aniewa Opublikowano 10 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2017 Wystarczy wyprowadzić przewody z odpowiedniej kostki w UPC i doprowadzić do żarówek oraz aktywować światła do jazdy dziennej. Zaświecą się po uruchomieniu silnika a zgasną po załączeniu świateł mijania przez czujnik zmierzchu lub ręcznie. Na wiosnę mam zamiar zrobić to u siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marer Opublikowano 10 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2017 Możesz coś więcej o tych przewodach co i jak to zrobić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 10 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2017 (edytowane) Wymagane UPC L3 w L1 i L2 nie ma pinów i elementów w UPC nie zadziała Podmieniałem na L2 z megany ale wymaga to kodowania UPC aby działało poprawnie Edytowane 10 Grudnia 2017 przez cinas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 10 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2017 No to mnie tym zaskoczyłeś. Mam UPC w wersji L2 i dało się aktywować światła do jazdy dziennej ale czy są wyprowadzone odpowiednie piny to jeszcze nie sprawdzałem. Jeżeli faktycznie u mnie tego nie ma to chyba wrzucę ledy w zderzak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marer Opublikowano 10 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2017 A nie możesz wrzucić w lampy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 10 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2017 Aktywować się da ale brak elementów w UPC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 10 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2017 Przed chwilą, marer napisał: A nie możesz wrzucić w lampy ? W lampy to miałem zamiar wrzucić zwykłe żarówki P21 W i oprawki od kierunkowskazów, byłoby tak jak fabrycznie. Co do żarówki led w miejce P21W to nie widzę sensu tyle przepłacać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marer Opublikowano 11 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2017 Witam ponownie Oprawki od kierunkowskazów już załatwiłem , trzeba pomału się brać do roboty tylko muszę chyba zamówić jeszcze jakiś moduł świateł ? i gdzieś go wpiąć. Macie może jakieś sprawdzone ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witman Opublikowano 11 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2017 To bardzo proste, wystarczy zwykły przekaźnik, którego cewkę przekaźnika podłączasz przez diodę półprzewodnikową pod +12V po stacyjce, a drugi koniec pod + zasilania żarówki postojowej. Przez styki główne poprowadź zasilanie dziennych, możesz wykorzystać to samo +12V po stacyjce co zasilanie przekaźnika, tylko z przed diody pp ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marer Opublikowano 11 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2017 (edytowane) No ok Powiedz mi jeszcze proszę czy po włączeniu stacyjki na nie zapalonym silniku dzienne będą się świecić ? czy może dopiero po uruchomieniu silnika? No i jak dam postojowe to dzienne zgasną ale jak mignę samymi długimi to dzienne wtedy nie gasną ? No i Możesz mi jeszcze wytłumaczyć po co ta dioda ? Edytowane 11 Grudnia 2017 przez marer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witman Opublikowano 11 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2017 (edytowane) Chodziło mi oczywiście o +12V po stacyjce uruchomiania silnika znajdziesz w skrzynce, diodę wstawiłem jako element zabezpieczenia przed ewentualnym prądem wstecznym. W tym układzie przy mignięciu światłami drogowymi dzienne będą świecić. Edytowane 11 Grudnia 2017 przez witman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marer Opublikowano 12 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2017 Witam Dziś zabrałem się za dzienne w scenicu ale szybko odpuściłem ponieważ stwierdziłem że bez demontażu lamp się nie obejdzie. Muszę jeszcze kupić jakieś wiertło fi 28 mm żeby ładne dziury wywiercić. Czy Wy w obu plastikach tzn. obudowie i odbłyśniku wypalaliście lutownicą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witman Opublikowano 13 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2017 Lutownica z długim grotem z wierceniem ostrożnie, aby skrawki nie powpadały do środka lampy. Lepiej lampy wyciągnąć co się niestety wiąże z demontażem zderzaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marer Opublikowano 16 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2017 (edytowane) Witam Wczoraj w końcu przerobiłem lampy, ale nie obeszło się bez demontażu zderzaka. Oprawki włożone z zwykłymi żarówkami 21W i kable puszczone. Dziś pojadę do sklepu po przekaźnik i diodę lub gotowy moduł i podłączę wszystko do końca o ile znajdę ten plus po zapłonie. Pierwsze otwory w czarnym plastiku wyciąłem wiertłem do drewna i potem wyciąłem 3 wypustki na skrzydełka oprawki. Oprawkę wkładam i przekręcam w prawo o 1 cm , ładnie się klinuje. W odbłyśniku natomiast dziurę wypaliłem grotem lutownicy, nie robiłem żadnego kółka tylko normalnie objechałem na około, nawet wyszło , nic nie widać nie doskonałości. Wracając do tego plusa po zapłonie możecie mi powiedzieć gdzie go dokładnie znajdę? Dołączam 3 zdjęcia jak to wygląda na żarówkach 21W, docelowo chyba kupię ledowe . Edytowane 16 Grudnia 2017 przez marer 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 16 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2017 Wygląda bardzo dobrze. Plus po zapłonie masz w skrzynce UPC. Złącze CM czarne pin 1 lub złącze MN białe pin 8 od skrzyni automatycznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi