Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Silnik kręci, jednak auto nie odpala.

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

posiadam Megankę II 1.4 16V z 2004 roku. Wczoraj zdarzyła się dziwna sytuacja. Po powrocie od mechanika, który wymieniał mi zestaw przełączników (ze względu na padnięty zwijacz poduszki pow. kierowcy), zostawiłem auto na około 1.5h. Po tym czasie chciałem znów je uruchomić, jednak po wciśnięciu przycisku 'Start' auto odpaliło, ale silnik chodził jakby na 2-3 cylindrach. Zgasiłem, odczekałem jakieś 3-4 minuty, odpaliłem znów - to samo. Zgasiłem, wcinąłem kilka razy pedał gazu i renówka chodziła dobrze. Następnego dnia rano problemu również nie było. Przejechałem koło 20km, zostawiłem auto na 8h i pojawił się inny problem z odpaleniem auta. Rozrusznik kręcił dobrze (przez jakieś 4 sekundy, potem sam gasiłem silnik), ale auto nie odpalało. Odpaliło za 3 lub 4 razem, po intensywnym wciskaniu pedału gazu na wyłączonym silniku. Po odpaleniu auto jechało normalnie (bez żadnego szarpania, czy spadku mocy). Obawiam, że problem może się powtórzyć.

Dodam tylko, że świece i filtr paliwa wymieniałem niecałe 2 miesiace temu, przejechałem od tego czasu ok. 2500 km. Sprawdzałem, czy nie leje się paliwo z przewodów, ale pod autem sucho. Przy wczorajszej wymianie zwijacza, Meganka była podłączana pod komuter celu skasowania błędu poduszki. Innych błędów nie było w historii. Poziom paliwa w zbiorniku podczas wystąpienia problemu to ok. 1/3 poziomu (paliwo 95Pb z neste - pierwszy raz tankowałem na tym konkretnym neste, ale w sumie przez 2/3 baku problemów nie było).

Macie, drodzy użytkownicy, jakieś pomysły, z czego problem może wynikać?

Pozdrawiam