ABCMegane Opublikowano 21 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2012 Witam, Dziś jakaś minuta po wyjechaniu z garażu spod maski samochód wydał taki dźwięk piszczenia trochę podobny do dźwięku luźnego paska alternatora. Przed tym zdarzeniem kilka razy zauważyłem, że po jakimś czasie jazdy w dźwięku silka słychać taki odgłos metalowy. Nie był on głośny bo trzeba wyjsiąść z samochodu aby usłyszeć. Ale dziś po raz pierwszy tak głośno przez 1/2 minuty piszczał. Wczoraj byłem na przeglądzie na 30 tys. km (po 2 latach) i wszystko według ASO w porządku. Wymieniono tylko olej, filtr powietrza i filtr kabiny. Co to może być? Proszę o opinie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mireczek01 Opublikowano 21 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2012 (edytowane) U mnie też, piszczał po zapaleniu i po pewnym czasie przestawało piszczeć (gdy się nagrzał). Niewsłuchiwałem się czy słychać metaliczne dzwieki, ponieważ postawiłem szybką diagnozę, że napewno to pasek. Niestety za pareset kilometrów alternator się rozwalił, bo jak się okazało to piszczało łożysko alternatora przy kole pasowym. Łożysko można wymienić, jednak w ASO tylko cały alternator. Profilaktycznie radziłbym Ci wymienić łożyska, zanim rozwali się alternator - u mnie stopiła się guma w kole pasowym zanim dojechałem do domu 30km i musiałem kupić cały używany alternator. Mogę Ciebie jeszcze zmartwić, że może to też być pompa klimy :l:, też jest na tym samym pasku. Edytowane 21 Lutego 2012 przez mireczek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ABCMegane Opublikowano 21 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2012 Dzięki za informację. To rzeczywiscie może być alternator. Chcę pojechać do ASO aby sprawdzili, ale jak nie piszczy to niestety nie mam dowodu. Swoją drogą, jak alternator może się zepsuć przy nie całych 30kkm? Dodano: 21 lut 2012 - 12:34 mireczek01, nie przeczytałem całego Twojego postu. To raczej nie klima, ponieważ była wyłączona. Ale pojadę do ASO aby sprawdzili. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mireczek01 Opublikowano 21 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2012 (edytowane) Zepsuć się może zawsze, czasami szybciej na gwarancji gdy wszystkie części nowe - po to jest gwarancja. Jeżeli to już poważniejsze uszkodzenie łożyska to po zdjęciu paska będzie czuć. Klima jest cały czas "włączona" - dokładnie to cały czas koło pasowe się kręci, tylko jak włączysz załącza się elektromagnes w kole. Edytowane 21 Lutego 2012 przez mireczek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marr29 Opublikowano 21 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2012 był opisywany przypadek na tym forum o wadliwym kole pasowym alternatora w Renault Fluence, w MIII być może jest to samo koło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ABCMegane Opublikowano 21 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2012 Po tym zdarzeniu rano, samochód stał 5 godzin na dworze. Ale jak pojechałem do ASO to nie dał piszczenia, choć byłem goto aby nagrać. W ASO zrelacjonowałem sprawę, szukali, ale nic nie stwierdzili. Alternator itp. pracuje normalnie. marr29, nie mogę znaleźć strony z podobnym zdarzeniem dla Fluence, pomożesz znaleźć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 21 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2012 Chyba chodzi o ten temat: http://megane.com.pl/topic/26418-fluence-i-phi-pierwsza-powazna-awaria/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ABCMegane Opublikowano 21 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2012 gojgien, dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi