napisz konkretnie co było sprawdzane, co wymieniane, czy auta było podpinane pod komputer,ważne jest jaki, i jakie błędy wyskoczyły. Przypominam, że Ty oczekujesz pomocy! Nikt tu nie będzie wyciągał po kolei co dolega Twojemu autu.