gojgien Opublikowano 29 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 (edytowane) Objawy działania są poprawne nie mam jednak możliwości porównać jak to grzeje przy 1000W, bo w sceniolu mam 1800. Jedyna różniaca jaka zauważam to obsługa. W zimne, w mroźne a nawet tylko chłodne dni, nawiew mam w automacie ale temperaturę podnoszę na MAX czyli na 27stopni, by po jakimś czasie zmniejszyć. Efektem jest wymuszone szybsze nagrzewanie i praca wentylatora na wysokich obrotach.. Edytowane 29 Stycznia 2014 przez gojgien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 29 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 W trybie AUTO nawiew jest skierowany na szybę i nogi a niewielka część idzie środkowymi kratkami. Dlatego nie czujesz od razu ciepłego powietrza. Skieruj nawiew na twarz i wówczas sprawdź czy wylatujące powietrze jest znacznie cieplejsze. U mnie praca wentylatora jest taka sama i raczej masz wszystko w porządku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rbe Opublikowano 30 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 I wszystko jasne. Dzięki!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciki Opublikowano 30 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 Ja posiadam Megane II z silnikiem 1.5 dci alternator Valeo 110 A grzałki w nawiewie 1000 W U mnie po odpaleniu silnika po 10 sekundach słychać już cykanie przekaźników od grzałki po kolejnych 30 sekundach słychać kolejne cykniecie włączenie drugiego przekaźnika ( to w zależności od pory dnia jeśli jest rano i zapalają się światła dzienne to po 30 sek mem pracujące obie całą grzałkę jeśli jest mrok i zapalą się światła mijania to po 30 sek mam przeskoczenie z jeden grzałki na dwie dopiero jak zaczynam jechać i pojawiają się wyższe obroty to zapala się komplet) Co do czasu jak potrzeba by ciepłe powietrze leciało do środka po około 1 minucie z nawiewu leci wyraźnie cieplejsze powietrze. kolego rbe Sprawdź czy sama grzałka nie jest spalone to jest jedna duża zespolona grzałka składająca się z 3 mniejszych po mocy około 300 W każda może któraś z nich jest spalona i są takie efekty, ty z tego co piszesz masz alternator 150 A więc jeszcze większy jak mój, więc teoretycznie u Ciebie powinno to następować jeszcze szybciej. Dwa piszesz że aku jest 100% naładowany ile lat ma akumulator może jest już leciwy i nie trzyma parametrów po odpaleniu motoru jest już ledwo ciepły, dwa jeśli aku jest stary to przy temperaturach -6 jego pojemność spada dość drastycznie i zarazem jego możliwości też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rbe Opublikowano 30 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 Dzięki!! Więc spróbuję wykręcić grzałkę i zobaczę, czy włączają się wszystkie trzy jej części. Mam tylko obawy odnośnie dostępu do dolnej śrubki, która ją mocuje - idzie ją odkręcić bez problemu..? A aku faktycznie jest leciwy bo oryginalny (2005 r.) ale napisałem, że jest OK bo po pierwsze kręci b. dobrze a po drugie był sprawdzany u elektryka jakimś przyrządem. I czy gdyby to była kwestia aku to czy powinno być słychać cykanie przekaźników..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 30 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 Cykanie przekaźników słychać ale tu chodzi o czas ich przełączania. Komputer zezwala na włączenie poszczególnych grzałek jak są spełnione odpowiednie kryteria. (obroty silnika, ustabilizowany i nie za wielki pobór bieżący prądu przez ważniejsze urządzenia, pomiar temperatury wewnętrznej i odczyt ustawień żądanej temperatury, odpowiednie naładowanie akumulatora) Tu ten ostatni czynnik szczególnie decyduje w jakim czasie i ile grzałek jest włączane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciki Opublikowano 30 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 (edytowane) Reasumując grzałki dla komputera mają najniższy priorytet, czyli jak komputer BSI się nudzi to w ostateczności stwierdza a niech ten biedny zamarznięty człowieczek ma, włączę mu tą grzałkę żeby się trochę ogrzał a ja się też nie będę nudził bo poprzełączam sobie przekaźniki. Ja wstawiłeś sobie diody w obwód i razem z grzałkami zapala mi się dioda informująca o stanie jutro postaram się nagrać filmik jak to wygląda u mnie i jak to funkcjonuje. ( wydaje mi się, że w prawidłowy sposó Edytowane 30 Stycznia 2014 przez ciki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gielar Opublikowano 11 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2014 Dla tych którzy mają całą instalacje grzałek a im nie działają sugeruje zaglądnąć do CLIPa w konfigurator UCH a nie Klimatyzacji. To właśnie UCH musi mieć konfiguracje TYP KLIMATYZACJI - REGULOWANA (climatronic), GRZAŁKI - 1000W (Megane) lub 1800W (Scenic) Ja osobiście miałem pełną instalacje ale nie grzały... dopiero po podłączeniu do CLIPa niby grzałki były aktywane 1000W ale tylko w ustawieniach klimatyzacji. Po zmianie parametrów w UCH dopiero wtedy ruszyły... nie wiem czemu tak było... moje auto jest z Włoch i może fabrycznie to nie było aktywowane ze względu na klimat. Podsumowując aby grzałki działały należy sprawdzić w dwóch miejscach w CLIPie - UCH i Klimatyzacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi