AbramK Opublikowano 13 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2007 Witam, chciałbym zasięgnąć opinii w sprawie różnych dodatków i ulepszaczy do paliw (szczególnie do diesla). Znalazłem stronę producenta takich specyfików - http://www.hil.pl/. Co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
__Marcin__ Opublikowano 13 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2007 Ja używam takiego środka i przy temperaturze -20 mój Scenic odpalał bez problemów. Środek ten kupić można praktycznie na każdej stacji, a litrowa butelka kosztująca ok. 30zł wystarcza na 1200l paliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piok Opublikowano 13 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2007 Ja do swojego dieselka kupowałem,lałem i bylem zadowolony tylko bralem male pojemniki - 1pojemnik na zbiornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 13 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2007 człowieku w życiu do Dci nie lej ropa na stacjach od października ma być zimowa która zawiera już te dodatki, a one jedynie powodują zapobieganie wydzielania się parafiny z oleju napędowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
l_ukasz Opublikowano 13 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2007 też zastanawiałem się nad dodatkami,.. i doszedłem do wniosku, że lepiej tankować paliwa premium. wychodzi pewno troszkę więcej ale nie masz zawracania głowy z ilościami, dolewaniem itp. Paliwa premium mają wiszą liczbę cetanową i spalanie jest mniej sutkowe. Przy 20k km wyjdzie cię 150 zł na rok więcej. Przy benzyniakach bardzo ciężko zauważyć różnice, w dieslu obrazu odczujesz. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bastiano Opublikowano 13 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2007 A co z ulepszaczami do samochodów napedzanych LPG ???czy jest sens i jest odczuwalna jakaś różnica ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danielossss Opublikowano 13 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2007 bastiano, a jak taki ulepszacz dolewasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bastiano Opublikowano 13 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2007 na opakowaniu jest napisane ,ze przeznaczony jest do samochodów z instalacją LPG a dolewa się go w odpowiednich proporcjach do baku z benzyną . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
l_ukasz Opublikowano 13 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2007 bastiano LPG to trochę inna bajka. Jak miałem LPG dawałem dodatek który czyścił wtryski i przeciwdziała starzeniu sie paliwa. Wtryski przez większość czasu nie działają co może powodować ich przytkanie. Brat w clio 1.2(LPG) nie używał i padł mu jeden wtryskiwacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danielossss Opublikowano 13 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2007 Czyli jeździsz na Pb i masz dodatkowo instalację LPG używaną w przypadku skończenia się benzyny? ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomlasz Opublikowano 5 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2008 Co Wy na to? z mojego doświadczenia "wyczytanego i wysłuchanego" proponuję JEDNĄ NAJWAŻNIEJSZĄ RZECZ: - ustalenie jaki masz układ wtryskowy DELPHI czy BOSCH jeżeli DELPHI to SUGERUJĘ daleko idąca ostrożność, ponieważ słyszałem, że jest to układ bardzo podatny na awarie elementów. Ja mam Scenica 1.9 dCi F9Q 732 układ BOSCH ostatnio znalazłem nastęujący środek: LIQUI MOLY, Systempflege, 250 ml jest to jedyny środek, dodatek do ON, jaki znalazłem, na którym jest napisane ZALECANY DO UKŁADÓW COMMON RAIL i POMPOWTRYSKIWACZY (auta z grupy VW) .... no więc go zastosowałem ! nie powiem jednak nic nt tego czy ty MOŻESZ, POWINIENEŚ, MUSISZ go stosować nie mam po prostu takiej wiedzy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piok Opublikowano 7 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2008 A co z ulepszaczami do samochodów napedzanych LPG ???czy jest sens i jest odczuwalna jakaś różnica ??? Z tego co ja sie orientuje to w zimie gaz drożeje między innymi przez te dodatki które aplikowane są już na etapie rafinerii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz35 Opublikowano 8 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2008 Raczej nie przez dodatki chociaż można to i tak ująć -LPG to mieszanina propanu i butanu propan jest lepszy(wyższa wartośc opałowa itd.) ale za to dużo droższy od butanu. W zimie w LPG powinno być więcej propanu więc jest droższe-wzrazsta też popyt na propan do ogrzewania domów i stąd wyższe ceny w zimie. Podobnie z ON większy popyt na olej opałowy ( który w zasadzie często jest zabarwionym na czerwono i oznaczonym chemicznym markerem fiskalnym olejem napędowym) powoduje w okresie zimowym wzrost cen ON. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piok Opublikowano 8 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2008 Dlatego napisałem miedzy innymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dexterpl Opublikowano 6 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2008 Jeśli będzie komuś pomocna moja wiedza to: 1.Orlen: - Orlen stosuje tylko dodatki do paliw Verva (dodatek to Keropur o odp. kodzie zależnie czy do ON czy do BB98) - Pozostałe paliwa zawierają do 5% biokomponentów ( ON max. do 5% FAME, BB95 max. do 5% EtOH) 2. Shell: - Paliwa V-power Racing sprowadzane są z rafinerii niemieckich. Są produkowane troszeczke inaczej technologicznie dlatego wyżesze liczny oktanowe i cetanowe. - Paliwa BB95 V-power i Diesel Extra zawierają odpowiednio nastepujące dodatki, NEMO 6102 i Nemo 2000 - Eurosuper jest gołe. 3. Do kart charakterystyk produktów LOTOS'a, BP, STATOIL'a jescze nie dotarłem bo mi sie nie chciało . Wiem że wiekszośc paliwa i tak jest kupowana od konkurencji=Orlen ( za wyjatkiem Statoila, nie wiem do końca skąd bierze paliwa) 4. Z pośród uszlachetniaczy paliwa mogę polecić LIQUI MOLY np. do ON SuperDieselAdditiv lub SystemPflegeDiesel. cena ok 25zł/250ml, wystarcza tylko na ok 75l paliwa. - Ostatnimi czasy trafiłem na dodatek CASTROL TDA 22zł/250ml, wystarczy na 250l ON. Preparaty można stosować do sliników na pompowtryskiwaczach jak CommonRail'u. - Składy chemiczne preparatów są bardzo zbliżone. 5. Wszytkie potrzebne informacje, np. karty charakterystyk produktów można odszukać na stronach producentów lub na latwizne wszystko zestawione odrazu: http://www.falco.pl/falco/index.php?option...3&Itemid=62 6. Jeśli ktos będzie posiadał jakies pytania na temat paliw np. jakość, normy polskie itd można pytać (taka praca) - Problemy z serwisem, padnięte wtryski, paliwo złej jakości, duże koszty, co robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi