jajek83 Opublikowano 14 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2012 (edytowane) Witam, Posiadam samochód Megane II 1.6 16V z 2003r (przebieg 105tyś) Mam dziwny problem ze spalaniem. Średnio komputer pokazuje około 12-14 l/100km w zimie wyłącznie w cyklu miejskim (wyłącznie krótkie odcinki 2-5km i długie postoje). Jest to dużo ale zważywszy na charakter jazdy i krótkie odcinki jest to możliwe. Na długich odcinkach jest już lepiej. Wychodzi około 8 l/100km. Zaniepokoiło mnie ostatnio inne wskazanie. Przeważnie tankuje za 100zł czyli około 18 litrów. Wychodzi ze powinienem zrobić około 160 km a różnica na liczniku głównym to tylko 100-120 km. Wychodzi więc spalanie prawie 18l/100km a to już trochę martwi. W zaszłym roku wymieniłem świece i cewki. Komputer nie pokazuje żadnych błędów. Silnik pracuje stabilnie. Obroty na luzie około 850 i nie skaczą. Wyczytałem kilka możliwości ale nie wiem od czego zacząć? 1) sonda lambda 2) filtr powietrza 3) filtr paliwa 4) ??? Edytowane 15 Marca 2012 przez jajek83 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 14 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2012 Zalej do pełna i dopiero potem rób wyliczenia po powtórnym zalaniu do pełna. Takie wyliczania jak Twoje nie mają sensu po prostu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawskip Opublikowano 14 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2012 ... Obroty na luzie około 8500 i nie skaczą. swoją drogą to przy takich obrotach to się nie dziwię takiemu spalaniu :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cj Opublikowano 11 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2012 8500 ;) na zegarze jest 7000 max ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi