marchel Opublikowano 14 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 (edytowane) Witam wszystkich. Nabyłem kilka dni temu Megane III phI 2009 5d. Chciałbym zapytać czy któryś z użytkowników tego autka lub innych Meganek III spotkał się i poradził sobie z sytuacją, w której blacha drzwi hałasuje przy ich zamykaniu. Zachowuje się to tak jakby blacha drzwi była niewystarczająca napięta lub wyciszona w skutek czego przy zamykaniu słychać brzęczenie. Problem tyczy drzwi kierowcy. Wnioskuję, że to kwestia blachy ponieważ, zamykając drzwi za klamkę hałas jest, a pchając je za środkową część karoserii hałasu nie ma. Podobny dźwięk pojawia się pukając w blachę drzwi kierowcy. Edit: Dodam, że auto było sprawdzone w ASO i nie było bite w drzwi. Naprawa blacharska była tylko na tylnim zderzaku i klapie bagażnika. Wymiana i malowanie. Z góry dzięki za odp. Edytowane 14 Października 2013 przez marchel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 14 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 Nie wiem jak w M III ale w sceniolu II w drzwiach przed tym płatem blachy jest plastikowa wkładka spełniająca rolę osłony anty udarowej i szyna wzmacniająca. Pomiędzy szyną i blachą poszycia jest masa uszczelniająca w kiliku miejscach. Jeśli masz to samo, to może uda się za szynę i ten plastik wcisnąć kilka kleksów silikonu, by się do wewnętrznej strony blachy i plastiku przykleiły, a tym samym usztywniły całość pomiędzy sobą. Tak to w sceniolu II wygląda: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marchel Opublikowano 15 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2013 Dzięki za odpowiedź. Jakiegoś konkretnego sylikonu użyłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 15 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2013 Ja nie stosowałem, bo u mnie w sceniolu II tego dzwonienia nie ma. Jest tam fabrycznie punktowo zastosowana masa uszczelniająca, taka jak jest przykładowo na spawach w bagażniku przy nadkolach. Co do silikonu to może być zastosowany uniwersalny, lichego lakieru z wnętrza drzwi nie powinien zjeść, a miejsca drgania blach powinien wypełnić bez wyciskania blachy na zewnątrz, jak mogła by zrobić pianka montażowa, która w minimalnej ilości też mogła by tam być zastosowana. można zakupić bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barnaba27 Opublikowano 15 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2013 a ja dodam, że miałem taki przypadek w pierwszym roku użytkowania auta tylko u mnie okazało się, że hałasowała osłona termiczna od układu wydechowego pod samochodem przy zamykaniu drzwi tzn. rezonansowała od siły uderzenia drzwi :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tytan555 Opublikowano 15 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2013 drzwi za tapicerką nie są niczym wyklejone są tylko 2 otwory zaślepione piankowymi wstawkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giziq Opublikowano 15 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2013 (edytowane) Jako ciekawostkę dodam, że u mnie też dzwoniły drzwi przy zamykaniu (chyba wszystkie), a także przy bardzo niewielkich prędkościach. Problemem okazały się te czarne zaślepki pod klamkami, które miały luz po ok. 1mm. Zdjąłem je i każdą zaślepkę przykleiłem cienką warstwą uniwersalnego silikonu, pomogło. A na wiosnę też coś nieustannie dzwoniło w drzwiach kierowcy i to z kolei była poluzowana czarna listwa na dole drzwi. Pomogło lekkie podgięcie blaszek, na których jest ona zamocowana (na przyszłość zrobiłem to ze wszystkimi - listwami oczywiście). Edytowane 15 Października 2013 przez giziq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marchel Opublikowano 17 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2013 (edytowane) Byłem u znajomego mechanika znającego renówki na wylot. Rozebrał drzwi i wsadził jakąś masę uszczelniającą pomiędzy blachę drzwi, a tą metalową listwę poprzeczną. Jak ręką odjął. Gojgien miałeś rację więc dzięki. @Barnaba też już miałem brzęczenie spod samochodu przy zimnym silniku. Mechanik poprawił jakiś metalowy przewód, który obijał się o osłonę i też jest ok. Edytowane 17 Października 2013 przez marchel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 17 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2013 Gojgien miałeś rację więc dzięki. Czasami mi sie uda mieć rację, :D i nie ma za co..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi