Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Napinacz i pasek alternatora

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kupilem z aukcji napinacz i pasek alternatora. Zanim sie zabiore za wymiane, czy moglby mi jakis fachowiec, ktory mial stycznosc z tym silnikiem powiedziec czy te czesci sa prawidlowe? Pozdrawiam

Auto: Renault megane 1.6 16v sedan 2005rok

Dodano: 07 maj 2013 - 13:28

Choc facet z aukcji pisal, ze jest to komplet pasujacy do 1.6 16v z 2005roku, wolalbym sie upewnic. Przepraszam adminow, jesli zle umiescilem swoj temat.

Dodano: 13 maj 2013 - 05:36

Pasek i napinacz pasuja do 1.6 16v. Wazne zeby opuscic jedno miejsce (wciecie), na kole klimatyzacji. Brak opuszczenia jednego wciecia w pozniejszym czasie powoduje wyrobienie lozysk (przez zle napiecie paska - pod ukosem). Do wymiany wystarczy klucz 16mm (obie sruby), w moim przypadku. W razie pytan PW, chetnie pomoge.

Dodano: 13 maj 2013 - 05:38

Objawy, ktore zniknely po wymianie napinacza - swist i tzw. "Swierszcz"

post-57447-0-77091400-1367915582_thumb.jpg

post-57447-0-05734200-1367915617_thumb.jpg

post-57447-0-99920200-1367915641_thumb.jpg

Witam podepne się pod temat wymiany paska i napinacza.Ja mam 1,9 dci i mam pytanko na temat napinacza , w sprzedaży są po około 250 do 350 ale można kupić samom rolkę w cenie 65 zł i tu mam pytanie czy ktoś z forumowiczów przerabiał ten temat czy da rade w warunkach garażowych wymienić samom rolkę czy to aby nie jest podpucha cenowa dla nieświadomych.

Nie wszystkie napinacze da się naprawić.

W niektórych rolka jest przykręcona śrubką w innych ośka jest chyba wprasowana w napinacz.

Musisz więc zobaczyć czy masz śrubkę, jeżeli tak to nie ma najmniejszego problemu, nawet w garażu.