luk1asz Opublikowano 5 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 Witam,potrzebuję porady.Moja megi 1.5 dci 2003, przestała odpalać gdy temperatura spadła poniżej -10,okazało się że świece żarowe nie dostają prądu i po prostu nie grzeją,wszystkie bezpieczniki są dobre,przekaźnik wymieniłem.Jaka może być tego przyczyna? Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 5 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 Spalone świece żarowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1asz Opublikowano 5 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 świece są nowe,chodzi o to że wogóle nie dochodzi do nich prąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 5 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 Sprawdź czy masz 12V na pinie 3 przekaźnika podgrzewania. Jest tam stały + z akumulatora. Piszesz, że sprawdziłeś wszystkie bezpieczniki ale czy aby na pewno? Do zasilania świec jest bezpiecznik 70 A w komorze silnika na płytce bezpieczników mocy. Dostęp po wyjęciu modułu zabezpieczeń i połączeń, schowany pod tym właśnie modułem. Dojscie ponoć tragiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1asz Opublikowano 5 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 to prawda dostęp jest masakryczny, są tam takie duże bezpieczniki i je tez sprawdziłem sa Dodano: 05 lut 2012 - 11:16 "Sprawdź czy masz 12V na pinie 3 przekaźnika podgrzewania" w którym miejscu mam tego szukać? jak to wygląda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 5 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 Na tym przekaźniku który wymieniłeś, za zderzakiem w lewym nadkolu, od strony kierowcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1asz Opublikowano 5 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 Ok sprawdzę,jakie jeszcze mogą być przyczyny tego nie grzania świec? Chcę zebrać trochę więcej wiadomości bo jak już sie dobiorę do auta to chciałbym wszystko posprawdzać. Dodano: 05 lut 2012 - 15:02 sprawdziłem 3 jest ok,ale nie ma prądu ani masy na tych od sterowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 5 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 Piny 1,2,6,7 dają + na świece. Oczywiście +12V na tych pinach pojawi się tylko wówczas gdy komputer wtrysku poda sygnał na pin 8 przekaźnika. Zależy to między innymi od temp. płynu. Prawdopodobnie będzie to napięcie 5V z sieci multipleksowej. Pin 9 służy do diagnostyki świec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1asz Opublikowano 5 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 czyli co dokładnie mam zrobić? Bo ja średnio znam się na mechanice i elektryce,uczę się błędach itd.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 5 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 Jak masz miernik to sprawdź czy po naciśnięciu na start pojawia się na kilka, kilkanaście sekund napięcie na pinie nr.8. Jak się pojawia a nie ma napięcia na świecach to prawdopodobnie przekaźnik jest uszkodzony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1asz Opublikowano 5 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 Problem w tym, że przekaźnik jest nowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 5 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 doświadczenie uczy, że nie zawsze nowe jest sprawne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1asz Opublikowano 5 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 znajomy przed chwilą sprawdził tą kostkę która jest wpinana w przekaźnik stwierdził brak prądu na wejściach od sterowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 5 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 Właśnie dokładnie przejrzałem zasadę sterowania przekaźnikiem grzania świec żarowych. Wychodzi, że komputer steruje przekaźnikiem podając "-" na pin 8 przekaźnika. Należy + miernika podłączyć do plusa aku a - miernika do złącza 8 we wtyczce zasilającej przekaźnik. Po wciśnięciu start na mierniku powinno pokazać 12V. Sygnał sterujący wychodzi z dolnego (złącze C) wtyku komputera nr. pinu E2. Sory za wcześniejsze wprowadzenie w błąd odnośnie napięcia 5V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1asz Opublikowano 5 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 tak sprawdzałem,tylko był taki problem że wogule nie było w nim prądu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi