szakaloo Opublikowano 29 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2006 Witam! mam takie pytanie. Czy jeździ ktoś megane na oponach 195/65R15? obecnie jeżdze na 195/50R15 kupiłem nowe o większym profilu i obawiam się że przy wachaniach zawieszenia będą się obcierać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrNO Opublikowano 29 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2006 ja mam takie w mojej megi od nowosci i nie mam zastrzezen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szakaloo Opublikowano 30 Października 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2006 ty masz nowszy model, chodzi mi konkretnie pierwszą wersje 1998rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzychu Opublikowano 4 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2006 Ja mam letnie 185/55 R15 ale chyba sa zbyt male i lekko mi przeklamuje licznik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robertto Opublikowano 28 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2006 Właściwy rozmiar to chyba 15 i profil 60. Zastanawiam się tylko nad szerokością na lato? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 28 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2006 Jeżeli chodzi rozmiar to w większości meganek I fabrycznie dawali 175/70 R14 o ile się nie mylę - bywają też R13 ale jak się mylę to znawcy mnie poprawią Na lato zakłada się szersze a na zimę węższe - tak zalecają "gumowi" fachowcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
respekt Opublikowano 7 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2006 Witam. Moje autko to Renault Megane Classic 1.6 16v z 99 roku, chce kupic opony zimowe,letnie mam w rozmiarze 185/60 r15. I oto moje pytanie,czy nadaja sie do tej meganki jakies zamienniki,albo ktos jezdzi na innych i mogl by powiedziec jak sie sprawuja.Kolega sprzedawal nowe opony 185/65 R15 ale odradzono mi ze wzgledu na to ze moga byc za wysokie i przy wiekszym obciazeniu moga ocierac.Jak to jest prosze o porady. :-| Pozdrawiam Respekt ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danielossss Opublikowano 9 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2006 IHMO jak zmienisz rozmiar opon (wysokość) to prędkościomierz bedzie przekłamywał, więc lepiej pozostać przy oryginalnych rozmiarach- szkoda, że tak mało popularnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lider Opublikowano 10 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2006 z tym przekłamywaniem licznika to fakt , ale różnica między 185/60 R 15 a 185/65 R15 jest tak niewielka że przekłamanie licznika jest znikome. ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
respekt Opublikowano 10 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2006 Z przeklamywanie licznika to napewno fakt choc to beda roznice okolo 2 -3 km/h przy predkosci 100km/h , a srednica pomiedzy rozmiarem 185/60 a 185/65 r 15 to 18.5 mm awiec moim zdaniem nie tak mało... Pozdrawiam ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacky Opublikowano 11 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2006 Możesz zastosować oponę 175/65/15 wysokość jest praktycznie identyczna, a że jest trochę węższa przy śniegu jest nawet lepiej (ma porównywalne opory toczenia jak 185) ewentualnie możesz kupić sobie komplet felg stalowych 14 i wtedy założyć opony 14 (polecam, sam mam dwa komplety felg) Jacky Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lider Opublikowano 12 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2006 Zostałem żle zrozumiany , miałem na myśli aby przy doborze nie sugerować się rożnicą wskazań licznika bo są znikome ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ematys Opublikowano 4 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2007 Witam calkiem nie dawno zakupiłem renault megane z 98r i chcial bym sie dowiedziec jakie opony przwiduje producent tzn. chodzi mi o rozmiar posaidam ksiażke do tego auta po niemiecku i nie moge tam znaleźść poóżcie!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janksz Opublikowano 4 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2007 Moja ma 175/65R14 i taka chyba powinna być u Ciebie. Sprawdz też rozmiar opon, ktore aktualnie masz założone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franz Opublikowano 5 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2007 Obręcze stalowe 5,5 B 13 opony 175/70 R13T ciśnienie w kołach przednich 0,23 MPa w tylnych 0,22 MPa Takie są zalecenia producenta dla Meganek z silnikami 1,4 i 1,6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi