Skocz do zawartości

Gniazda zapalniczki przestały działać!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Jako iż wybieram się nad morze na wakacjach chciałem sprawdzić czy materace itd. są sprawne i nie przebite. Podłączyłem moją pompkę elektryczną do gniazda zapalniczki w tylnym rzędzie (te pod środkowym fotelem). Pompka napompowała materac a następnie jak wyłączyłem ją przełącznikiem i chciałem włączyć ponownie już nie odpaliła... Sprawdzałem wszystkie gniazda i wygląda na to że spaliły się wszystkie oprócz zapalniczki (2 pod fotelami i jeden w schowku z roletą). Nie wiem co z tym teraz zrobić. Może jest to kwestia bezpiecznika? Wyczytałem że znajduje się on chyba koło kierownicy, tylko który to? Czy jest możliwość że spaliła mi się instalacja? Czy autem można normalnie jeździć? Bo znajomy w Corolli tak podłączył laptopa to spaliło mu pół instalacji, nie działały światła, wycieraczki, szyby itd. Poradźcie Panowie bo auto musi jeździć a nie wiem czy mogę. I co zrobić z tymi nieszczęsnymi gniazdami bo potrzebne mi są.

Pozdrawiam!

• 2 lata później...

Koledzy podepnę się pod temat, co prawda moje gniazda działają ale problem tkwi w tym, że gdy podłącze CB radio do gniazda w podłokietniku to nie działa a w gnieździe pod lewarkiem zmiany biegów działa. Każde inne urządzenie działa w podłokietniku tylko nie CB. Czym to może być spowodowane?

co prawda moje gniazda działają ale problem tkwi w tym, że gdy podłącze CB radio do gniazda w podłokietniku to nie działa a w gnieździe pod lewarkiem zmiany biegów działa.

Jest to kwestia wykonania gniazda 12V. U mnie w megance nie w każdej pozycji wtyczki w gnieździe działają zasilacze do kamery i ładowarki telefony. Jak wąsy od masy wpadną w wycięcie w obudowie gniazda to wtedy nie mam zasilania. Prawdopodobnie masz tak też u siebie.