Obiboc Opublikowano 1 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2012 Witam Mam taki problem. Mianowicie coś mi nie gra pod maską , zaraz po odpaleniu silnika słychać piszczenie nie jest takie chamskie jak przy lużnym pasku klinowym, brzmi to troszku inaczej. Pytanie co to moze być jak auto sie rozgrzeje cisza? Jakies podpowiedzi. Co jest napędzane z którego paska. Pasek rozrzadu napędza pompe wody i klimę? Czy Klima i alternator jest na pasku klinowym? Bo moze jakies łożysko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 1 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2012 jak przy lużnym pasku klinowym Raczej pasek, ewentualnie rolki. jak auto sie rozgrzeje cisza pasek, rolki Pasek rozrzadu napędza pompe wody i klimę tylko pompę wody Czy Klima i alternator jest na pasku klinowym tak Bo moze jakies łożysko? może, ale nie koniecznie, bardziej stawiam na pasekKiedy był ostatnio wymieniany? Skoro masz 135 kkm to powinien zostać wymieniony przy okazji wymiany paska rozrządu, a cały napęd paska akcesorii sprawdzonym łącznie z alternatorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Obiboc Opublikowano 2 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2012 Rozrząd z paskiem pompa i resztą pierdułek robiony 40 kkm ( 2 lata). A że tak się zapytam napinacz paska ?? Sam ustala naciąg czy tak jak w trabim trzeba samemu naciagnąć i przykręcić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2012 A może łożysko na sprzęgle ? Zrób test :) Po zapaleniu zimnego na wolnych obrotach nie powinnio piszczeć. Wciśnij delikatnie sprzęgło i jak zacznie to znaczy, że łożysko oporowe sprzęgła. Ewentualnie przygazuj i tak przy ok 2500 obr. powinno zapiszczeć. Mam to samo :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Obiboc Opublikowano 3 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 Dzięki za podpowiedzi sprrawdzę tez to sprzegło, choc dzis po odpaleniu auta ( za 4 razem -22 na dworze) nabrałem przekonania graniczącego z pewnością ze to jednak pasek klinowy. Tylko czemu dziad się zluzował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 3 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 zluzował bo się naciągnął, zużył :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Obiboc Opublikowano 3 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 Oj tam oj tam, się zużył. No nic to trza wymienić, no ewentualnie troszkę go naciagnąć. A później wymienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sanfran Opublikowano 3 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 (edytowane) Albo poszło łożysko w jakimś urządzeniu (najczęściej alternatorze) napędzanym od paska. Też się zdarza. Zwłaszcza, jeśli autor wspomina, że piszczenie jest nieco inne niż jak przy pasku. Edytowane 3 Lutego 2012 przez sanfran Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Obiboc Opublikowano 3 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 Mam nadzieje ze to nie to. Nie usmiecha się mi wyciaganie alternatora , z serwisówki wynika że będzie trzeba rozebrać pół auta. Najpierw spróbuję podciagnąć jak dalej będzie piszczało no to.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sanfran Opublikowano 3 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 Jeśli pasek będziesz naciągał to najpierw możesz go poluzować i spróbować poruszać różnymi kólkami pasowymi. Uszkodzone łożysko można wyczuć od razu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 3 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 Przy obecnych temperaturach różne rzeczy się dzieją, to tylko guma, zimna jest twarda. Sam napisałeś, że jak się rozgrzeje to jest cisza, Ja bym poczekał do wyższych temperatur i obserwował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 3 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 no ewentualnie troszkę go naciagnąć O ile się nie mylę, to tym silniku napinacz jest automatyczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bongowski Opublikowano 15 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2012 U mnie piszczy łozysko na sprzęgle, spróbuj jak odpalisz wcisnąć lekko pedał i nasłuchuj czy pisk sie zmienia :l:... Nie wiem jak długo tak bedzie piszczało zanim padnie, ale nie mam zamiaru narazie nic grzebać. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommi3737 Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2014 (edytowane) Troche odświeże. Jakiś czas temu pojawiło się u mnie piszczenie na wolnych obrotach. Mechanik stwierdzil napinacz paska klinowego, przy okazji wymienione koło zamachowe pasowe bo niby sie rozpadło na dwie czesci. Po około dwóch miesiącach pojawił sie podobny problem. -problem wystepuje tylko przy mocno rozgrzanym silniku -pisk tylko na wolnych obrotach do około 1000/1200 obr/min (czym bardziej goracy tym dluzej slyszalny) -wciskanie sprzegla nic nie zmienia -Zauwazylem ze problem pojawia sie takze kiedy jadę na biegu na małych obrotach (800-1200 obr/min) i wystepuje tylko kiedy nie ma obciazenia. Tzn jesli wcisne gaz na tak wolnych obrotach to pomimo iz obroty caly czas sa niskie to pisk znika -Mechanik zdjął pasek klinowy ale pisk dalej byl lekko slyszalny-wiec raczej wykluczamy wszystko co napędza ten pasek włacznie z alternatorem i napinaczem -Po zgaszeniu silnika jeszcze przez okolo 1sekunde slychac ten pisk. Czyli tak jakby piszczało cos co się kreci i po zgaszeniu silnika jeszcze przez chwile się obraca, albo to jakies cisnienie ktore gdzies uchodzi (chociaz to raczej wykluczam). Pytanie: CO SIE KRĘCI JESZCZE PRZEZ MOMENT PO ZATRZYMANIU SILNIKA? -Pisk po dluzszej jeździe jest dość głośny-wyraznie słyszalny na zewnątrz Edytowane 28 Kwietnia 2014 przez Tommi3737 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Mechanik wymienił koło pasowe a nie zamachowe. Jesteś pewny że to pisk czegoś wirujacego a nie np. powietrze uchodzace lub zasysane przez jakąś nieszczelność? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi