Adek1 Opublikowano 24 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2016 Odkopię temat, przymierzam się do wymiany oleju w 1.4 TCE, czy jest sens dopłacać do droższych np. Motul X-clean, X-cess, Liqui Moly Leichtlauf High Tech, czy brać standardowego ELF-a (5W40 SXR 900). Czy przy każdej zmianie oleju trzeba wymieniać podkładkę pod korek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robpab Opublikowano 24 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2016 czy jest sens dopłacać do droższych np. Motul X-clean, X-cess, Liqui Moly Leichtlauf High Tech, No nie wiem, to już zależy od Ciebie. Ja osobiście co 15 tys. zalewam świeżym Elfem 5W40. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomgrandtour Opublikowano 24 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2016 Co do podkładki, to wymieniłem już dziesiątki razy olej w swoich autach i motocyklach, nigdy nie zakładałem nowej podkładki i było zawsze ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek1 Opublikowano 25 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2016 Ok, dzięki, w takim razie biorę ELF-a (zawsze zmieniam olej raz w roku, a robię do 10000 km rocznie) i podkładką sobie głowy nie zawracam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martello Opublikowano 25 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2016 podkładką sobie głowy nie zawracam. Podkładka pod korkiem jest mosiężna, nakręcana i po wkręceniu korka zgniata się. Wg ASO jest to element bezwzględnie jednorazowy. Zresztą do kupienia w ASO od ręki za jakieś 7 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 25 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2016 Zresztą do kupienia w ASO od ręki za jakieś 7 zł Ostatnio dałem chyba 1,6 zł? Nie pamiętam dokładnie, kupiłem w sklepie motoryzacyjnym razem olejem i filtrem. Wiem, wiem nie ten silnik, nie ten model, rocznik, ale korek będzie pewnie taki sam. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek1 Opublikowano 25 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2016 W mojej mieścinie ASO nie ma, jakie wymiary ma ta podkłada? Ma być mosiężna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomgrandtour Opublikowano 25 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2016 (edytowane) Mosiężna do korka? , miedź albo alu jak już. Edytowane 25 Lutego 2016 przez tomgrandtour Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martello Opublikowano 25 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2016 Jest miedziana oczywiście. Tak wygląda. Jest ukształtowana tak, że tworzy jeden zwój gwintu 12 mm. Ale być może da się użyć zwykłej płaskiej i będzie w porządku. <_< Jak widać po opakowaniu zapewne można też ją kupić w Nissanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 25 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2016 Mosiężna do korka Ano, miedziana. Są jeszcze też takie, że są jakby dwie; gumowa i miedż. Konstrukcje są różne ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behbeh Opublikowano 25 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2016 Faktycznie nr nissana wygląda jak ten z Renault:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fourier Opublikowano 4 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2017 Dla zainteresowanych - ELF EVOLYTION SXR 5W40 wg producenta jest olejem wykonanym w technologi syntetycznej więc... to półsyntetyk :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bodzion Opublikowano 5 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2017 Akurat nie półsyntetyk, a po prostu hydrokrak. Czyli taki trochę "udawany" syntetyk, co nie znaczy, że do tych prostych silników jest niedobry. Przeciwnie, jest OK. A tu garść wyjaśnień co to jest hydrokraking: http://www.fakt.pl/wydarzenia/polska/wymiana-oleju-olej-syntetyczny-czy-mineralny-ktory-olej-silnikowy-jest-najlepszy/21303rs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fourier Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Trochę odkopie ale może się przyda. Drugi raz wymieniałem olej poza ASO, tym razem po 10 tys. km (poprzednio po 12 tys.). Organoleptycznie można stwierdzić że po takim przebiegu olej nie wygląda już najlepiej (Liquimoly w liliowej bańce) i chyba najlepiej trzymać się interwałów na poziomie 10-12 tys. km (ciekawe jak wyglądają parametry oleju po 10, 20, 30 tys km). Mechanicy coś mówili że mieli niedawno przypadek Insygni turbo, w której właściciel wymieniał olej co 30 tys. km. Po około 100 tys. km padła turbina. Zrobili regenerację i po 200-300 km turbo znowu wyzionęło ducha. Okazało się że kanały olejowe były przytkane i turbo nie było właściwie smarowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 29 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2017 (edytowane) Niestety często się zdarza, że niedługo po wymianie turbina ulega ponownej awarii. Zwykłe wtedy kiedy się ją wymieni bez dokładnego sprawdzenia co spowodowało jej uszkodzenia. Edytowane 29 Sierpnia 2017 przez pbet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi