mefikkk Opublikowano 4 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 (edytowane) Witam, Co właściwie mam zrobić w Scenicu gdy mam taki błąd? "DF009 Obwód potencjometru pedału ścieżka 2 (z programu CLIP: "OBWÓD + PO ZAPŁONIE") jakaś zabawa w czyszczenie potencjometru przy pedale gazu? Proszę o podpowiedź Edytowane 4 Grudnia 2012 przez mefikkk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 4 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 Wymiana na nowy. Po prostu ścieżka się skończyła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mefikkk Opublikowano 4 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 hahahaah na nowego scenica? a na poważnie? ktoś wie o co biega? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 4 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 Przecież Ci napisał Wymiana na nowy. czujnik oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mefikkk Opublikowano 4 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 (edytowane) a jasniej? co za objawy powinienem widzieć, bo jakś nie wyczuwam wiele? poza tym o który pedał chodzi? ktoś ten czujnik reanimował? kupuje się nowy... jakie koszty naprawy etc.? może coś więcej proszę? Edytowane 4 Grudnia 2012 przez mefikkk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 4 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 Czujniki masz na pedale sprzęgła, hamulca i gazu, któryś z nich świruje. Czujnik pedałów sprzęgła i hamulca to zwykłe styczniki, na pedale gazu jest potencjometr. Coś jeszcze chcesz wiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mefikkk Opublikowano 4 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 (edytowane) OK dzięki zadam nura postaram się jakoś poczyścic ustrojstwo. skoro to potencjometr to może jakiś nowy się wykombinuje, ale obawiam się że Francuzi znów mają pewnie jakiś dziwny wynalazek) no i muszę się nauczyć używać aparatu... w końcu nie wiadomo jakie drobiazgi komu się mogą kiedys przydać... Edytowane 4 Grudnia 2012 przez mefikkk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 4 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 no i muszę się nauczyć używać aparatu... w końcu nie wiadomo jakie drobiazgi komu się mogą kiedys przydać... ooo właśnie, też zazwyczaj wszystko focę, jak potrzebne to sięgam do zbiorów takich fotek i jest jak znalazł. Wystarczy opanować taki z telefonu, szczególnie jak posiada autofocus i macro, czasami jest nawet lepszy od normalnego, bo dojdzie i tam gdzie normalnego foto nie wciśniesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mefikkk Opublikowano 17 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 (edytowane) niniejszym obiecuję! świadków aż nadto:) Dodano: 17 gru 2012 - 16:40 jeszcze nie rozbierałem ale wygląda to na pedał gazu - w końcu tylko tam są ścieżki dorwałem dziś serwisówke po polsku do sceniola II i tam jest napisane cyt.: "Uwaga: Usterka potencjometru położenia pedału przyspieszenia powoduje zmianę ustawienia obrotów biegu jałowego lub biegów przeznaczonych do jazdy." dodatkowo wiem już że u nas w SII potencjometr jest przy pedale gazu co do rozbiórki - znalazłem na forum opis do SI nie mam tylko kleju przewodzącego - pewnie ścieżka 2 u mnie padła... no ale zobacze wg opisów w serwisówce co można zrobić ijeszcze ciekawostka: "Potencjometr pedału przyspieszenia stanowi całość z pedałem przyspieszenia. Jego wymiana powoduje konieczność wymiany pedału. Istnieją dwa typy pedału: z punktem oporu lub bez. Pojazdy wyposażone w regulator-ogranicznik prędkości, posiadają pedał gazu z punktem oporu przy końcu skoku pedału. Ten punkt oporu służy do wyłączenia funkcji ograniczania prędkości w przypadku, gdy kierowca zmuszony jest zwiększyć prędkość." co to jest ten punkt oporu??? kawałek guy przykręcony do podłogi? taki posiadam ... co się stanie gdy go wykręcę - silnik będzie się wkręcać szybciej? ( groźba że za szybko?) cd. dla zainteresowanych: AWARYJNY TRYB PRACY MODUŁU PRZEPUSTNICY Dostępne są cztery tryby pracy awaryjnej modułu przepustnicy. 1 - Tryb ograniczenia osiągów Obejmuje on usterki typu elektrycznego w układzie wtrysku, dla których istnieje skuteczne rozwiązanie awaryjne (utrata jednej z dwóch ścieżek potencjometru pedału lub modułu przepustnicy). Ten tryb powoduje zmniejszenie przyspieszenia i ograniczenie maksymalnego otwarcia przepustnicy (maksymalna prędkość 90 km/h (mechaniczna skrzynia biegów) i 100 km/h (automatyczna skrzynia biegów). 2 - Tryb utraty sygnału z pedału przyspieszenia Tryb ten jest także nazywany « położeniem zabezpieczenia elektrycznego ». Przejście do tego trybu następuje w sytuacji, gdy nastąpiła całkowita utrata sygnału z pedału przyspieszenia, lecz komputer wtrysku zachowuje ciągle kontrolę nad dostarczaniem powietrza do silnika (działa sterowanie przepustnicą). W tym trybie, komputer wtrysku narzuca określone położenie pedału gazu dla każdego przełożenia skrzyni biegów i ustala prędkość obrotową biegu jałowego podczas naciskania na pedał hamulca. W takim przypadku maksymalna prędkość obrotowa silnika przy neutralnym położeniu dźwigni zmiany biegów wynosi 2500 obr/min. 3 - Tryb mechaniczny Limp-home Tryb obejmuje usterki, które mogą spowodować utratę kontroli nad sterowaniem przepustnicą (brak możliwości sterowania przepustnicą). W takim przypadku przepustnica znajduje się w położeniu spoczynkowym, komputer wtrysku zmniejsza prędkość obrotową poprzez odcięcie wtrysku i ogranicza moment obrotowy poprzez odcięcie zasilania i wtrysku cylindrów, zależnie od położenia pedału przyspieszenia. Maksymalna prędkość obrotowa przy pedale wciśniętym do oporu lub dźwigni skrzyni biegów ustawionej w położeniu neutralnym, wynosi 2500 obr/ min. 4 - Tryb odtwarzania położenia pedału W przypadku utraty sygnału o ciśnieniu w kolektorze, otwarcie modułu przepustnicy jest wprost proporcjonalne do położenia pedału przyspieszenia. Edytowane 17 Grudnia 2012 przez mefikkk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 17 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 co to jest ten punkt oporu??? Jest to potrzebne w autach wyposażonych fabrycznie w tempomat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 17 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 co to jest ten punkt oporu??? kawałek guy przykręcony do podłogi? taki posiadam ... co się stanie gdy go wykręcę - silnik będzie się wkręcać szybciej? ( groźba że za szybko?) To wyczuwalny na pedale opór w jego wciskaniu do podłogi. Nic pod pedałem przykręcone. Cisnac powoli czujesz skok gdzieś tak do 4/5 jednostajny, potem lekki opór jakby koniec ale po mocniejszym naciśnięciu pedał idzie głębiej. Podobnie jak przy jeździe automatem, jak chcesz go zmusić do redukcji biegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi