Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Blokowanie się hamulców

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 tygodnie później...

Witam

Również poruszam temat z blokującymi się hamulcami. Samochód Megane III po naciśnięciu mocniejszym hamulca, blokują się hamulce aż do wyhamowania auta do prędkości około 20km/h. Dzieje się to za każdym razem. Jazda jest bardzo niebezpieczna. wymieniłem czujnik stopu oraz pompę ABS. Niestety nic to nie dało. Wszystko wskazuje na pompę. Chyba że miałem pecha i kupiłem uszkodzoną używke? Kodowałem pompę na różne sposoby. Wyłączyłem nawet asystenta nagłego hamowania i nic to nie dało. Po odłączeniu ABSu hamulce działają normalnie tylko że bez trakcji i abs co świadczy że np pompka hamulcowa i serwo jest sprawne

Byłem u mechanika, wyszło że mam pompę ABS z Megan 3 ale zwykłego kombi nie z wersji GT. W zwykłej jest elektroniczny ręczny a ja w wersji GT mam mechaniczny ręczny i to już podobno robi różnice, nie dało się przeprogramować pompy. Wiem jedynie że potrzebuję pompy o nr 476604304R której nigdzie nie da się dostać 🙃

Co do programowania pompy to w zwykłej wersji ABS/ESP na pewno można zaprogramować wersję hamulca ręcznego: elektryczny/mechaniczny. Podobnie skrzynię biegów: automat/mechaniczna. Wystarczy elm 327 i program ddt4all.

No cóż, mechanik próbował zaprogramować mi pompę ale odrzucała próbę jej przeprogramowania. Stwierdził że coś jest uszkodzone i pompa nie daje się nadpisać. Podobno miał dostać pompę z nr takim jakie moje auto miało ale niestety przestał ode mnie odbierać telefon 🤨. Muszę niestety spróbować poszukać kogoś innego jeżeli nadal będzie mnie zbywał.(nie mogłem się wgl z nim połączyć)

• 4 miesiące temu...

Update sytuacji. A więc jednak udało naprawić ABS, poprosiłem znajomego żeby sprawdził czy da się coś zrobić w tej sprawie, bo miałem już link do pompy ABS za prawie 5k🥲. Wziął je do swojego szefa i chciałem mu podziękować bo zaoszczędził mi wydatków. Wystarczyło przeprogramować pompę czego nie potrafił zrobić autoryzowany serwis renault z pokrzywnicy, nie pozdrawiam. 

Gdyby ktoś miał problem z ABS w swoim aucie to polecam KOR-POL Krzysztof Korpol.

• Zwycięzca 1