kacper69 Opublikowano 23 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 To widać po tym zanieczyszczeniu rur , że jednak główny problem jest jednak z silnikiem, a "awaria" EGR-a jest tylko wynikiem tych problemów. Tak mnie podpuściłeś tym zanieczyszczeniem rur, że zajrzałem dziś w to miejsce. W aucie którym jeżdżę , przy przebiegu 160 tys km jest czyściutko ! No może troszkę przesadziłem, ale nie ma się do czego przyczepić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davetm Opublikowano 23 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 Popobno w 1,5 dci 101 KM nie ma możliwości zaślepienia. Auto, które kupiłem stało rzekomo przez kilka miesięcy i może to jest kwestia przepalenia tego wszytskiego z rur? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 23 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 jak nie ma, jak ja mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper69 Opublikowano 23 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 To że auto stało , to nie zmienia faktu , że z jakiegoś powodu pojawił się ten nalot w rurach. A na jakim oleju jeździsz?, bo może to też ma znaczenie. A , i czy auto bierze olej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davetm Opublikowano 23 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 Olej już wymieniony jakiś tydzień temu na Mobil 5W30. Nie bierze oleju jak na razie:) Wcześniej był 15W40, nie wiem jakiego producenta:/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 23 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 spory przeskok w oleju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davetm Opublikowano 1 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2012 No to tak, obserwacje po wymianach wszytskich niezbędnych i obowiązkowych rzeczy takich jak filtry i olej wykonane, a problem dalej występuje. Fakt, że w mniejszym stopniu, bo spalanie spadło do 7,2, ale to i tak stanowczo za dużo. Najbardziej dokuczliwe objawy to bardzo słaba moc i właśnie te spalanie, przy przyspieszaniu czarny dym z rury. Zastanawiam się nad wymianą tego EGR, czy mogę to zrobić samemu kupując nowy na allegro czy muszę to zrobić u kogoś kto potem go jakoś zaprogramuje? Może najpierw do ASO pojechać żeby zdiagnozowali problem, czy nie warto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper69 Opublikowano 1 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2012 a może wpadnij jeszcze gdzieś na tanią kontrolę wtrysków. To mogą być lejące wtryski , wszystko by się zgadzało : czarny dym, spore spalanie i brak mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davetm Opublikowano 1 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2012 Myślałem o wtryskach, ale słyszałem, że wtryski w przypadku gdybym miał problemy z odpalaniem, a ja nie mam najmniejszych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper69 Opublikowano 1 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2012 wtryski się psują głównie na dwa sposoby: -nie podają paliwa - podają za dużo paliwa czyli "leją". Jak Twoje wtryski podają za dużo paliwa, to auto będzie odpalało OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davetm Opublikowano 1 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2012 W takim razie jak podają za dużo paliwa to czy z mocą nie powinno byc ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaakK Opublikowano 1 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2012 (edytowane) Witam, nie, bo jak za dużo paliwa (lejące wtryski )przy tej właściwej ilości powietrza, to zachwiany jest optymalny stosunek paliwo/powietrze i może skutkować to spadkiem mocy i czarnym dymem z rury wydechowej (niepełne spalanie paliwa) DaakK Edytowane 1 Listopada 2012 przez DaakK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karasek Opublikowano 2 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2012 U mnie spalanie znacząco wzrosło gdy rura/wąż ciśnienia od turbiny był nieszczelny. Przy okazji mocy było mniej (zauważalnie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davetm Opublikowano 2 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2012 (edytowane) ciach Jak jest nieszczelny to slychać taki świst, chyba nie? Mam pytanie co do szanownego zaworu EGR, próbowałem go odpiąć i jeździć bez niego i ku mojemu zdziwieniu komputer nie pokazał żadnego błędu po odłączeniu, dlaczego? Czy to jest prawidłowe? Dla przykladu odłaczyłem EGR w Clio 1,5 dci u kolegi i od razu wyskoczył błąd "sprawdz wtryski" i świeciła się kontrolka serwisu. Regulamin pkt. 5.6 - pl-literki 5.13 - cytowanie Edytowane 3 Listopada 2012 przez Tomik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baciuś Opublikowano 2 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2012 coś mi się zdaję że kupiłeś skarbonkę, coś ten poprzedni właściciel może tam grzebał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi