gobi Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2012 (edytowane) Witam kolegów i mam pytanie w temacie poprawy osiągów megane 1.5 dci 110km Fap.kupione w salonie w 2011 roku wersja boose.Przebieg to 15tys km.Niestety z czasem wydaje mi się że z tych 110 koni to sporo w stajni zostało,albo winna jest krótka 6 biegowa skrzynia.Dla tego mam zamiar podnieść moc i moment silnika.Może ktoś ma jakieś doświadczenia z tym silnikiem lub może polecić dobra firmę a okolicach północno- wschodniej Polski? Pozdrawiam i dzieki za wszystkie podpowiedzi. Edytowane 21 Sierpnia 2012 przez gobi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hymmen Opublikowano 23 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2012 Te silniki same w sobie są już mocno "wyżyłowane", dużo nie wskórasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gobi Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Znalazłem możliwość założenia power boxa w firmie V tech.Podnosi moc do jakiś 126 -128 km i jakieś 290 miutków.Kosztuje to coś 1300zł Może ktoś ma doświadczenia z boxem w silnikach 1.5 dci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hymmen Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2012 (edytowane) Tego typu boxy są dostępne np. na ebay: http://www.ebay.pl/itm/Chip-PErformance-Box-RENAULT-SCENIC-1-5-DCi-110-BHP-Tuning-Diesel-ChipTuning-/180944257365?pt=UK_CarsParts_Vehicles_CarParts_SM&hash=item2a211e4155 Faktycznie, firma V tech jest firmą sprawdzoną i pewną. Tylko mam pewne ale, a mianowicie jakie skutki będzie miało dłuższe stosowanie tego typu wynalazków, jaki to ma wpływ na żywotność silnika, sprzęgła osprzętu..? Edytowane 24 Sierpnia 2012 przez hymmen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasek Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Jak chcesz szybko dobić silnik to załóż boxa .... Jak chcesz podnieść moc i Nm i nie dobić silnika to zrób INDYWIDUALNĄ mapę silnika zmienioną przez profesjonalistę np w V-tech-u Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kierba Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2015 (edytowane) Odświeżę temat, planuje podniesienie mocy do 130HP w tym silniku, chce go zabrać do Vtech'u, ktoś może już wcześniej korzystał z usług tej firmy i może się wypowiedzieć na ten temat ? Chodzi mi oczywiście o indywidualny chip nie o boxa. Ze strony mechanicznej mój samochód jest w dobrej kondycji, od początku serwisowany w ASO, niedawno wymieniony rozrząd, pompa, turbinę mi kuzyn troszeczkę że tak powiem odświeżył (zajmuje się tym) także przeciwwskazań nie ma bo samochód jest w naprawdę dobrej kondycji. Edytowane 10 Kwietnia 2015 przez kierba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brzozka Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Możesz napisać jakie średnie spalanie u Ciebie w aucie? Mam ten sam model i w porównaniu do wersji megane II z silnikiem 1.5dci 106 koni to nowsza pali mi więcej przy tych samych trasach i takiej samej jeździe, nie zszedłem jeszcze poniżej 7 litrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kataryniarz Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 brzozka w opisie mojego auta masz średnie spalanie z różnych tras. Ogólnie z moich obserwacji nowa wersja 1.5 dCi pali więcej w mieście, ale mniej w trasie. Zimą w mieście na krótkich odcinkach nawet 7-7,5l, 105KM dCi nie był tak wrażliwy na temperaturę, dodatkowo spalanie zaburza oczywiście FAP. Ogólna średnia dla obu silników jednak bardzo podobna - 5,5l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robercik_b Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Podniosłem moc w swoim silniku w zakładzie w Katowicach (4GT) i obserwacje są następujące: Silnik wg fabryki 106 KM; hamownia 113 KM; po chip'ie moc na hamowni 127,8 KM. Moment - fabryka 200 Nm; Po cip'ie 240 Nm. Autko ma mniejszą turbo-dziurę, jest żwawsze. Spalanie bez zmian na trasie, w mieście pali mniej.Max prędkość z jaką jechałem po chip'ie - 199 km/h. Na trasie tempomat 110 km/h (średnia spalania przy przejechaniu 295 km, średnia prędkość 90 km/h to 4,5 l/100 km). Jestem zadowolony z tuningu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi