Skocz do zawartości

Bevestig motor afzetten dziwny komunikat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich użytkowników.

Na początku się przedstawię - jestem Marcin i jeżdżę Megane II Grandtour z 2004 1,9 dCi r od 2 miesięcy. Niestety od wczoraj próbuję bezskutecznie odnaleźć odpowiedź na nurtujący mnie komunikat komputera. Przeszukałem całe google ale nic sensownego nie znalazłem, a translatory są jednym słowem do niczego. Opis problemu jest bardzo krótki:

2 dni temu gdy pojechałem ze znajomymi nad jezioro (około 30 km) po przyjeździe na miejsce i próbie zgaszenia silnika pojawił się komunikat BEVESTIG MOTOR AFZETTEN oraz żeby nacisnąć jeszcze raz stop w celu wyłączenia silnika. Pomyślałem sobie że może za szybko chcę wyłączyć silnik i nie zdążył się schłodzić, ale niestety za chwilę znów ten komunikat. Dzisiaj gdy odpaliłem w garażu na parę minut samochód znów pojawił się ten komunikat. Nie jest możliwe żeby silnik był nagrzany bo pracował parę minut i ciągle na luzie.

Czy ktoś może z użytkowników spotkał się już z tym dziwnym komunikatem oraz wie jak sobie z nim poradzić?

Pozdrawiam

Dzieje się tak również (opisany na forum przypadek) gdy karta została w domu, a auto miało być zgaszone kilkadziesiąt kilometrów dalej. Dlatego warto przed ponownym wciśnięciem przycisku START/STOP sprawdzić czy kartę mamy przy sobie.

Takie działanie tego ustrojstwa, że nie sygnalizuje wcześniej nieobecności albo niewykrywania karty, a dopiero przy próbie wyłączenia silnika.