Tofik83 Opublikowano 17 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2013 Witam !! Potrzebuje Waszej pomocy w ocenie autka które znalazłem na moto gratce: http://moto.gratka.pl/tresc/renault-megane-ii-1-5dcipack-authentique-16250007.html#c3aab019003ac20f,1 Jak oceniacie takie ogłoszenie? Prosiłbym osoby mające Meganki z tym silnikiem o wypowiedzenie się w kwestii (bez)awaryjnosci tej jednostki. Będę wdzięczny :P Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konwil Opublikowano 17 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2013 (edytowane) Witaj, Pomijając samo ogłoszenie, cenę pojazdu jak i inne detale (olej, spalanie) mogę Ci napisać kilka słów odnośnie silnika. Dokładnie taki sam motor (powinno być raczej 101 KM) ma mój teść. Jego auto ma już >160 kkm, a on sam zrobił nim ok. 40 kkm (samochód jest poleasingowy). Wiele przy nim nie robił (jakieś poduszki silnika, drążki itp.), ale wiadomo - firma auto serwisowała (na wszystko są xera faktur). Pytanie podstawowe - jak jest tutaj? Trzeba by pogadać z właścicielem, który auto kupił dosyć młode i wedle opisu o nie dbał (olej co 10 kkm). PS: zauważyłem brzydką kierownicę, ale teść ma tak samo - po prostu takie tworzywo. Ale kasetowe radio w tym aucie to jakiś sen pijanego inżyniera :P Pzdr., konwil Edytowane 17 Grudnia 2013 przez konwil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tofik83 Opublikowano 17 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2013 dzięki za odp :P rzeczywiscie nie zwrocilem uwagi na radio kasetowe :P) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 17 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2013 Coś i to bardzo kombinowane z tym samochodem jest. A dlaczego a to dlatego że ma radio kasetowe jak wspomniał kolega Konwil, a daszek nad zegarami jest z głośnikiem od nawigacji fabrycznej. Poproś o VIN auta i spróbuj się coś więcej na temat tego auta dowiedzieć w ASO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tofik83 Opublikowano 17 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2013 już napisałem maila z prośbą o VIN. a czy jest jeszcze coś co moglibyście "wyczytać" ze zdjęć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 17 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2013 Jak dla mnie to dziwnie jest zamontowane ramie wycieraczki wraz wycieraczką po stronie kierowcy. Na wieloklinie jest przestawione. A po za tym zdjęcia tak zrobione aby nic nie było widać. Ale po otoczeniu mogę przypuszczać, że auto próbuje sprzedać od końca września / początku października. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tofik83 Opublikowano 17 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2013 ja dopiero teraz zauwazylem, ze w opisie podany jest przebieg 173 tys km a na djeciu widac ze jest prawie 183 tys km. moze to nic nie znaczy ale... Dodano: 17 gru 2013 - 14:51 Dostalem odpowiedź od Sprzedającego. Pytałem Go o VIN, ostatnie wymiany/naprawy, i cytuję: "Numer VIN VF1BMR20531759335 Ostatnie naprawy i wymiany: sierpień 2013r. -lewy uszczelniacz półosi -dwie tuleje łącznika -prawy łącznik stabilizatora lipiec 2013r. -uzupełnienie klimatyzacji -nowy akumulator czerwiec 2013r. -sprzegło i wysprzęglik maj 2013r. -sworzeni, prawy wahacz, dwa drążki kierownicy z końcówkami Obecne opony to opony zimowe Dunlop SP Winter z 2010r. W styczniu 2011r. wymienione tarcze i klocki z tyłu Nie ma problemu by odbyć jazdę próbną i sprawdzić w dowolnej stacji diagnostycznej samochód." przy okazji - czy meganki mają coś w stylu filtra FAP jak w Peugeot? Albo koło dwumasowe czy inne elementy które w przypadku awarii powodują finansowy zawrót głowy? Co o tym sądzicie?? Czy jest tu na forum ktoś kto może rozkodować VIN? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartosz89 Opublikowano 17 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2013 co to za parchy na masce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 17 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2013 Faktycznie, wygląda że lakier bezbarwny schodzi z maski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hawaii Opublikowano 17 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2013 ja dopiero teraz zauwazylem, ze w opisie podany jest przebieg 173 tys km a na djeciu widac ze jest prawie 183 tys km. moze to nic nie znaczy ale... Dzisiaj już może ma 173tyś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
extreme666 Opublikowano 18 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2013 Wygląda na to,że meganka miała jakąś przygodę z przodu.Maska źle spasowana,zderzak wisi.ślady jakichś zabiegów na desce wskazują na wystrzał poduszki pasażera.Tył (klapa i zderzak) jakiś dziwnie wielokolorowy.Do sprawdzenia lewy tył.Silnik z gatunku wysokiego ryzyka.Z powyższymi uwagami oczywiście zgadzam się.Ten model nie ma FAPa i z tego co pamiętam nie posiada dwumasu. A jeszcze dorzucę-z przodem były robione również drzwi przednie prawe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cogno Opublikowano 18 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2013 przygodę z przodu.Maska źle spasowana,zderzak wisi.ślady jakichś zabiegów na desce wskazują na wystrzał poduszki pasażera.Tył (klapa i zderzak) jakiś dziwnie wielokolorowy. dokładnie. Lewy tył wydawał mi się za jasny. Ale dokładnie przyjrzałem się też prawej stronie tyłu (pod lampą). I jest tak samo jasno. Z tyłu na bank wymieniany był lub lakierowany ten plastik pod napisem "Megane" (na nim jest naklejka). Jak się przyjrzeć to widać różnicę między tym elementem a lakierem pod lampami i resztą klapy. Podobna sprawa z tym przednim zderzakiem. Widać, że czerwień jest bardziej intensywna co może świadczyć, albo o wymianie elementu z innej palety kolorów albo o lakierowaniu. Obstawiam tę drugą opcję bo widać, że pasta polerska lepiej się na zderzaku prezentuje. Co do lakieru to malowane było u "kogoś" bo jak mi malowali w ASO drzwi (ktoś na parkingu zrobił wgniote i uciekł) to mówili mi, że lakiery w koncernie Renault są trudne do podrobienia. Dodają tam czegoś i widać różnice przy różnym świetle później.Ja w swoim mam między zderzakiem a maską taką samą szparę bo zabrakło mi dosłownie dwóch metrów do wyhamowania na lodzie i walnąłem też w meganke II z prędkości ok 20 km/h. Co do boku to nic takiego nie widzę oprócz prawego (bocznego) kierunkowskazu przy drzwiach pasażera. Wydaje mi się lekko opuszczony jakby zaczep jeden nie trzymał, ale może mi się wydawać. No i cena wydaje mi się jakaś mała. Co do silnika ja mam 1,5 i w dwa i pół roku zrobiłem 80 tysięcy. Zero problemów, ale nie ukrywam, że jestem spokojnym kierowcą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tofik83 Opublikowano 18 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2013 bardzo dziękuję wszystkim za ocenę i pomoc. Wychodzi mi na to, że lepiej sobie odpuścić ale napisałem jeszcze maila z pytaniem o blacharkę i ewentualnie jakieś dzwony ciekawy jestem odpowiedzi, o ile wogóle właściciel odpisze pozdrawiam !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartosz89 Opublikowano 18 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2013 odpisał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tofik83 Opublikowano 19 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2013 tak, odpisal "Witam Mam ten samochód od stycznia 2007r. a więc od 7 lat, w tym czasie nie miałem żadnego wypadku czy stłuczki, jest tylko lekkie obtarcie na plastikowym, lewym błotniku. Nie mogę jednak brak odpowiedzialności, za to co mogło być z tym samochodem w pierwszych trzech latach jego użytkowania, gdy był eksploatowany w Niemczech. Nie ma problemu by sprawdzić jego stan u mechanika czy blacharza. Będąc użytkownikiem tego samochodu przez dość długi czas, bo przez 7 lat byłem z niego zadowolony i gdybym nie dostał teraz samochodu służbowego nie myślałbym o jego pozbywaniu się. Dlatego między innymi jeszcze w lipcu inwestowałem w niego dobrej klasy akumulator. Pozdrawiam" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi