pawel_malbork Opublikowano 11 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2013 Witam! Mam problem polegający na tym, że podczas równej jazdy z obrotami w granicy 2000 tyś obrotów auto delikatnie szarpie, ale przy dodawaniu gazu przyspiesza płynnie. Jeszcze przed takim zachowaniem zdarzało się że auto traciło moc, jakby się zdławiło i zwalniało, ale po dodaniu gazu objawy te mijały. Pojechałem na CLIPA. Pokazało awarię EGR. Zawór został wyczyszczony, nie dawno również zaślepiony w nadziei że szarpanie minie. Jednak dalej jest i nie wiem co dalej robić, sprawdzać sprzęgło, wtryski czy może potencjometr pedału gazu zwariował? Proszę o pomoc i cenne rady. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 11 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2013 przy takich obrotach 2000 tyś obrotów to powino auto fruwać! CLIP pokazał uszkodzenie EGR - mechaniczne czy elektryczne? czy po wyczyszczeniu sprawdzałeś ponownie CLIPem? EGR działa na obrotach jałowych, więc (o ile jest sprawny) to bym go nie ruszał. mogą być uszkodzone ścieżki w pedale gazu - to też powininien CLIP wykryć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel_malbork Opublikowano 11 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2013 Szczerze mówiąc to mechanik nie powiedział mi jakiego typu jest to uszkodzenie. Wyczytałem na tym forum że zaślepienie go pomoże a nie zaszkodzi więc zostało to zrobione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 11 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2013 a czym to zaślepił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel_malbork Opublikowano 11 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2013 (edytowane) Dwiema aluminiowymi blaszkami z dwóch stron tej rurki http://allegro.pl/rura-egr-renault-megane-ii-1-5dci-2004-hb-i3327499785.html Dodam, że wszystko było zrobione tak jak tutaj http://megane.com.pl/topic/38363-15-dci-zaslepienie-egr/ Edytowane 11 Lipca 2013 przez pawel_malbork Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 12 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2013 mam nadzieję, że masz to szczelne, bo w oryginale było to lutowane lutem twardym (jak pisałem w tamtym linku) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 12 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2013 nie wiem czy bym się odważył zaślepiać EGR-a blaszkami z aluminium, nie wiadomo jak wytrzyma taką temperaturę. To szarpanie to może być problem z potencjometrem gazu. Auto kopci podczas szarpania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel_malbork Opublikowano 18 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2013 No właśnie chodzi o to że nic nie kopci. Dodano: 18 lip 2013 - 19:47 Przyczyna szarpania znaleziona. Uszkodzona część elektroniczna EGR. I moje pytanie czy zaślepienie zaworu przy takim uszkodzeniu (nie mechanicznym) coś da? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 18 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2013 Nie, elektronika musi być sprawna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel_malbork Opublikowano 18 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2013 Dzięki za odpowiedź. Jutro zakupuję w takim razie nowy zawór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 18 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2013 poszukaj używki, dogadaj się ze sprzedającym, że jak nie zadziałą to zwrócisz. Ja tak się dogadałem z przepływomierzem, ale na szczęście kupiłem sprawny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel_malbork Opublikowano 18 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2013 NIestety muszę odżałować i kupić nowy bo potrzebuję auta na wyjazd w góry w poniedziałek więc czasu nie ma. A z niesprawnym autem jechać 700 km troszkę strach. Jeszcze raz dzięki za odpowiedź na moje pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 18 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2013 nowy tzn. jaki? bo jak kupisz zamiennik, to może długo nie pożyć :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sKarlosMegane Opublikowano 18 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2013 (edytowane) Jeżeli byłby to EGR i usterka elektryczna, to jak byk miałbyś na desce check engine. To raz, po drugie objawy które podajesz, to nie są objawy dla niesprawnego EGR, zwłaszcza że auto normalnie przyśpiesza i nie kopci. Objawy po wyczyszczeniu i zaślepieniu nie ustały, bo zwyczajnie to nie wina EGRa. Edytowane 18 Lipca 2013 przez sKarlosMegane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel_malbork Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 (edytowane) Wznawiam temat. Panowie macie pomysł co może być przyczyną tego szarpania. Byłem u 4 mechaników na kompach i nie pokazało żadnego błędu, a auto jak szarpało tak szarpie dalej... Dodano: 26 sie 2013 - 08:45 Koledzy naprawde nikt nie ma pomyslu co moze byc przyczyna takiego stanu rzeczy? Skoro nie egr i skoro komputer nie wykazuje zadnych bledow to moze jakas czesc mechaniczna? Regulamin pkt. 5.6 - pl-literki - damiar Edytowane 26 Sierpnia 2013 przez damiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi