Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Pomoc przy montowaniu świateł jd

Arzago

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie. Mam gorącą prośbę o pomoc w podłączeniu świateł do jazdy dziennej. Otóż podłączenie ich aby świeciły nie sprawiło mi problemu, ale ja bym chciał więcej :blink:

Chciałbym ustawić sobie ręczny włącznik światełek, ale to może pokolei.

Oto światełka jakie kupiłem:

załącznik nr 1

cięcie - link usunięty

Oto schemat podłączenia

załącznik nr 2

cięcie - link usunięty

Oczywiście czerwony kabel podłączamy do + akumulator, a czarny – akumulator, niebieski zaś należy podłączyć pod postojówki, by światła djd automatycznie gasły przy włączeniu świateł postojowych.

I w tym miejscu zaczyna się dla mnie, jako kompletnego amatora elektryki, problem.

Ten niebieski przewód chciałbym wykorzystać do podłączenia włącznika.

Załącznik nr 3

cięcie - link usunięty

Zależy mi na zainstalowaniu ręcznego włącznika świateł by samemu decydować, kiedy mają być włączone, a kiedy wyłączone.

Z góry bardzo dziękuję za pomoc i pozdrawiam

Zapoznaj się z zasadami dodawania zdjęć jakie obowiązują na forum.

Zawsze uważałem, że schemat to układ połączeń, a nie fotka czarnej puszki z 3 kabelkami

P_r_z_e_m_o

Niebieski przewód informuje elektronikę o włączeniu świateł postojowych i daje info o wyłączeniu świateł do jazdy dziennej. I zainstalowanie na niebieskim przewodzie dodatkowego wyłącznika w twoim przypadku nic nie da. Aby wyłączyć kiedy się chce światła do jazdy dziennej to należy zainstalować wyłącznik na przewodzie czerwonym podłączonym pod akumulator. Tylko nie wiem na jakiej zasadzie działa ten elektronika od tych świateł, bo także można założyć wyłącznik na czarnym i też będzie można wyłączać światłą dzienne. Tylko takie wykonanie instalacji jest niezgodne z przepisami, bo światła dzienne mają się automatycznie włączyć po przekręceniu zapłonu.

Kolego DCST, automat nie musi działać, ponieważ jak się domyślam, potrzebne będą głebsze manipulacje przy układzie elektrycznym.

Chciałbym po prostu zainstalować ręczny włącznik świateł dziennych w kabinie :blink:

Aston 76 - czyli podłączam czarny i czerwony przewód od świateł do akumulatora i dodatkowy od akumulatora do włącznika tak? A czym połączyć światła dzienne z włącznikiem?

Jeśli chodzi o kwestie przepisów, nie chce, żeby to źle zabrzmiało, ale mnie nikt dokładnie nie będzie sprawdzał, ponieważ pracuję w policji :blink: Natomiast zapalone światła dzienne z mijania nie jest zabronione, a mimo wszystko poprawia to widoczność na najbliższe metry :)

pozdrawiam

Edytowane przez Arzago

To zależy jak ma działać to ręczne sterowanie...

Jeśli chcesz by ręcznie włączać te dzienne kiedy są zapalone mijania to wstawiasz wyłącznik na przewodzie niebieskim

Wówczas po zapaleniu mijania dzienne nie otrzymują o tym informacji i świecą tak samo jakby mijania były zgaszone.

Wyłącznik ten pełni wówczas rolę przełącznika, albo automatyczne zapalanie jak jest zwarty, albo zapalanie ręczne kiedy chcesz, jak jest rozwarty.

Inaczej sprawa wygląda jak chcesz ręcznie wyłączać dzienne.

Wówczas wstawiasz wyłącznik na przewodach zasilających z akumulatora, albo czerwonym albo czarnym.

wyłącznik zwarty to będzie tak jak masz teraz jeśli będzie rozwarty, to dzienne albo zgasną w czasie pracy silnika albo się nie zapala wraz z jego rozruchem.

Można tą druga opcję jeszcze inaczej rozwiązać, przez dodatkowy plus odcinany wyłącznikiem podłączony do niebieskiego przewodu, trzeba jednak wówczas na podłączeniu niebieskiego do żarówki postojowej zastosować zaporowo diodę, by ten plus do instalacji świateł nie był przepuszczany.

Edytowane przez gojgien

Osobiście nie wiem jak mają działać te światła. Na przewodzie czarnym lub czerwonym z związki od przekaźnika świateł do jazdy dziennej bym zamontował dodatkowy włącznik. Wtedy będą działać jak pisałem. A jeżeli chcesz aby świeciły razem z mijania to trzeba założyć na niebieskim wyłącznik.

Ps.

Jeśli chodzi o kwestie przepisów, nie chce, żeby to źle zabrzmiało, ale mnie nikt dokładnie nie będzie sprawdzał, ponieważ pracuję w policji. Natomiast zapalone światła dzienne z mijania nie jest zabronione, a mimo wszystko poprawia to widoczność na najbliższe metry :blink:

Ale takie podejście świadczy o olewatorskim podejściu do prawa samych policjantów :blink: . Na stacji diagnostycznej takie auto nie powinno mieć podbitego dowodu rejestracyjnego za niezgodność w podłączeniu świateł do jazdy dziennej. Proponuję koledze zapoznać się z tym a dokładniej tabela punkt 18 odnośnie działania świateł. , bo to co piszesz mija się z prawdą.

Edytowane przez aston76

Ja na Twoim miejscu kolego Arzago nie bawiłbym się w jakieś przełączniki w kabinie. Normalne podłączenie "+" po zapłonie, "+" postojówki i masy byłoby najlepszym rozwiązaniem(a szczególnie w Megane z czujnikiem zmierzchu :blink: ). A jeśli koniecznie chcesz mieć wyłącznik ręczny to proponuję zwykłe podłączenie masy pod "-" aku i "+" z wyłącznikiem na przewodzie. Nie widzę potrzeby większych konfiguracji. :blink:

Natomiast zapalone światła dzienne z mijania nie jest zabronione, a mimo wszystko poprawia to widoczność na najbliższe metry

Takie ważne info: światła dzienne ślepią w nocy!

Edytowane przez dcst

mnie nikt dokładnie nie będzie sprawdzał, ponieważ pracuję w policji :blink:

Przepraszam za odbieganie od tematu ale kolegę policjanta to obejmują inne przepisy ruchu drogowego niż pozostałych ?Macie jakieś specjalne uprawnienia w życiu prywatnym ?Niech kolega nie myśli że się czepiam, nic z tych rzeczy ale interesuje mnie dlaczego kolega tak twierdzi. To że kolega jest pracownikiem policji nie zwalnia Go od odpowiedzialności prawnej, no chyba że czegoś nie wiemy i kolega jest poza prawem .Ja proponuje najprościej, zdjęcie małą podpowiedzią w rozwiązaniu problemu kolegi.

post-27396-0-13580600-1381668990_thumb.jpg

Edytowane przez damiar

Ponuryzniwiarzu nasza chora polska menatlność karze nam się doszukiwać złośliwości, wrogości i negatywnego nastawienia w stosunku do wypowiedzi i działań drugiej osoby. Pisząc "nikt mnie nie będzie sprawdzał, ponieważ pracuję w policji" nie noszę się z zmiarem robieniu komuś krzywdy, bądź działania na czyjąś szkodę, gdyż to jest niedopuszczalne dla każdego, bezwzględu na to kim się jest z zawodu, tylko wynika to z ogólnych zasad dla dobra wspólnej egzystencji. Montując sobie taki przełącznik nie planuje robić komukolwiek na złość i dowodzić wyższości. Chcę jedynie zwiększyć bezpieczeństwo podróżowania nocą, gdyż często do takich wyjazdów w ciągu roku z rodziną dochodzi i zapewnić sobie nieszkodliwe dla innych dodatkowe oświetlenie najbliższych metrów jezdni, co również wykorzystywane jest w nowych pojazdach.

Edytowane przez Arzago

i zapewnić sobie nieszkodliwe dla innych dodatkowe oświetlenie najbliższych metrów jezdni

Z tą nieszkodliwością bym polemizował. Wystarczy podczas jazdy w nocy co jakiś czas zatrzymać się, przetrzeć reflektory i w dalszą drogę. I przed wszystkim odpowiednie wyregulowanie świateł na stacji diagnostycznej.

Natomiast zapalone światła dzienne z mijania nie jest zabronione, a mimo wszystko poprawia to widoczność na najbliższe metry

Zdaje się, że kodeks drogowy wyraźnie mówi, że zapalenie świateł mijania musi spowodować automatyczne wyłączenie świateł do jazdy dziennej. I nie można samemu decydować kiedy mają być włączone. Równie dobrze można zainstalować szperacz na dachu by sobie poprawić widoczność. Na obydwu nie można jeździć. Pomyśl o innych użytkownikach których w nocy będziesz oślepiał. Do zwiększania widoczności w nocy służą światła drogowe a jak ich używać też mówi kodeks drogowy.

i zapewnić sobie nieszkodliwe dla innych dodatkowe oświetlenie najbliższych metrów jezdni,

Życzę Ci abyś w najbliższym czasie spotkał takiego klienta z włączonymi światłami dziennymi, jadąc w nocy i w deszczu.

A swoją drogą teraz już wiem dlaczego policja olewa takich buraków, zresztą jak wiele innych zachowań.

Jako policjant i kierowca powinieneś znać PoRD, a tu widać kupa :)

Drogi Arzago, jak słusznie zauważyłeś i ująłeś " nasza chora polska mentalność" każe nam się czuć, delikatnie rzecz ujmując lepszymi w niektórych przypadkach. Czy to z uwagi na majętność, pochodzenie lub w niektórych przypadkach z racji zajmowanego stanowiska. To że tłumaczysz zaistniałą sytuację troską o bezpieczeństwo nie zmienia faktu że jest to nielegalne. Twierdzisz że chcesz zwiększyć swoje bezpieczeństwo podczas jazdy nocą, jak najbardziej Cię rozumiem ale to są światła do jazdy dziennej i w nocy mogą oślepiać innych użytkowników drogi. Samo to że są dużo jaśniejsze i w żaden sposób niewypoziomowane skreśla je jako światła do jazdy nocą. Ty jako stróż prawa powinieneś pomyśleć o tym pierwszy. Nie traktuj mojej wypowiedzi jako złośliwej uwagi w Twoim kierunku ale zawsze krew mnie zalewa jak słyszę takie stwierdzenia jakiego Ty użyłeś. Wszyscy jesteśmy równi w świetle prawa, przynajmniej teoretycznie, chociaż w praktyce bywa z tym różnie.

ps. Jak to jest z równością to szczerze polecam film "Układ zamknięty"

Z wyrazami szacunku ponuryzniwiarz

Kolego Arzago nowe auta mają taką opcję, że świtała do jazdy dziennej po włączeniu świateł mijania, przeciwmgielnych przednich zamieniają się automatycznie w światłą pozycyjne. Zmniejsza się wtedy moc ich świecenia.