maniek655 Opublikowano 30 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2013 (edytowane) witam. proszę o pomoc bo już jestem kompletnie załamany. Miesiąc temu wymieniłem kompletny rozrząd wraz z nowymi uszczelniaczami wałków i zaślepkami, pompą wody ,oleju, filtrów itp. Wyciek zlokalizowano , pasek rozrządu rozrzucał olej po całej komorze bo uszkodzony był uszczelniacz-simering na samym dole na wale korbowym który uszczelnia koło zębate napędu pompy oleju w misce olejowej. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Po poskładaniu i tygodniu jazdy znów pojawił się olej w tym samym, miejscu - rozbieranie nr 2 xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx - rozciekło się koło zmiennych faz rozrządu – wymiana. Po wymianie samochód pracował około godziny bez osłon rozrządu i z zdemontowaną łapa poduchy (silnik na podporach) - olej nie pojawił się ani kropli. po poskładaniu za tydzień – to samo olej leje się z tych samych okolic - rozbieranie nr 3 xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx - tym razem podczas zlokalizowania wycieku był obecny znajomy serwisant z salonu Renault który zlokalizował rozszczelnienie i wyciek zrobione to zostało oryginalną masą używana w renault ,auto znów pracowało rozebrane tym razem 2 godz. (było konkretnie gazowane) - zero oleju;) powodzenie, po poskładaniu pokryw osłon i zamocowaniu łapy poduchy silnika i po kilku dniach jazdy OLEJ ZNÓW Z TYCH SAMYCH OKOLIC postaram się załączyć foto. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx - Nie mam już pomysłów dlaczego jak wszystko jest rozebrane osłony plastikowe rozrządu i łapa poduszki silnika wszędzie jest suchutko a jak się wszystko poskłada do kupy to po kilku dniach leje się olej. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Może ktoś coś wie w tym temacie bo podejrzewam że poza tymi małymi zlokalizowanymi wyciekami to ten jeden nie zlokalizowany wciąż tam jest - załamka totalna, prosze o pomoc Pozdrawiam Załączam plik ze zdjęciem. Regulamin pkt. 5.9 - Enter Kolego, klawisza Enter używamy z umiarem, powoduje to tylko niepotrzebne wydłużenie postu. damiar Dodano: 30 paź 2013 - 10:09 Nie spotkał się nikt z takim objawem? Nikt nie ma pojęcia gdzie to może lecieć? Czy wina może leżeć po stronie głowicy? Edytowane 30 Października 2013 przez maniek655 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 30 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2013 Np wyrobiony wał korbowy w miejscu uszczelnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek655 Opublikowano 31 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 Jest nawet założony inny uszczelniacz, ten standardowy miał delikatny prześwit. Niedawno sprawdzałem i jest ok, nie leci w tym miejscu. Jest tak, że mogę pojeździć kilka dni i nie ma śladu wycieku, a raz pojeżdżę dzień, sprawdzę a tam wyciek. Masakra jakaś :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tekmie Opublikowano 31 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 Witam.A jak wygląda sprawa odpowietrzania skrzyni korbowej silnika(odma)?Mam kombajn Bizon i już przekonałem się na nim że jeżeli tylko "zabity"(zanieczyszczony)jest odpowietrznik(odma) to zaraz zaczyna mi się silnik "pocić".Po wyczyszczeniu "pocenie" ustępuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek655 Opublikowano 31 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 To by się lało w okolicach rozrządu? Jak mi się uda to sprawdzę w weekend. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ROBRAT Opublikowano 31 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 Nie jest to wina poduszki,ona jest chyba wypełniona olejem?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tekmie Opublikowano 31 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 To by się lało w okolicach rozrządu? Podzieliłem się swoim doświadczeniem i nie twierdzę że tam cieknie z tego powodu.Brak odpowietrzenia skrzyni korbowej powoduje wzrost ciśnienia w środku silnika.Gdy ciśnienie jest za duże to zrozumiałe jest że wydostając się na zewnątrz,"wypchnie" również olej.W "maluchu" miałem wyciek oleju z silnika na koło pasowe.Powodem było mikropęknięcie tego koła na "ślizgu" pierścienia uszczelniającego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorzmeg2 Opublikowano 6 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2017 Mam identyczny wyciek jak u autora wątku, ale nie widzę rozwiązania. Uszczelniacz KZFR i wału wymieniony, pompa wody uszczelniona, olej 5W40. Podpowie ktoś skąd olej może jeszcze się dostawać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorzmeg2 Opublikowano 12 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2017 Wygląda na to że olej wydostaje się przez uszczelniacz wałka z KZFR który był już wymieniany na Erlinga. Możliwe że są to wadliwe produkty ? Nie jest on gumowy tylko taki twardy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorzmeg2 Opublikowano 16 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2017 Wyszukałem że średnica kołnierza KZFR ma 34mm a seryjny uszczelniacz 33mm. Czy odstępne są o średnicy 32mm który będzie lepiej uszczelniał koło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miroon86 Opublikowano 17 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2018 Witam widać że ten problem dotknie wcześniej czy później każdego. Mam taki sam wyciek jak widać wyżej na zdjęciu. Znaleźliście może przyczynę tego wycieku? Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mireczek01 Opublikowano 17 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2018 Wg mnie tak jak pisali wyżej, cieknie z uszczelniaczy wałka rozrządu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorzmeg2 Opublikowano 20 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2018 Wytarte wałki. Tutaj o tym problemie pisałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi