Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Elektryczne szyby - niebieska kostka elektryczna

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Posiadam Megane II (z polskiej dystrybucji) wersja 3 drzwiowa 1.5 dCI z 2002 roku i mam ogromny problem z szybami. Awarii uległ przełącznik opuszczania szyb od strony kierowcy (od strony pasażera działał bez zarzutu), po demontażu okazało się, że jest on podpiędy do niebieskiej kostki elektrycznej. Próbowałem przeczyścić płytkę zgodnie z załączoną gdzieś na forum instrukcją jednak bez rezultatów. Kupiłem inny przełącznik, który posiadał szare złącze jednak po montażu okazało się, że on nie reaguje wcale. Poprosiłem o pomoc kolegę elektronika, który po porównaniu obu płytek doszedł do wniosku, że różnią się one od siebie. Nowa płytka została przerobiona w ten sposób żeby ścieżki były zgodne z zamontowanym wcześniej przełącznikiem i tutaj nastąpił przełom <_<. Włącznik zaczął działać jednak szyba od strony kierowcy reagowała odwrotnie na naciśnięcia guzika. Podziałało jeden dzień po czym znowu wysiadło otwieranie szyby kierowcy, a niestety po kolejnym także od strony pasażera :!:. Macie jakieś pomysły jak rozwiązać ten problem? Potrzebuję także schematy elektryczne samochodu, żeby wyeliminować ewentualne zwarcia w instalacji. No i największy chyba problem gdzie znaleźć tą przeklętą niebieską wersję wtyczki??? Nie ma jej na całym allegro, zacząłem też już przeglądać angielskiego ebaya i dalej nic.

Ratunku :!:

Pozdrawiam Mayers

Witam,

Zrobiłem kilka zdjęć:

Chodzi o ten element:

Tutaj widok wtyczek:

Po prawej działająca częściowo płytka a po lewej po modyfikacjach (działała jeden dzień).

Pozdrawiam

Mayers

Zapoznaj się z zasadami dodawania zdjęć.

Edit: Sorki zdjęcia dodane poprawnie :!:

post-60117-0-84626500-1371577334_thumb.jpg

post-60117-0-85719200-1371577347_thumb.jpg

post-60117-0-19889900-1371577359_thumb.jpg

Edytowane przez Mayers