cinas Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2013 (edytowane) Wygląda identycznie jak chiński moduł kamera.pdf Edytowane 19 Sierpnia 2013 przez cinas_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robgold Opublikowano 8 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2013 (edytowane) Woytus, ty chyba czytasz w moich myślach. Jakiś miesiąc temu zacząłem drążyć temat kamery cofania dla TomTom Carminat. Również trafiłem na produkty CarVision ale cena jest za wysoka. Teraz kilka faktów: - Kamera w Megane III/Scenic III sterowana jest po magistrali CAN, - obraz przesyłany jest na osobne piny (być może cyfrowo) do wyświetlacza TT - zakładam, ze auto nie wymaga specjalnego car configa (a jeśli nawet to tez go postaram się zdobyć)bo TT to dosc autonomiczne urządzenie dopasowane tylko do pracy w naszych Renówkach Pytanie czy ktoś ma komplet aby pożyczyć na tydzień być może dwa? Potrzebna jest informacja jakie ramki CAN'owskie wysyłane są z interfejsu aby TT aktywował wejście Video2. Samą przejściówkę i konwerter CAN mogę zaprojektować i zrobić to akurat żaden problem dla mnie. Kolego cinas_ czy już zamontowałeś cały zestaw a jeśli nie to czy byłbyś w stanie wspomóc nas swoim interfejsem w celach badawczych? Mały update - CarVision: Przejrzałem teraz instrukcje montażu od CarVision i to jest nic innego jak przełącznik sygnałów. W większości nawigacji wyświetlacze to zwykłe analogowe układy. Dostają sygnał RGB + synchronizacje i zasilanie. Pod taki wyświetlacz w zasadzie bez żadnych przeróbek można podłączyć DVD z wyjściem EURO SCART (tam występują osobno sygnały RGB i np z zielonego wyciąga się sygnał synchronizacji) Przerabiałem już ten temat. Zostaje jednak przy próbie pozyskania informacji w jakiej postaci sygnał dochodzi do TT oraz jakie ramki na magistrali CAN przełączają wyjścia. Jest szansa, że może razem nam się uda to wszystko pozbierać i uruchomić :) Edytowane 9 Października 2013 przez damiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 9 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2013 Robgold Walczyłem z kamerą jakiś czas temu i z braku czasu temat leży Działa jak opisałeś ale ze wstepnych informacji jakie zebrałem to nie każda nawigacja TT pokaże obraz z kamery brak elektroniki w nawi U mnie brakuje i nic sie nie dzieje po wbiciu wstecznego - idzie zima i będę miał więcej czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejm36 Opublikowano 9 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2013 Kiedyś .. gdy miałem jeszcze alfę przerobiłem navi na podłączenie kamery cofania http://www.forum.alfaholicy.org/gt/65505-wyswietlacz_navi_kamera_cofania_itp-3.html Sprawa była o tyle prosta że w taśmie idącej do wyświetlacza było wejście na sygnał RGB i przełączanie źródła.. Fajnie by było aby ktoś zdobył jakieś schematy Tom Toma :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robgold Opublikowano 10 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2013 cinas_ Czy w takim razie byłbyś skłonny wypożyczyć ten zestaw do przetestowania? Sprawdzę u siebie jakich komponentów może ewentualnie brakować. Być może to parę tranzystorów i jakiś video-switch. Ewentualnie sprawdzę po VIN'ie jaki numer wyświetlacza posiadał samochód z którego zostało to wymontowane i będzie wiadomo czego poszukiwać. Wtedy będziemy "w domu" :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 10 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2013 W module od kamery nie ma VIN Jest widoczny w systemie ale nie dziagnozowalny w przeciągu 2 tygodni będę miał auto z kamera cofania i posprawdzam jakie elementy są niezbędne do działania kamery - czy info nie idzie z licznika o wtecznym , czy elektronika z TT po pojawieniu się sygnału video zmienia obraz Ale jak by co to można temat pomęczyć :) za chwilę będę miał kolejngo SIII w stajni to by się przydało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robgold Opublikowano 10 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2013 (edytowane) A masz wpisane w system konfiguracji auta, ze jest kamera ? Zrób proszę zdjęcie tego modułu wyśle na znajome "szroty" do Poznania może i mnie wydłubią jeden :) Edytowane 10 Października 2013 przez Robgold 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 10 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2013 (edytowane) Clipem grzebałem Materiały potrzebne do kamery nr modułów kamery 284A13266R 284A10002R 284A13435R Kamera Kamera nr Moduł Wiązka Auta Wiązka Auta nr Wiązka Klapy Wiązka Klapy nr Edytowane 22 Grudnia 2016 przez cinas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robgold Opublikowano 10 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2013 To zadam jeszcze do wszystkich dość przewrotne pytanie. Czy widział ktoś na żywo kamerę cofania w aucie Megane/Scenic z nawigacja TT ? Pytam bo wszystkie auta (również te nowe) jeśli mają kamerę to mają starego Carminata (duży ekran bez karty SD) Oczywiście patrząc na schematy pod NAV1G1 (czyli TT) można znaleźć dla Scenica III kamerę cofania pewności nigdy jednak nie ma czy inżynierowie Francji czegoś nie pokręcili w Visu :blink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytus Opublikowano 10 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2013 Na forum są ludzie, którzy mają Carminat TomTom Live i kamerę cofania. Poszukaj w dziale "nasze samochody". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 19 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2013 (edytowane) Kolejny dzień walki z kamerą Byłem w na giełdzie w Poznaniu i przywiozłem 4 wyświetlacze TT i tylko jeden zagadał ten który zagadał ma identyczne numery renault co mój a mój nie gada :) Sprzętowo wyglądaja identycznie , ogólnie brak dostępu do elementów w nawigacji - zalutowane w metalowych ekranach Konfiruracji nie da się wycignać clipem ( brak na liście w reprogu nawi ) I już jest prawie dobrze :) mam obraz z kamery na ekranie ale nie działa jojstik od sterowania nawi , wychodzi iż są różne protokoły komunikacji Kolena wycieczka do Poznaia i muszę przywieźć kilka jojstików od nawi i dopasować odpowiedni Edytowane 19 Października 2013 przez cinas_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robgold Opublikowano 20 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 Bierz pod uwagę, że masz sampla przedprodukcyjnego "C" czyli prawie z końca developmentu ale może być w nim nie wszystko zaimplementowane w tym obsługa joy'a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 20 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 Dlatego chcę zrobić wycieczkę i potestować różne joye jak nie zagada to zwrot i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejm36 Opublikowano 20 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 daj cynka kiedy jedziesz na PW.Może się spotkamy :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytus Opublikowano 20 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 I ja bym się dołączył do wyprawy :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi