Ratan1 Opublikowano 30 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2007 Witam. To jest moja pierwsza zima tym autem,więc pytam tych którzy mają już kilka za sobą. Odpalam rano,dmuchawa na 2 auto się nagrzewa ,jest ciepełko,wyskakuję na A4 2500 obr.muzyka mruczy(ja jeszcze śpię),wyłączam dmuchawe (wkurzające buczenie) i po chwili.... [shadow=darkblue:ebbfd818c4][/shadow:ebbfd818c4]syberia. [shadow=orange:ebbfd818c4][/shadow:ebbfd818c4]Czy to normalne w tym modelu?(dmuchawa zawsze musi chodzić???) Wcześniej miałem astrę II i ogrzewanie przy odpowiedniej prędkości działało samoistnie . Pozdrawiam. ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielonypan Opublikowano 30 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2007 to tez moja pierwsza zima w dci i jak zmienie na auto dmuchawe to dopiero zaczyna grzac jak silnik troche dojdze - tak po 5 km od 2 lat mam tez grandtoura 1,6 II I JEST PRAWIE TAK SAMO: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ratan1 Opublikowano 30 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2007 Jak wyłączysz[shadow=blue:91f841fea3] dmuchawę [/shadow:91f841fea3]to u Ciebie również robi sie zimno .?? ;-) Pytam o grandtoura :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielonypan Opublikowano 30 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2007 nie - jak ustawie dmuchawe to dmucha ciepelko nawet na chlodnym silniku ale jak zmienie za wczesnie na auto to przestaje dmuchac jezeli silnik jest zbyt zimny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ratan1 Opublikowano 30 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2007 Co powiesz na to:silnik gorący , 120km/h,wyłączam dmuchawę - syberia!!!,włączam na 2 lub 3 i sachara!!! Czy u Ciebie jest podobnie. Pozdrawiam. ;-) Moje pytanie - czy podczas jazdy na trasie (z odpowiednią prędkością) musi chodzić [glow=blue:0d1b6355fc]dmuchawa[/glow:0d1b6355fc].?????(aby w aucie było ciepełko) Prosze napiszcie jak jest u Was. ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzychu Opublikowano 2 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2007 No pewnie, że musi dmuchawa chodzić ! Musisz wymusić cyrkulacje powietrza, inaczej nie będzie ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolek G Opublikowano 7 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2007 Witam. Mam ten sam silnik. A dmuchawe zawsze mam włączoną .Wogóle nieprzeszkadza. Nierozumiem kolegi Ratana1 ,dlaczego przy 120km/h wyłącza dmuchawe?? Może silnik dmuchawy faktycznie buczy,jakiś liść haczy o śmigła wentylatora prawdopodobnie. przecież : 1.dmuchawa nawet jak jest ustawiona na minimalne obroty,to wcale jej niesłychać.(minimalnie) 2.jak jest wylączona,to popewnym czasie powinny szyby parować,i wiadomo,zimno.itd Także ,wiadomo,jest wskazane obroty dmuchawy ustawic na 1(minimum),i oczywiscie otworzyć doplyw swieżego powietrza z zewnątrz. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ratan1 Opublikowano 8 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2007 Także ,wiadomo,jest wskazane obroty dmuchawy ustawic na 1(minimum),i oczywiscie otworzyć doplyw swieżego powietrza z zewnątrz. U mnie musi być 2 na 1 jest zimno :-P Wcześniej miałem astrę II i ogrzewanie przy odpowiedniej prędkości działało samoistnie,włączony obieg zewnętrzny,ogrzewanie max i jest ciepełko bez dmuchawy Podkreślam chodzi o jazdę na trasie. Astrą zrobiłem 200tkm,w większości po autostradach,przyzwyczajiłem się że w aucie leci (nie cenzura...) muzyka albo mam ciszę,a tu jakieś buczenie Pozdrawiam ;-) Proszę na przyszłość bez niecenzuralnych wstawek nawet w domyśle - Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maper Opublikowano 9 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2007 Ratan1, " ten typ tak ma".Niestety te modele nie mają samoistnego nawiewu, tak ja miałeś w Astrze. Jak masz ręczną klimatyzację to na "0" też nie działa (w innych modelach renault jest troszkę inaczej). U mnie musi być 2 na 1 jest zimno - ja też tak mam. Ale połapałem ustawianie: prędkość nawiewu a moc grzania. Jest to denerwujące ale da się wyżyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ratan1 Opublikowano 9 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2007 Ratan1, " ten typ tak ma".Niestety te modele nie mają samoistnego nawiewu Właśnie o to mi chodziło :-> Jest to denerwujące ale da się wyżyć. No cóż,trzeba będzie się przyzwyczaić :-? :-P Pozdrawiam. ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekP Opublikowano 11 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2007 Mnie się wydawało, że zero nawiewu (ustawione) to zero nawiewu A tu się okazuje, że jest różnie Poza tym na pierwszym biegu nawiewu w ogóle nie słychać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek708 Opublikowano 12 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2007 jak ustawie dmuchawe to dmucha ciepelko nawet na chlodnym silniku masz ogrzewanie postojowe??? U mnie zaczyna dmuchac cieplym po ok.5km,mam tez diesla,a z tCzy to normalne w tym modelu?(dmuchawa zawsze musi chodzić???)ego co sie orientuje to na krotkich odcinkach jest zawsze niedogrzany.To jest calkiem normalne w wiekszosci aut.Tak na marginesie co Ci przeszkadza dmuchawa?Przeciez na autostradzie silnik,toczenie opon i wiatr sa bardziej slyszalne.Chyba,ze jak pisal kolega Bolek G Nierozumiem kolegi Ratana1 ,dlaczego przy 120km/h wyłącza dmuchawe?? Może silnik dmuchawy faktycznie buczy,jakiś liść haczy o śmigła wentylatora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
l_ukasz Opublikowano 13 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2007 samoistne ogrzewanie, ciekawe pojecie. Nie ma czegoś takiego, porostu jadąc powietrze było chwytane i wtłaczane do kabiny(zła konstrukcja). Dla mnie to strasznie wkurzające, jedziesz szybko a ci wiucha mocno. Uważam, że konstruktorzy celowo to wyeliminowali, tak jak sobie ustawisz tak wieje. Na 2 jak sie jedzie 100km/h nie jestem w stanie usłyszeć wentylatora. jak masz wkurzające buczenie to masz pewno zepsuty wentylator. maper jeżeli chodzi klimatyzacja musi być włączony nawiew, w manualnej i aut również. Nie znam samochodu w którym jak dasz na 0 zostawi włączoną klimę, ponieważ spowodowało by to uszkodzenie układu klimatyzacji. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi