jarouli Opublikowano 3 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2013 (edytowane) Witam sprawa wygląda tak: po odpaleniu auta w pracy silnika od jakiegoś czasu da się wyczuć coś jakby przygadywanie,postukiwanie. spalanie zwiększyło się o jakieś 1 litr ,przyspieszenie też jakby mniejsze.co to może być ??wtryski??dodam,że świece niedawno wymienione. z góty góry dziękuje za pomoc. Edytowane 3 Grudnia 2013 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bb00xx Opublikowano 12 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2013 A nie pali oleju? Może jakaś nieszczeolność? Może kompresji nie trzyma. Do poprawy kultury pracy silnika leje się do oleju np. Nanoboran potasu, który to wycisza silnik http://www.zmienolej.pl/oferta/dodatki-do-oleju/archoil-9100-250ml-nanoboran-potasu-wycisza-silnik-detail Weź także pod uwagę że zrobiło się już nieco chłodniej, a wtedy też spalanie rośnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarouli Opublikowano 13 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2013 Głośniej się robi podczas przyspieszania wtedy słychać najbardziej.Po odpalaniu auta wskazówka pokazuje ok.1000 obrotów,po chwili spada na 900 ale w sumie to chyba w tym okresie normalne.wydaje mi się ,wtrysk może być uszkodzony ale pewności nie mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamos74 Opublikowano 14 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 Witam Dołączę się do tematu, gdyż od kilku tygodni silnik w mojej megane II ph II 1,5dci pracuje głośniej. Hałas porównałbym do głębokiego, basowego buczenia, przypominiającego głośny sportowy wydech. Dochodzi z okolic katalizatora, kolektora, raczej spod silnika a nie z jego górnej części. Na wolnych obrotach dzwięk się nie pojawia, tylko przy przegazowaniu. Wydech sprawdziliśmy. Rurka EGR też wygląda ok aczkolwiek oglądaliśmy ją tylko przez kamerę (nie była wyciągana). Wymieniłem też ostatnio poduszki silnika (komplet)i niestety te objawy nie ustąpiły. Czy ktoś miał taki probelem i może już go rozwiązał? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 14 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 Miałem tak, też nic nie było widać pod spodem, rozkręciłem wydech, nawet go nie wyjmowałem, tylko poruszałem rurami, ścisnąłem i skręciłem na nowo, problem ustąpił. Ewentualnie pada łącznik elastyczny wydechu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamos74 Opublikowano 14 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 Dziękuję za wskazówkę. Łącznika elastycznego wydechu w moim modelu nie ma niestety nie ma. A szkoda bo diagnoza byłaby łatwiejsza. Rozłożę i złożę wydech i dam znać czy poskutkowało. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 14 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 Przyglądnij się też uszczelce pomiędzy kolektorem wydechowym a rurą wydechu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamos74 Opublikowano 20 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2013 Niestety, również dalsza diagnoza polegająca na rozebraniu wydechu nie dała efektów. Głośniejsza praca wciąż się utrzymuje. Tak się zastanawiam czy to może być uszkodzenie wewnętrzne katalizatora? Z zewnątrz jest ok. Czy ktoś musiał wymieniać katalizator z uwagi na głośną pracę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 20 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2013 Czy ktoś musiał wymieniać katalizator z uwagi na głośną pracę? Siostrze się zdarzyło wywalić katalizator w SC bo się po prostu wkład rozsypał i auto głośniej chodziło. Do tego z rury wydechowej potrafił resztki katalizatora wyrzucać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamos74 Opublikowano 22 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2013 Dziękuję pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarouli Opublikowano 11 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 U mnie nic się nie zmieniło ,odgłosy dalej dochodzą z silnika ,byłem u mechanika sprawdził na kompie i wyszło,że jest błąd wtrysku,skasował go ale nic to nie dało.Za kilka dni jadę podpiąć pod Clipa bo podejrzane to jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jamotor Opublikowano 6 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2014 (edytowane) U mnie jest podobnie czyli: 1. też mam 170 000 przebiegu 2. takie stukanie słychać, i wydaje mi się że ono jest raczej co 4 cykle, tj. pochodzi raczej z jednego cylindra. Podejrzewam też stukanie wtrysku. Co charakterystyczne - słychać zwłaszcza podczas dodawania gazu lub ujmowania. Jak silnik przechodzi z obciążenia na wolne obroty lub w drugą stronę z wolnych się go obciąża. Wtedy słychać najbardziej. Ktoś mi podpowiadał że może podkładka pod wtryskiem puszcza. Tylko czy wtedy pod wtryskiem musi być mokro??? Może to efekt zapowietrzenia, już się wtrysk wypracował-uszkodził, a może to pompa albo stuka zawór (popychacz hydrauliczny)??? Dużo pytań. Może coś można "domowymi sposobami" wyeliminować??? (no i wyszło kolejne pytanie:))) 3. Po wymianie poduszek silnika (wszystkich: 2 x sasic i hydrauliczna hutchinson) silnik zaczął basowo mruczeć. Czasem - przy ruszaniu mocniej szarpnie i stuknie, przy gaszeniu telepnie go i stuknie). Podejrzewam że to tulejki sanek silnika mówią pa pa. Czy ktoś z kolegów mógłby pomóc "zdalnie" w weryfikacji??? Pozdrawiam Edytowane 9 Kwietnia 2014 przez jamotor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi