subratri Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Więc tak - CLIP już swoje częściowo zrobił i pokazał to czego widzieć nie chciałem. Dwa wrtyski (na parzystych) wydają się być ok, jednak nieparzyste to jakiś koszmar! Na jednym +5.x na drugim (trzecim znaczy) -4.x. I teraz pytanie jak od dziecka - co to znaczy? :) Czy komputer koryguje dawkę? (wydawało by się logiczne) Jeśli tak to na jakiej podstawie? Skąd posiada wiedzę o złym spalaniu? Jaki ustrostwo pomiarowe wisi na każdym cylindrze i mierzy? Info jest mi potrzebne, żeby móc jakoś świadomie interpretować to co widzę. Z góry dzięki. Jak by co - to mogę wrzucić wykresy żeby było łatwiej mówić na temat ale narazie tak ogólnie chcę - Jak Panny od Leonarda :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreciq Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2013 (edytowane) Skąd posiada wiedzę o złym spalaniu? Z sondy Lambda. Jeżeli wartości na sondzie odbiegają od normy, komputer koryguje dawkę paliwa. I nie złym spalaniu, tylko o złej mieszance. O złym spalaniu informuje czujnik spalania stukowego. Jaki ustrostwo pomiarowe wisi na każdym cylindrze i mierzy? Nie. Komputer koryguje dawkę paliwa dla każdego wtryskiwacza po kolei. Robi to cyklicznie, aż trafi na właściwy (który pozwoli skorygować dawkę paliwa do właściwego wskazania sondy). Edytowane 8 Sierpnia 2013 przez Kreciq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Z sondy Lambda w dieslu? :( W clipie po lewej strony przy korektach wtryskiwaczy masz nazwany parametr, np ET004, AC013 - kliknij w to, będziesz miał podane wartości dla akceptowanych koretk wtryskiwaczy. Dla 1.9 dCi to jest od -5 do 5 jednostek. Nie mam screena, bo łatwiej byłoby wskazać o co chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
subratri Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Ok. Awaria już znaleziona. Wtryskiwacz się wogóle nie otwiera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreciq Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2013 w dieslu? Wtopa z mojej strony. Dopiero teraz spojrzałem w kolegi profil, a tam 1.9 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
subratri Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2013 (edytowane) no tak ale mi na jednym przekracza 5 na plusie a na innym zbliża się do 5 na minusie. Po odpięciu wtyczki od wtryskiwacza nie ma różnicy w działaniu więc na 99% jest zatarty. No to skąd ta korekta w końcu? Skąd ten sterownik wie, że ma korygować i o ile? Tylko ze stukowego? idę puścić clipa jeszce raz :( Dodano: 09 sie 2013 - 19:23 a tak jeszcze odnośnie wtrysku - o co chodzi z tym kodowaniem? Rozumiem, że podaje się ten kod który jest na wtrysku nabity. Ale o co w tym kaman? Czym te wtryski się różnią? O czym mówi ten kod na nich? Edytowane 8 Sierpnia 2013 przez subratri Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nel Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2013 O błędach w wykonaniu wtryskiwacza (nie da się zrobić 4 identycznych wtryskiwaczy) i dlatego producent na podstawie wyników pracy wtryskiwacza w stosunku do wzorca nadaje mu kod -... lub +... .Komputer na podstawie tego kodu - koryguje dawkę na danym wtryskiwaczu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
subratri Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2013 no dobra, ale w związku z tym regenerowane wtryskiwacze nie mają w zasadzie prawa dobrze działać?? No bo para precyzyjna jest zmieniona, końcówka też... Napięcie sprężyny inne... Czy to chodzi o precyzję działania elektromagnesu. Teraz mnie trochę zapętliłeś, bo jesli jest jak mówisz to wymiana wtrysku na regenerowany nie ma sensu a coś kupić muszę. Dodano: 09 sie 2013 - 19:52 z drugirj strony - 3/4 świata jeździ na regenerowanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nel Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Byłem przy regeneracji mojego wtrysku (Espace), po regeneracji ,gościu regulował go w specjalnej maszynie w którą ,wklepywał ten właśnie kod z wtryskiwacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
subratri Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 no dobra. to rozjaśnia. Dzięki! Dodano: 26 sie 2013 - 22:39 Ok. Są tu przekłamania to trochę wyprostuję. Co prawda dalej nie wiem na 100% na jakiej podstawie komputer koryguje dawkę (myślę, że stukowy). Co do oznaczeń na cewce - domuślam się, że chodzi właśnie o jej dokładność a nie o same pary precyzyjnej. Ale to moje domysły. Pewne jest natomiast, że jeśli komputer musi korygować dawkę to wtrysk jest OUT. Wymieniłem dwa wtryski. Oba miały korekcję po 5 z hakiem. Teraz 3 mają korekcję w granicach 1 z czymś, czwarty natomiast jest ponad 2.5. Silnik wreszcie chodzi ładnie i równo. Wreszcie spalanie wróciło do wymaganych 5 i trochę. Przyznam jednak że ten jeden wtrysk słyszę (teraz już każdy słyszę :D ) i myślę, że 2.5 to jednak dużo. Też go jeszcze podmienię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi