Maarcin Opublikowano 25 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2013 (edytowane) Witam :lol: Póki co jestem posiadaczem leciwego Civica z 92r :) Planuję jednak zakup nowego samochodu i póki co najlepszą dla mnie propozycją wydaje się Meganka II. Do realizacji jednak daleko i najpierw chcę się DOBRZE przygotować do zakupu. Mam (i zapewne jeszcze będę miał) pare pytań :) Ogólnie interesuje mnie HB, 3D, 1.6 Może najpierw niech ktoś mi powie czy były takie wersje z Hands Free i szklanym dachem? ;) Dalej - różnice: Bardziej mi się oczywiście podoba z pkt 1 ;) ale z tego co zauważyłem to w tych samych rocznikach były obie wresje - jakie są jeszcze różnice procz tych widocznych? Dlaczego tak jest? :) Szukać jakiegoś niemca czy krajowego? Edytowane 27 Lutego 2013 przez gojgien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 25 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2013 jakie są jeszcze różnice procz tych widocznych? Dlaczego tak jest? :lol: jedno auto ma klimatyzację automatyczną (climatronic - zdjęcie górne) drugie manualną (zdjęcie dolne)Dlaczego chyba nie trzeba wyjaśniać, Hondy też tak przecież mają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damiar Opublikowano 25 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2013 (edytowane) 1. Przeszklony dach z tego co wiem był w opcji, tak więc na życzenie klienta był montowany (od wersji nadwozia to nie zależało chyba). Ale na 100% nie wiem. 2. Jak P_r_z_e_m_o napisał, różnice są chyba oczywiste, dlaczego tak jest chyba też. Wszytko zależy od wersji wyposażenia auta. Klima automatyczna tez chyba byłą tylko w opcji, nie w standardzie. 3. Ja osobiście szukałbym auta zagranicznego. Według mnie prędzej znajdziesz coś wartego uwagi, zadbanego, a i wybór większy. Jak wiadomo polskie drogi nie służą naszym pojazdom. Edytowane 25 Lutego 2013 przez damiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brudijr Opublikowano 25 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2013 Od siebie polecam wersję w 5d... Wygląda równie ładnie, a funkcjonalność jest o niebo lepsza :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
extreme666 Opublikowano 27 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2013 1.co do 3D - mało funkcjonalne,a za lat kilkanaście będzie problem przy odsprzedaży. 2.nie wykreślaj z listy silnika 1.4.Szału przy nim nie ma,ale KZFRu też nie ma. 3.nie wyobrażaj sobie,że wszelakie sztuki zza granicy to tanie okazje.Coś za coś.Albo niska cena po dzwonie i korekcie licznika,albo trzeba zdrowo zapłacić. 4.jeśli stawiasz na megankę - przeglądaj fora renówki-może któryś z forumowiczów będzie coś sprzedawał.Zawsze można sprawdzić jakie posty(czyt.problemy)były. 5.na koniec,życzę Ci dużo cierpliwości i rozwagi w poszukiwaniach a dodatkowo obyś umiał opanować głośne komentarze stojąc nad grzmotem nr.67 czy 84. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maarcin Opublikowano 3 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 Dzięki za odpowiedzi :lol: Co do 5D to mi się nie podoba :) no i nie potrzebuje 5D :) Aż taki problem jest z KZFRem w 1.6? Ja wiem, że równie dobrze mogę trafić i w PL i w niemcu na szrot :) po prostu słyszę coraz więcej opinii żeby nie kupować z zagranicy bo za dużo przekrętów robią... Tym razem będę baardzo cierpliwy (mam czym jeździć więc nie mam co się śpieszyć) Co do różnego wyglądu deski zmyliło mnie że w obu jest AC ;) A co do tej karty to wystarczy mieć przy sobie żeby otworzyć drzwi, a HADSFREE to jest tylko do odpalania? ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 3 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 (edytowane) Mając system HF zarówno przy otwieraniu zamykaniu jak i przy rozruchu i gaszeniu silnika wystarczy kartę tylko mieć. Musi ona jednak być w takim miejscu, by była wykryta przez anteny zewnętrzne, przy otwieraniu i zamykaniu jak i te w środku, które muszą ją zidentyfikować przy odpalaniu i gaszeniu silnika. Poza tym można z niej korzystać tak jak z typowej karty bez HF czyli otwieramy i zamykamy za pomocą przycisków na karcie, a do rozruchu karta musi być w slocie. Moja HF przykładowo w slocie jeździ cały czas, bo tak mi najwygodniej, z powodu podpiętego do niej pilota od bramy. Edytowane 3 Marca 2013 przez gojgien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maarcin Opublikowano 20 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2013 Witam ponownie Dziękuję za odpowiedzi A czy według Was warto szukać egzemplarza ze szklanym dachem? Warto np. dołożyć 1000zł na ten "bajer"? :( Czy mocno awaryjny jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 20 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2013 Warto moim zdaniem, choćby nawet (szczególnie) z takim jaki ja posiadam czyli bez możliwości jego otwierania. To akurat jest mi zbędne jak mam automatyczną klimatyzację i komplet przycisków od szyb w swoim panelu na drzwiach. Jak trzeba na szybko auto przewietrzyć po postoju na rozgrzanym parkingu, to tylne szyby opuszczam i tak jadę przez kilkaset metrów. Potem szczelnie zamykam i resztę robi klima.. Włączony automat klimy mam non stop, przez cały rok, nie ma sensu go wyłączać, by z otwartym oknem dachowym jeździć. Bardziej nie lubię przeciągów jak dbam o 1/2 l paliwa na 100km. Efekt rozświetlenia wnętrza jest jednak wart dodania kilku stówek do ceny auta. No i przy stałym szklanym dachu odpada problem nieszczelności, odpływów i zalewania środka auta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sekal Opublikowano 21 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2013 Ja nie chciałbym żadnych dziur w dachu, bo potem to cieknie. Chyba że taki jak ma Gojgien czyli taki przy którym odpadają problemy z przeciekaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartosz89 Opublikowano 21 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2013 Posiadam otwierany szklany dach w 6 letniej megane i nigdy nic nie ciekło. Oglądanie gwiazd przez szybę w dachu i nie móć jej otworzyć... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maarcin Opublikowano 21 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2013 A jakie rozsądne alternatywy byście proponowali dla Meganki? :) wiem, że na forum Megane będzie ciężko z takim pytaniem ale może ktoś ma jakieś doświadczenie :) Jeśli nie macie innej propozycji niż Meganka to może powiedzcie mi dlaczego nie inny samochód :) Bo myślałem jeszcze o: Focusie mk1 Civicu VII Corolli e12 stilo 307 I ostatnio e46/A4 (ale tu chyba bym musiał dłużej poczekać z zakupem). Ja wiem, że mogę tanio kupić te wszystkie, ale chodzi mi tez o dobre wyposażenie no i oczywiście stan :) Im bliżej zakupu tym więcej pytań, wątpliwości i alternatyw... :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rxe.Megane Opublikowano 21 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2013 Focus I odpada na starcie, to zbyt przestarzałe auto w stosunku do Megane II. Na korzyść megane to oczywiście świetna blacha, o co w przypadku forda bym się bał. Reszta mnie nie przekonuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 21 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2013 Za podobną kasę zakupu meganka czy sceniol będzie o wiele lepiej wyposażony jak pozostali konkurenci. Pokutująca zasada by nie kupować aut na F, ma tu wielkie znaczenie, choć patrząc na nasze ulice coraz więcej ludzi w to nie wierzy i jednak te france kupuje.Miałem podobny dylemat jak przestawałem sie kolegować ze sceniolem starszym, jednak nie znalazłem ciekawszej opcji jak jego następca czyli S II po lifcie. Brałem 3 latka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maarcin Opublikowano 13 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2013 taki mit jak "Auta na F" to można znaleźć dla każdego samochodu :D A ostatnio jeszcze patrzyłem na Fiata Grande Punto. Co o nim myślicie? :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi