Skocz do zawartości

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Spalanie Paliwa Pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, na początek z góry przepraszam jeśli nie trafiłem w temat.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Jestem tu początkujący i jest to mój pierwszy temat na tym forum.

Od miesiąca mam Renault Megane II 2003 1.9 DCI naprawiałem w niej tubine ( regeneracja ) i tak jakoś nie wiem czy od tego

czasu auto nie spala mi więcej :/

Zatankowałem ropy za 50 zł jeszcze tego samego dnia gdy odebrałem samochód z naprawy wyszło około 9 litrów paliwa ( 5,50 zł ropa ).

Komputer zaraz pokazał mi, że przejade na tym około 120 km....

Wydaje mi się, że to duże spalanie jak na jazdę po wsi, tym bardziej że nie daje dopału do samochodu.

Nie wiem czemu tak jest, czy po regeneracji turbiny nie musiałbym czasem jechać na komputer do jakiegoś elektromechanika ?

Możę jakoś sie ustawia spalanie ?

Jest to moje pierwsze auto i wolę zasięgnąć waszych porad.

I jeszcze jedno pytanie....

Samochód jest garażowany, ale jak wiadomo o tej porze mimo iż wiosna są mrozy nawet -10 i gdy rano odpalam auto to musi troche powarczeć i za chwile załapie.

Ponoć podgrzewa się świecę wchodząd do auta wkładam karte i wciskam START nie trzymając sprzęgła i tak chodzi z 20s, odpalam i nadal tak samo. Jak przekade pare km, wyłacze samochód i odpalę ponownie to już łapie bardzo szybko.

P.S. jak sprawdzić jaka jest wersja samochodu ?

Prosiłbym o jakieś porady i z góry dziękuje :!:

lapka2.gif

Regulamin pkt.

5.9 - Enter

Tomik

Edytowane przez Tomik

To spalanie źle interpretujesz. To, że komputer pokazał 120 km jak go zatankowałeś to nic nie znaczy. Jakbyś przestudiował instrukcję to byś wiedział, że wskazanie to jest tym dokładniejsze im większy dystans przejedziesz. Zwróć uwagę, że to wskazanie teraz jeszcze będzie rosło. Zresztą to spalanie nie jest przecież takie duże, z obliczeń wychodzi jakieś 8l/100 km. Zasada jest prosta: im więcej kilometrów zrobisz tym wskazanie będzie bardziej dokładne.

W sprawie odpalania: to faktycznie mogą być niesprawne świece albo też niedoładowany akumulator. Może już czas go wymienić.

Ponoć podgrzewa się świecę wchodząd do auta wkładam karte i wciskam START nie trzymając sprzęgła i tak chodzi z 20s,

To nic nie daje, bo nie ma zapłonu. Nie wiem czy w megane jest kontrolka świec, taka pomarańczowa spiralka, która informuje o nagrzewaniu świec.

Wersję wyposażenie sprawdzisz rejestrując się na stronie renault.pl

Edytowane przez damiar

jak jeździsz dużo na niedogrzanym silnikiem, to spalanie będzie takie i nie inne, nie rozumiem zasady grzania świec, ja wsiadam po tygodniu stania samochodu, naciskam sprzęgło, naciskam start i odpala bez problemu.