Skocz do zawartości

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Stycznik pod fotelem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam - odkryłem przypadkowo luźny stycznik pod fotelem kierowcy. Gdzie to powinno być wpięte i do czego służy? Przekopałem się przez masę dokumentacji - ale nic nie znalazłem - podejrzewam, że to jest styk włączający oświetlenie boczne przy otwarciu schowka pod fotelem - ale tak tylko gdybam. Oto zdjęcia:

wp001440.jpg

wp001439.jpg

A wystarczyło wpisać w szukajkę i w pierwszym znalezionym poście znalazłbyś odpowiedź

http://megane.com.pl/topic/30812-czujnik-polozenia-fotela-kierowcy-od-airbagow/page__p__244481__fromsearch__1#entry244481

Tak - szczególnie jakbym wpisał "Czujnik położenia fotela kierowcy od airbagów" :) Nie no poważnie to sprawdziłem i dopiero jak wpisałem "pod fotelem" to mi znalazło - bez sensu wpisywałem "stycznik pod fotelem" :) "Człowiek uczy się całe życie z wyjątkiem lat szkolnych" :)

Tak to właśnie jest. Nowy użytkownik od razu musi wiedziec co wpisac w szukajkę. :)

Z mojego doświadczenia: na pewnym forum wpisałem w szukajkę " dymek z nawiewów" bo tak to dla mnie wyglądało i od razu ochrzan od moda, że należało wpisac "mgiełka z nawiewów' i znalazłbym odpowiedź. I bądź tu mądry. :)

No bo nie miał pojęcia co to jest. Często przychodzi pierwsza myśl lub skojarzenie i tak się pisze. Gdyby wiedział, że to jest czujnik to pewnie by tak napisał.

Wystarczyło w wpisać "wtyczka pod fotelem"

Nic nie poradzę, na to jak użytkownicy nazywają wątki.

Jedne są logiczne i odwołują się do problemu inni napiszą "problem z Megane" , pomimo tego, że Regulamin dokładnie mówi co i jak.

Potem wynikają takie właśnie problemy z szukajką.

Koniec EOT, następne tematu OT będą usuwane.

Widocznie leszczo nacisnął na języczek i jemu stykało więc napisał stycznik. Forum jest dla wszystkich, nie tylko dla elektryków a znawcy tematu powinni pomagać i wyprowadzać z błędu. Kto ma pojęcie o elektryce wiedziałby, że stycznik to całkiem inne urządzenie. Tu chodzi o zwykły włącznik, który zresztą na schematach visu jest nazywany czujnikiem, bo spełnia rolę czujnka.