Rolandzikl Opublikowano 14 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2013 (edytowane) Jak w temacie. Jaki silnik diesla polecacie do Scenica III i dlaczego? Z góry dzięki za odp. Edytowane 14 Stycznia 2013 przez Rolandzikl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hymmen Opublikowano 15 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 (edytowane) Kup Waść TCE, bardzo fajny silnik, lecz uturbiona benzynka. Naprawdę dobry wybór. Jeśli diesel, to 1,9 dci lub 2,0 dci. To znane już i cenione silniki, wiadomo większy moment obrotowy, lepszy "dół", a przy tym oszczędne. Wersji 2,0 dci u nas w Polskim salonie chyba nie kupisz, chociaż ponoć mieli w prowadzić. Co do scenica III 1,5 dci 110KM to też mogę polecić, ponieważ sam takowy posiadam. Oszczędny, ale silnik chyba ciut "za mały", jak na tą budę. I zdecydowanie najgłośniejszy z wyżej wymienionych. Kwestia wyboru, lepsze osiągi, większe spalanie , mniejsze osiągi, wiadomo... Z awaryjnością raczej nie ma problemów, to są już poprawione wersje i tu jest jak na razie spokój. Poza tym te auta rocznikowo są "za młode", żeby miało się w nich coś notorycznie psuć. Edytowane 15 Stycznia 2013 przez hymmen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolandzikl Opublikowano 15 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 1.4 Tce odpada, bo pali jak smok, inne benzynki nie dają radości z jazdy. Dlatego mój wybór pada na Diesla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baciuś Opublikowano 15 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 ja osobiście bym wybierał po między 1,9 a 2.0 dci, ze względu dobrego zbierania się z niskich obrotów, no i oczywiście bardzo dobrej dynamiki, kosztem małego spalania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airbites Opublikowano 15 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 Jakby miałbym mieć diesla to na pewno nie Renault. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kataryniarz Opublikowano 15 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 (edytowane) airbites Jakieś sensowne uzasadnienie czy tylko powielasz mity? Kupiłem ostatnio drugie Renault i znów wybrałem "najbardziej awaryjny" w/g "znawców" 1.5 :D Rolandzik ilu letni ten Scenic? Po liftingu zniknął 1.9, a pojawił się 1.6 i nad nim można się zastanowić. Najbardziej sprawdzony 2.0 i fajna moc, ale ciężko trafić. Edytowane 15 Stycznia 2013 przez kataryniarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolandzikl Opublikowano 15 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 Raczej po lifcie. Myślałem właśnie o tym 2.0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomik Opublikowano 15 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 Albo 1,9 albo 2,0. Jeśli myślisz o dużym to nie baw się w mniejsze jednostki :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airbites Opublikowano 16 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 Bo teraz są mniej trwale niż benzynowe czyli zmniejszają pojemność silnika diesla. Niedługo będzie diesel o pojemności 0.7 litra w megane IV, a trwałości przez producenta max 50 tys. km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cruel Opublikowano 16 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 Nie będę więcej przedrzeźniał przedmówcy. To u każdego producenta tego uświadczysz. Nie ma już takich niezawodnych aut i jednostek napędowych jak kiedyś. Teraz wszystko ma określony "termin przydatności" po którym jest bardzo prawdopodobne,że wszystko się posypie. Akurat diesle jak i benzyny u Renault są naprawdę przyzwoite. Regulamin pkt. 5.13 -Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolandzikl Opublikowano 17 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 Witam. Byłem dziś w salonie Renault i okazało się, że diesel 2.0 dostępny jest tylko w wersji privlage i auto takie zaczyna się od 110 tyś. zł. Masakra. :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kataryniarz Opublikowano 17 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 (edytowane) Rolandzik demonstracyjne dobrze doposażone z 1.6 dCi można wyrawać teraz za dobre pieniądze, kilka sztuk widziałem, a nawet się poważnie zastanawiałem :D Edytowane 17 Stycznia 2013 przez kataryniarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolandzikl Opublikowano 17 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 Tylko jak jest z tym 1.6? Większość odradza ten motor, że za słaby do tej budy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kataryniarz Opublikowano 17 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 Odradzają raczej 1.5 110KM - ten 1.6 zastąpił 1.9 i ma 130KM 320Nm, najlepiej samemu się przekonać na jeździe próbnej. PS. Więcej na pw :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robpab Opublikowano 18 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2013 1,6 DCi daje radę. Jeździłem SIII z tym motorkiem (co prawda po mieście) i niejest źle. Szwagier nakręcił już ok 17tys. i nie narzeka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi