Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witasm posiadam Scenica po liftingu 2002 rok z silnikiem 1.8, ostatnio zauważyłem, że podczas jazdy kierownicę mam lekko w lewo i gdy ją puszczę ściąga mi mocno w prawo przy czym kierownica sama się prostuje, podobna sytuacja jest podczas gwałtownego hamowania, kierownica się prostuje i samochód leci w prawo. Wcześniej miałem jeszcze dodatkowo coś takiego, że jak jechałem powyżej 90 km/h trzęsło mi kierownicą, tak samo było przy ostrym hamowaniu, wymieniłem klocki i tarczę - trzęsienie ustało, ale nadal ściąga kierownicą w prawo. Byłem ostatnio na zbieżności niby jest wszystko ok, diagnosta ustawił mi kierownicą "prosto" chociaż jak teraz jadę jest ona przekręcona w prawo dla odmiany ale i tak mi ściąga w prawo. Stwierdził, że przyczyną mogą być gumy na wahaczach.. A wy co o tym sądzicie? Jakieś wskazówki? Jade niedługo na urlop i przyznam, że jest to męczące trzymać sztywno i krzywo kierownicę. Prroszę o pomoc.

hmm, w pierwszej kolejności sprawdź hamulce, skoro były wymienione zobacz czy jedno z kół się nie blokuje (tłoczki moga nie odbijać) - zacznij od prawego koła

Byłem ostatnio na zbieżności niby jest wszystko ok, diagnosta ustawił mi kierownicą "prosto"

Nie do końca rozumiem. Zbieżnośc kół była OK a kierownica krzywo i to poprawił, czy nic nie ruszał?

Gumy wahacza to bym chyba jednak jako ostatnie sprawdzał, czy przy sprawdzaniu zbieżności sprawdziłsworzeń wachacza i końcówki układu kierowniczego?

Coś tam kombinował przy kołach być może coś ustawiał.. w każdym bądź razie swożnie jak i pozostałe rzeczy są ok, mówił tylko o gumach na wahaczach.. za tydzień jadę \na urlop i chciałbym się z tym uporać a przyznam, że taka jazda jest męcząca.. Proszę o pomoc