Lapa Opublikowano 22 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2007 Ponieważ podobno cewki w w M II padają często chetnie zapoznałbym się z info jak rozpoznać która cewka padła, jak się do nich dostać, jak podmieniać i na jakie? (słyszałem, że BERU są OK) Jak macie jakieś doświadczenia to podzielcie się proszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danielossss Opublikowano 23 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2007 Mam trochę informacji odnośnie cewek w pdf, ale nie potrafię tego załączyć na forum. Daj adres mailowy na PW to Ci prześlę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lapa Opublikowano 23 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2007 Dziękuje koledze danielossss. Może ktoś jeszcze ma jakieś informacje??? Najchetniej poczytałbym o praktycznej stronie wymiany cewek tzn co zdjąć jak sprawdzić jak wymienić może jakieś fotki??? Tak przy okazji to może zacząć jakić taki Do it yourself wątek gdzie byłyby instrukcje co jak zrobić. Na forum było już np o wymianie filtra pyłkowego w MII (każdy kto to robił wie ile z tym zabawy) mozna byłoby to pozbierać w jedno miejsce! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danielossss Opublikowano 23 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2007 Posłałem jeszcze troszeczkę pdf-ów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baad74 Opublikowano 24 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2007 Akurat wymontowanie cewki jest dość proste (w przeciwieństwie do innych rzeczy). Najpierw trzeba energicznym ruchem zdjąć plastikową pokrywę silnika. Gdy to zrobisz ukażą Ci się 4 cewki do których podłączone są przewody. Aby zdemontować cewkę trzeba odłączyć od niej przewód i odkręcić jedną śrubę, która znajduje się tuż przy cewce, później wyciągasz ją ręką. Jednym z widocznych objawów uszkodzenia będą pęknięcia i czarne wycieki na jasnobrązowym plastiku nad gumą. Niestety najczęściej padają cewki Sagem. Najlepiej wymieniać na Beru lub Denso. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafaltp Opublikowano 4 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2007 Jeśli nie masz problemów z silnikiem to nie ruszaj. Jeśli coś się dzieje to i podejrzewasz, że są to cewki to pop prostu podmieniasz. Ja jednak woziłem się z tym tematem, padła cewka Sagem Wymieniłem na Beru i dalej kiszka. Myślałem nowe cewki d.d. a potem okazało się, że i świece były nie takie jak powinny. Bawiłem się trochę uszkodzoną cewką. Pomiar rezystancji uzwojenia n.n. jak i w.n. nic złego nie wykazał. Na obudowie znalazłem jednak wypalony czarny punkt (przebicie). Zastosowałem wiec w pełni profesjonalną metodę oględzin (młotek i kowadło) i faktycznie po sekcji okazało się, że pacjent zmarł. Cewka pomimo pozytywnych pom. rezystancji uzwojeń po nagrzaniu przebijała do masy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemski Opublikowano 16 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2007 No i padły kolejne 2 Sagemy, na szczęście ostatnie - 2 miesiące po poprzednich. Jak zauwazyłem ich żywotność nie była oszałamiająca bo mam 45.500 km. oczywiście kupiłem Denso używane za 130 zł para. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danielossss Opublikowano 16 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2007 Denso powiadasz. Dobra cena i dobre cewki- powinny posłużyć dożywotnio. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qfiatek Opublikowano 26 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2007 Potwierdzam, jak cewki to tylko Denso - u mnie padly 2 szare Sagemy. Kupilem uzywane Denso, ktorych nota bene przestano uzywac do MII i zastapiono padakami ze stajni Sagem (w MI ph.2 byly Denso). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BORUTApl Opublikowano 27 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2007 Ja mam akurat sagemy i padaja jak głupie. Chcę natomiast powiedzieć o czym nikt tutaj nie wspomniał że cewki są połączone szeregowo 1 z 4 i 2 z 3, ja próbowałem wymieniać tylko uszkodzone ale na dłuższą metę się nie opłaca. Powinno się zmieniać cewki parami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Human Resources Opublikowano 27 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2007 u mnie padł sagem 2 miesiące temu, wymieniłem na baer a tydzień temu padła kolejna stara cewka sagema; niestety nie miałem czasu by coś zamówi z allegro po ok 100zł więc za 2 razy więcej kupiłem w BHMD Beru :-| chyba kupie już cos na zapas bo u mojego znajomego cewki padały już 6 razy.co za syf...szkoda gadac :evil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacko Polaco Opublikowano 27 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2007 Cewki zapłonowe w II to częsty problem ale zdążają sie wersje pozbawione tego mankamentu. Są 4 cewki, a koszt jednej wynosi ok.150 zł tak mi sie wydaj. Beru są pożądaniu ;-) . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danielossss Opublikowano 28 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2007 Wymieńcie raz na Nippon-Denso i zapomnijcie o cewkach. Kupcie nawet używane, ale komplet. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vivaldi Opublikowano 28 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2007 Danielossss mądrze prawi :) --> DENSO i bedzie po sprawie. Takie u mnie sie znajdują(już z takimi auto kupiłem) i przez pół roku zero problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danielossss Opublikowano 28 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2007 Jest trochę na alledrogo po 100 zł. Można znaleźć też taniej. http://www.allegro.pl/item176272572_cewki_...megane_16v.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi