Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Pytania odnośnie identyfikacji pojazdu i części

meganescenic16

Rekomendowane odpowiedzi

Filtr powietrza wyprostuj i wkładaj, ważne że ta różowa uszczelka trzyma poprawna formę.

Co do PP dziwi mnie, ze auto z roku 1999 nie posiada klimy.

Czyżby auto jej faktycznie nie posiadało że taki filtr zakupiłeś??

http://filterki.pl/pl/filtr-kabinowy-k1067-filtron.html

Autko jest jak najbardziej wyposażone w klimatyzację, powinien być filtr Filtron K1051 lub jego odpowiednik.

http://filterki.pl/pl/filtr-kabinowy-k1051-filtron.html

Co do reszty to zgadzam się z gojgienem

kurde, ja na ich stronie wybrałem jakiś inny filtr na początku, i się spytałem ich czy będą części pasować, a oni mi email wysłali ,żebym podał numer VIN i mi sprawdzą. no i napisali,że wszystkie części dobrze wybrałem,tylko właśnie ten filtr wymienili mi na ten co przysłali... ciekawe czy mi wymienią..

~~~~~~~~~~~~~~

a tak w ogóle , to następnym razem jak będę kupywał filtr kabinowy to mam szukać do wersji IphI czy IphII? bo tamte filtry: oleju ,paliwa ,powietrza to brałem od IphII ,bo te części do silnika są(a ja mam silnik już ten nowszy),a nie wiem właśnie jak ten filtr kabinowy-jak go szukać.

~~~~~~~~~~~~~~~~

znalazłem u nich na stronie ten filtr, który powinienem mieć:

FILTRON

Kod produktu: K1051

Długość [mm]: 235

Szerokość [mm]: 223,5

Wysokość [mm]: 19

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

klikam na zamienniki, a tam mi wyskakuje np.

CORTECO

Kod produktu: 21652348

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Długość [mm]: 243

Szerokość [mm]: 169

Wysokość [mm]: 16

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Nie rozumiem tego, zamienniki chyba powinny mieć te same wymiary?a tutaj całkiem się różnią...

~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~

teraz jeszcze sprawdzę czy mi resztę części wysłali dobre.

lapka2.gif

Regulamin pkt. 5.9 -Prezes

Edytowane przez Prezes

Jeżeli chodzi o silnik to masz rację, z filtrem kabinowym jest problem bo były stosowane różne w danym modelu zależy to od rocznika i silnika.

Ja używam K1051 od samego początku już któryś z kolei i ten jest dobry, odpowiada on nr 7700428820.

Jeżeli chodzi o CORTECO to powinien być 21651984 lub 80000436(węglowy)

Czy te filtry i sprężyny gazowe są dobre?i dlaczego drugi numer na filtrach jest inny niż drugi numer na opakowaniu?

-Filtr powietrza

MAXGEAR

na opakowaniu:

AF-9492

26-0106

na filtrze:

AF-9492

1645-1207

-Filtr paliwa

MAXGEAR

na opakowaniu:

PF-2061

26-0103

a na filtrze:

PF-2061

1950-1207

-Filtr oleju

MAXGEAR

na opakowaniu:

OF-1039

26-0102 1 PCS

na filtrze:

OF-1039

2104-1204

-sprężyny gazowe

opakowanie to folia

na sprężynach:

Polcar

6011AB

F1=515N

Czy firma Polcar to inna nazwa firmy TRISCAN ? Bo zamówiłem Triscan a wysłali mi te Polcar.Jeśli nie ,to,które sprężyny są droższe?(w sklepie gdzie kupowałem- iparts.pl nawet nie mają tej firmy polcar,więc nie wiem jak sprawdzić,a może mi wysłali jakieś tańsze,a nawet na fakturze mam Triscan napisane 39zł sztuka).

ps.wy też nie mogliście wejść na forum przez kilka dni?

a mógłbym zmienić temat na np.,, pytania odnośnie identyfikacji pojazdu i części'' albo coś w tym stylu? Po prostu chciałbym,żeby te osoby co mają kaleido się wypowiadały i nie musiały szukać mojego tematu.

dlaczego drugi numer na filtrach jest inny niż drugi numer na opakowaniu?

Kupuj tylko firmowe, najlepiej w ASO wówczas będziesz miał pewność, że dobrze kupisz i numerki referencyjne wszędzie będą takie jak być powinny.

Jak kupujesz w firmie "kogucik" towar kiepskiej jakości z Chin sprowadzany, to się nie dziw że masz wszędzie inne numery. Jakoś ten fakt sprzedawcy muszą ukryć i motają w numeracji albo z kilku katalogów numerki na swoje zamienniki nanoszą.

Widzę że piszesz z Pl a to znowu nie taki zacofany kraik by nie można kupić dobrze i niedrogo porządnych wyrobów.

Macie zapewne w Pl takie firmy jak InterCars, Fota, które handlują zamiennikami dobrej jakości znanych firm, jak również zamiennikami brandowanymi swoją marką, przykładowo KAGER, nie odbiegającymi jakością od oryginałów.

Edytowane przez gojgien

myślałem,że skoro to największy sklep z częściami w Polsce(przynajmniej tak jest napisane na ich stronie) to mają zamienniki dobrych producentów,nawet te najtańsze.

Jeszcze chciałem się zapytać a ASO.Jeśli pytam się w niewłaściwym temacie to proszę usunąć post,a ja jutro założę stosowny temat.Oczywiście nie będę tam kupywał orginalnych części do 14letniego samochodu,ale czy można gdzieś znaleźć w internecie cennik orginałów montowanych tam?Niestety mi nie udało się znaleźć ,a chciałbym tak z ciekawości zobaczyć jakich firm są orginały? Jak oglądałem w sklepach internetowych części np. firmy BOSCH, to było przy niej napisane,że części tej firmy są montowane przy pierwszym montażu-czy coś w tym stylu.Czyli np. renault nie produkuje swoich części marki ,,Renault'' tylko np klocki hamulcowe kupuje od firmy Bosch,wycieraczki firmy ,,ABC'' itd, i poprostu wszystko montuje w całość i wtedy w ASO jeżeli chciałbym orginalne klocki samochodowe to oni mi dadzą te boscha?

Kupisz te produkowane przez powiedzmy wymienionego z nazwy BOSCH-a ale ta nazwa nie będzie na nich występowała. Zobaczysz tam za to napis RENAULT, logo firmy i numer referencyjny, przykładowo taki: 77 01 206 763 (tu numer całkowicie przypadkowy, spisany z klocków do innego Renaulta jak meganka i scenic)

Ten numer będzie zgodny z tym, co jest wyszczególnione w spisie części w zastrzeżonej bazie danych, która nazywa się DIALOGYS.

Moim zdaniem, jeśli chcesz mieć wszystkie takie dane w jednym miejscu, to właśnie DIALOGYSA powinieneś sobie zafundować. Tam odszukasz swoje auto i zobaczysz numerki jakie części są Ci potrzebne. Jeśli cena będzie za wysoka, to na podstawie tych numerów powinieneś szukać zamienników. Tu jednak musisz mieć świadomość, że numery na zamiennikach będą inne jak w DIALOGYSIE, jednak same części będą tych fabrycznych odpowiednikami, nie zawsze jakościowo tożsamymi. Tu znaczenie ma też cena. Coś co jest 3 razy tańsze, musi być gorszej jakości. Z czegoś przecież taka różnica w cenie wynika, a nie zawsze jest to tylko brak marki i rombu na elemencie.

Tu masz taki przykład, dotyczący czujnika światła cofania dla sceniola II i jeszcze kilku Renaultów.

Sprzedawane przez sklep z częściami do francuzów SALKO:

http://sklep.salko.pl/index.php?t=64576&g=191&q=&r=0&rg=0&sg=ELEKTRYCZNE%20|%20CZUJNIKI%20|%20czujnik%20wstecznego,%20w%B3%B1cznik%20%B6wiate%B3%20cofania

W linku jest oryginał opisany jako produkowany przez RANAULT FRANCJA. (nieistotne kto faktycznie go dla Renaulta zrobił, jego jakość jest taka, że Renault swoim logo i nazwą ten element firmuje), cena 116 zł a nawet 136 zł, numery Renault pod jakimi znajdziesz je w DIALOGYS-ie to 8200008194, 8200177718.

Poniżej masz kilka zamienników innych firm w innej cenie i z innymi własnymi numerami. Wybór co zakupisz już należy do Ciebie. Zwróć uwagę na producentów zamienników, CHRL tam nie zobaczysz.

Poniżej masz i tańsze zamienniki, przez 104, 80 po 55 zł i ten ostatni ma już numer FAE.40998 i jest produkowany przez FAE HISZPANIA.

Można na podstawie tych fabrycznych numerów referencyjnych poszukać czegoś w hurtowniach, gdzie zaopatrują się nieautoryzowani mechanicy, jak wspomniane tu IC lub Fota, ich katalogi są dostępne w internecie. To taki odpowiednik sklepu SALKO do którego linkowałem wyżej.

Tu takich "marek" jak MAXGEAR też nie znajdziesz.

Takie tylko w Allegro i podrzędnych sklepikach, gdzie liczy się ilość sprzedanych, tanich części, nie ich jakość. Tu kasę i zysk robi sposób zareklamowania tego nabywcy (ogłupienia) i ilość (tonaż) sprzedanych części.

Sam z oszczędności zakupiłem sworznie do sceniola starszego tej firmy i jakbym nie posiadał rozwiertaków, to musiałbym je na śrubach M10 przykręcić, choć kupowane były według danych auta. W aucie były otwory i śruby M12.

Nic mi nawet nie dała 24 miesięczna gwarancja z podpisem sprzedawcy, bo musiałem te otwory rozwiercić, a to już jest przeróbka zakupionej części.

Edytowane przez gojgien

• 2 tygodnie później...

mam kolejny problem, muszę kupić akumulator,czytałem dział ,,akumulatory'',i tam pisali,żeby kupić 55Ah ,600A. Jednak czy ktoś wie ,gdzie można sprawdzić jakie dane miał orginalny montowany fabrycznie akumulator? W ksiązce ,,sam to naprawiam'' oraz w orginalnej instrukcji nie ma takich danych.Może ktoś pamięta ,jaki był orginalny akumulator?Przypomnę ,że mój silnik(bo to chyba od niego zależy jaki akumulator trzeba kupić) to 1,6 16v(lpg zamontowane-nie wiem czy to ma jakieś znaczenie).

Jeszcze musisz podać czy masz zamiar ładować w auto jakieś dodatkowe pożeracze prądu.

Videa, skrzynie basowe, wzmacniacze, które będą wykorzystywane na postoju, bez pracującego silnika.

Jeśli tak to poszukiwanie wartości fabrycznie wstawianych akumulatorów mija się z celem. Musi być większy, a tu ma znaczenie jaki masz alternator i jakiej pojemności aku. naładuje, bez nadmiernego obciążenia i uszczerbku dla siebie.

będę używał tylko radio(głośniki te orginalnie zamontowane,żadnych ulepszeń),oraz nawigację-oba te urządzenia w czasie jazdy, choć czasami przydałoby się na jakiś czas włączyć radio np.przed garażem przy wyłączonym silniku np .na 1 h,oraz ustawić nawigację-ale to tylko po to ,aby wyznaczyć trasę.Chciałbym wiedzieć jaki orginalny akumulator był montowany,aby nie kupić mniejszej pojemności.W planach mam kupić większy ,ale nie wiem czy będę miał wystarczająco pieniędzy. Nie wiem jaki prąd daje alternator, z tego tylko co przeczytałem w dziale ,,akumulatory'' to ktoś napisał ,że alternator może dawać prąd o 15% większy niż potrzebuje orginalny akumulator(czy jakoś tak :D )-jeśli ktoś ma dane jaki alternator w tym samochodzie jest zamontowany orginalnie to też prosiłbym o info.

a tu ma znaczenie jaki masz alternator i jakiej pojemności aku. naładuje, bez nadmiernego obciążenia i uszczerbku dla siebie.

czyli pojemność akumulatora nie może być nieskończenie duża? Bo jeden użytkownik napisał w innym dziale,że pojemność oraz prąd rozruchowy to może być o wiele większy i żadnych efektów ubocznych nie będzie.Mi ojciec mówił,że zbyt duży akumulator też nie może być, bo będzie ,,niedoładowany'',dlatego kazał mi w internecie znaleźć jaki orginalny był montowany i jaki może być największy.Tylko nie wiem czy to ,,niedoładowanie'' jest złe z powodów ekonomicznych(aby nie tracić pieniędzy na większą pojemność niż ta ,która może być naładowana),czy ze względów,że akumulator się szybciej popsuje.

Edytowane przez meganescenic16

Akumulator o takich parametrach jak podałeś powyżej jest odpowiedni do tego auta. Nie ma sensu ładować mocniejszego. Ja mam w tej chwili trochę słabszy i spokojnie daje radę.

eśli ktoś ma dane jaki alternator w tym samochodzie jest zamontowany orginalnie to też prosiłbym o info.

Najprościej podnieść maskę i próbować odczytać oznaczenia alternatora.

jeden użytkownik napisał w innym dziale,że pojemność oraz prąd rozruchowy to może być o wiele większy i żadnych efektów ubocznych nie będzie.Mi ojciec mówił,że zbyt duży akumulator też nie może być, bo będzie ,,niedoładowany''

Poza niedoładowaniem nie będzie nic ubocznego. Samo niedoładowanie już jest uciążliwe, szczególnie jak auto parkujesz pod chmurką z dala od gniazdka, gdzie można co jakiś czas prostownik podłączyć.

Oczywiście niepotrzebnie większej pojemności aku. to niepotrzebnie wydana kasa.