Rms Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2013 W zbiorniku wyrównawczym poziom płynu mam na kresce "MIN" więc rozumiem, że tragedii nie ma lecz należy uzupełnić. Auto mam od ponad roku i nie wiem kiedy poprzedni właściciel go wymieniał. Zimą płyn nie zamarzał więc to nie sama woda :( W przyszłym tygodniu jedziemy na urlop więc zastanowiłem się czy tylko uzupełnić czy pojechac do warsztatu i wymienić? Zerknąłem na inne formu a tam ktos napisał, że serwis w Renault odradza wymianę bo to może negatywnie wpłynąć na pompę wody i żeby dolewać. Wiem, że napisac można wszystko i ludzie różne rzeczy piszą... . Podpowiedzcie wymieniać czy tylko uzupełnić (silnik 1,9 dCi)? Jeśli uzupełnić to czym? a jak wymieniać to na jaki? Z góry dzieki :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Ja tam wymieniam co dwa lata i nie mam problemu. Najważniejsza jest temperatura zamarzania, czyli ile wytrzyma zanim się zacznie kaszka robić :( Jak nie zamarzał a nie masz czasu to teraz bym tylko dolał a wymienił przed zimą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rms Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2013 (edytowane) a co dolać? płyn, koncentrat czy wodę destylowaną? Nie wiem czym jest obecnie zalany. Edytowane 8 Sierpnia 2013 przez Rms Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airbites Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Gotowy płyn Prestone kupić i dolać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konwil Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Dokładnie - w razie awarii Prestone kupisz nawet na stacji benzynowej (np. Orlenu). Ja dolewałem już (do innych aut) kilkukrotnie i wszystko OK (można mieszać). konwil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2013 A u nie jest zawsze poniżej minimum i dolanie do połowy zbiorniczka powoduje, że po jakimś czasie znowu jest poniżej minimum. A nieszczelności i wycieków nie widać. I tak auto jeździ już u mnie 4 lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rms Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Kupiłem jak sugerowaliście Prestone i dolałem ok. 0,3 litra. Teraz jest OK. W przyszłości pomyślę nad wymianą płynu. Może przed zimą. Dzięki za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi