Juras386 Opublikowano 9 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2013 (edytowane) Pytanie może prozaiczne, ale jakim olejem jest oryginalnie zalany silnik 1.4 TCE? Chodzi mi o dokładne oznaczenie oraz ile go wchodzi do silnika. Szukałem na forum ale odp nie znalazłem. Edytowane 9 Września 2013 przez Juras386 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robpab Opublikowano 9 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2013 Norma: RN0710 Średnia pojemność: 4,5 litra Klasy które należy stosować: 5W40 Wszystkie dane masz w programie przeglądów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airbites Opublikowano 9 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2013 4,5 litra w taki mały silniczek?? W pandzie 1.4 potrzebował 3 litra oleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juras386 Opublikowano 9 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2013 Dzięki za odpowiedz. A może ktoś wie jakiej marki olejem i z jaką nazwą auto jest zalane fabrycznie oraz jaki olej leją w serwisie na wymianie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airbites Opublikowano 9 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2013 Elf fabryczne zalane. 5w40 to prawie mineralny olej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robpab Opublikowano 9 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2013 4,5 litra w taki mały silniczek?? tyle przewidział producent, a Panda 1,3 to zupełnie inna konstrukcja. U mnie np. weszło 4,8l Fabrycznie faktycznie stosowany jest ELF (większość ASO też taki stosuje), ale czy 5W40 to akurat jest prawie mineralny to mam wątpliwość. Oczywiście zawsze można zalać lepszym. Pomimo, że Producent przewiduje wymianę co 30 tys. km sugerowałbym skrócenie tego okresu o połowę, a silnik, a zwłaszcza turbina się odwdzięczy :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airbites Opublikowano 9 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2013 30 tys. km ale max chyba w trasie. W mieście najlepiej góra 15 czy 20 tys. km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juras386 Opublikowano 9 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2013 Kilka dni temu miałem wymianę oleju, zażyczyłem sobie aby zmieniono olej pomimo tego że mam dopiero 10 tys. Ale trochę za mało go nalali bo poziom na bagnecie jest tylko kilka mm powyżej stanu minimalnego, poprzednio miałem przez cały rok równo ze stanem maksymalnym. Nie chce mi się już do serwisu jeździć w takiej sprawie, chce kupić litr i sam dolać. Na fakturze mam napisane że to 5W40 Evolution, ale nie pisze czy to jest ELF czy jakiś inny. Przypuszczam że to będzie ten olej : http://allegro.pl/elf-evolution-sxr-5w40-5l-kurier-15zl-i3444249995.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekwodniak Opublikowano 9 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2013 Dolej do pełna pewnie wejdzie na maxa 8 do 9 setek i po problemie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robpab Opublikowano 10 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 (edytowane) Juras386 5W40 Evolution to jak najbardziej ELF i oczywiście, że możesz zastosować ten olej z linku. Generalnie oleje są ze sobą mieszalne. Trzymaj się tylko parametrów i będzie ok. Sprawdź jeszcze co pokazuje czujnik (na wyświetlaczu). Edytowane 10 Września 2013 przez robpab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juras386 Opublikowano 10 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 Wyświetlacz mi pokazuje dwie kropki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robpab Opublikowano 10 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 kup sobie literek i dolej trochę. Pamiętaj, ze lepiej miec ciut mniej niż za dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grom91 Opublikowano 10 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 a np. mobila 5w50 można lać do meganki zarówno II jaki i III ? :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robpab Opublikowano 10 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 a jaki miałes poprzednio? Generalnie nie widzę problemu z wlewaniem 5W50 do MII i MIII. Swego czasu wlewałem Mobila 1 5W50 do Skody Felicji. Ale skoro auto od początku na takim jeździło to nie widziałem potrzeby zmieniać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martello Opublikowano 20 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2015 Szukałem na forum ale odp nie znalazłem. Np. tu http://megane.com.pl/topic/34709-wymiana-oleju/page__st__15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi