Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Coś stuka od strony kierowcy

hymmen

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pewien denerwujący mnie problem, a mianowicie jadąc po nierównościach z bardzo małą prędkością słychać w kabinie jakby z pod lewej strony deski (to może tylko moje subiektywne odczucie, jeśli chodzi o źródło dźwięku), takie cykliczne "obijanie się metalowych kulek w woreczku", jakby poluzowana nakrętka wpadająca w rezonans, ciężko powiedzieć jaki to dźwięk, w dodatku nie występuje on cały czas, tylko nie raz i nie ma znaczenia czy koła są skręcone czy prosto, najczęściej na nierównej kostce brukowej, praca zawieszenia góra, dół. Byłem już na szarpakach i diagnosta nic nie znalazł, zaprzyjaźniony mechanik również. Moje podejrzenie pada na łącznik stabilizatora, ale ten wygląda na nie uszkodzony, i tu moje pytanie do Szanownych Kolegów z forum. Może ktoś już przerabiał podobny temat i ma jakieś sugestie, bo krew już mnie zalewa, z tym brzęczeniem. :D Nawet radia nie chce mi się już podgłaśniać. Autko to scenic III 1,5 dci.

Edytowane przez hymmen

Jak otworzysz szybę to słychać głośniej? Najlepiej gdzieś przy ścianie-murze wtedy jechać (wiem ciężko znaleźć takie miejsce). Miałem kiedyś takie pykanie i winna była skrzywiona osłona amortyzatora (zgniatała się na dołkach) - tyle, że nie w Sceniku.

W Sceniku słychać pykanie - trzeszczenie z uszczelki drzwi, olewam temat.

Nie, Panowie to coś chyba jest pod deską, okolice lewego naroża szyby przedniej, na zewnątrz sprawdziłem już chyba wszystko. Dźwięk, jakby luźna nakrętka na samym końcu gwintu. Hałas tylko przy małych prędkościach, zastanawia mnie jeszcze łożysko amortyzatora, ale przy skręcaniu kołami nic nie trzeszczy, nie puka, sprężyna też nawet nie drgnie jest osadzona bardzo sztywno. A czy półoś może wydawać takie dźwięki?

Pozostaje mi chyba prucie deski, bo ten dźwięk mnie do grobu wpędzi...

Dzięki i pozdrawiam.

U mnie jeszcze tapicerka drzwi kierowcy tak cyka a właściwie brzęczy ;-). Chodzi o plastik przy szybie, jak przycisnę ręką to cichnie. Może to też jakiś plastik tyle, że u Ciebie na podszybiu akurat.