motolukasz Opublikowano 15 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2013 Cześć, mam problem z odpalaniem Megane II (1.6 beznyzna, 2003 rok). Po odpaleniu auto gaśnie po ok 8 sekundach. Potem odpalę je po raz 2 i jest ok ale nie jedzie płynnie. Świeci się kontrolka spalin + service. W serwisie byłem dwa razy i za każdym razem pomogło resetowanie komputera. I tu mam pytanie - czy można zresetować błędy komputera w domowych warunkach bez podłączania pod CLIPa? dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 15 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2013 Można, rozłącz akumulator, ale jest to raczej rozwiązanie doraźne szukał bym przyczyny dlaczego tak się dzieje. To nie jest normalne. Zacznij od świec i cewek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motolukasz Opublikowano 15 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2013 odłączałem akumulator i to nie pomaga (chyba, że trzeba odłączyć na dłużej). Tak na chłopski rozum - jeśli reset błędu pomaga to chyba nie jest to awaria konkretnej części? Jeśli cewka byłaby walnięta to objaw by wrócił zaraz po zresetowaniu błędu. Przynajmniej taka jest moja logika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 15 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2013 Czasami trzeba rozłączyć akumulator na dłużej. Błąd też nie zawsze musi się pojawić zaraz po ponownym podłączeniu czy uruchomieniu silnika. Nie rozumiem, teraz piszesz o jakimś błędzie? Czy raczej jest to rozważanie czysto teoretyczne? Chyba najlepiej będzie jak sobie najpierw poczytasz o KZFR. Coś mi się wydaje, że Twój samochód ma właśnie taką przypadłość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi