Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Kontrolka od hamulca ręcznego i STOP.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Posiadam Renault Megane II z 2004 w wersji Cabrio (Karmann). Mam pewien problem z kontrolką od hamulca ręcznego (!) i wyświetlającym się STOP. Kontrolki potrafią pojawić się i zniknąć po sekundzie i to tak kilka razy (nigdy nie jest to ciągły sygnał tylko przerywany, kilkakrotny). Najczęściej robi się tak gdy zjeżdzam "ślimakiem" z parkingu w galerii ale czasami też gdy po prostu stoję na światłach i ruszam. Nie wiem o co może chodzić. Płynu hamulcowego mam max. Proszę o jakieś sugestie.

Zdejmij wtyczkę ze zbiornika płynu hamulcowego. Jak objawy miną to znaczy, że uszkodzony lub zawieszony jest pływak w zbiorniczku. Jeżeli dalej to samo to może być przetarty przewód od czujnika poziomu płynu i dotykać gdzieś do masy.

Zdejmij wtyczkę ze zbiornika płynu hamulcowego. Jak objawy miną to znaczy, że uszkodzony lub zawieszony jest pływak w zbiorniczku. Jeżeli dalej to samo to może być przetarty przewód od czujnika poziomu płynu i dotykać gdzieś do masy.

Zrobię tak jak mówisz i zdam relację :notacrook:

Dodano: 31 sie 2012 - 10:27

Samochód zakupiłem miesiąc temu i nie wymieniłem jeszcze klocków. Ale jeśli klocki będą już do wymiany to nie włączy się czujnik i nie pokaże mi tego na desce rozdzielczej?

W megane II klocki są bez czujników. Zużycie klocków objawia się obniżeniem poziomu płynu w zbiorniczku i zadziałaniem kontrolki stop. Ale piszesz,że płynu masz pod korek więc klocki nie są przyczyną świecenia kontrolki stop.

Jakiś czas temu opisywałem podobny przypadek z płynem hamulcowym i kontrolką. Myślałem, że to nic poważnego ale niespodziewanie bez żadnych ostrzeżeń wysprzęglik do wymiany, oczywiście dalsza jazda była niemożliwa, laweta i do mechanika.

• 1 miesiąc temu...

Jestem posiadaczem Meganki 1.9 Dci z 2004r z podobnymi ojawami. Może ktoś potwierdzić , że powodem tych objawów jest rzeczywiście wysprzęglik.Samochodu używam do dalszych tras i perspektywa lawety mnie przeraża .