edass Opublikowano 18 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 (edytowane) Witam. Tydzień temu do mojej Meganki 2 ph2 założyłem instalacje gazową z funkcją komunikacji z komputerem benzynowym po OBD/CAN ale niestety coś nie działa. Komputer gazowy na 100% jest podłączony do złącza diagnostycznego (linia 6 i 14) ale komunikacji nie ma . <><><><><><><><><><>><><><><> Przychodzi mi do głowy kilka możliwych problemów ale chciałbym dopytać czy ktoś z Was ma podłączoną instalację gazową pod OBD/CAN? Jeżeli tak to pod które przewody w złączu diagnostycznym (tym w tunelu środkowym)? <><><><><><><><><><>><><><><> Wcześniej miałem Seat z 2002 roku i tam w złączu diagnostycznym były tylko 3 przewody a w Megance jest ich kilka i zastanawiam się czy na pewno podłączyłem się we właściwe przewody. <><><><><><><><><><>><><><><> Z góry dziękuje za wszelką pomoc. <><><><><><><><><><>><><><><> Pozdrawiam. Regulamin pkt. 5.9 - Enter Aston76 Edytowane 19 Stycznia 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nel Opublikowano 19 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 Sterowniki gazowe rzadko korzystają z lini Can częściej z lini K - podłączyć należy wtedy pod pin 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
edass Opublikowano 19 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 (edytowane) Witam. Dzięki za info ale czy mógłbyś podpowiedzieć jak to powinno być połączone z moją instalacją? W załączniku przesyłam schemat. Dokładniej to chodzi mi o przewody 18 i 46. Pozdrawiam Edytowane 19 Stycznia 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nel Opublikowano 19 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 Zółty 18 z pin 14 , szary 46 z pin 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
edass Opublikowano 19 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 (edytowane) Tutaj pojawia się problem. Pomimo takiego podłączenia komputer gazowy nie komunikuje się z benzynowym . <><><><><><><><><><>><><><><> Masz może jeszcze inny pomysł? <><><><><><><><><><>><><><><> Pozdrawiam. Regulamin pkt.5.9 - Enter Aston76 Edytowane 19 Stycznia 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nel Opublikowano 19 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 Może musisz tą funkcję włączyć w komputerze gazowym.Nie napisałeś jaka to instalacja gazowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adbaca Opublikowano 19 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 (edytowane) A wybrałeś odpowiedni protokół? Edytowane 19 Stycznia 2014 przez adbaca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
edass Opublikowano 19 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 @Nel Komputer gazowy to 4gasII OBD/CAN, wtryski HANA, reduktor MagicJetIII, butla Stako "w koło" chyba 47l - nie potępiaj taka jest i już. Komputer to prawdopodobnie to samo co Europegas Oscar-N OBD/CAN. @adbaca Tego właśnie nie wiem - Meganke mam dopiero 3 tygodnie a wcześniej poruszałem się samochodami z grupy VAG i wydaje mi się, że tam wiele rzeczy było łatwiejszych - chociażby diagnostyka VAG-iem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adbaca Opublikowano 19 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 (edytowane) Sprawdź jaki protokół jest w reno no i oczywiście dałeś na ON obd :) Edytowane 19 Stycznia 2014 przez adbaca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
edass Opublikowano 19 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 (edytowane) Podpowiesz czym albo jak to sprawdzić? Mam kabel do aut grupy VAG oraz kabel do podłączenia kompa gazowego - to wystarczy? W sterowniku gazowym jak dam OBD na Podłączone samo po kilku sekundach powraca na Rozłączone. Edytowane 19 Stycznia 2014 przez edass Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adbaca Opublikowano 19 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 (edytowane) Przydałby Ci się jakiś skaner typu ELM327 może udałoby Ci się stwierdzić który to protokół. W zależności od protokołu jaki jest musisz podłączać przewody. Obie opcje napisał Nel. ISO9141-2, ISO14230 - piny 7,15; ISO15765-4 (can) - piny 6,14 Edytowane 19 Stycznia 2014 przez adbaca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
edass Opublikowano 19 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 Z tego rysunku wynika, że CAN jest używany do komunikacji z tablicą wskaźników a diagnostyka idzie po linii K - pin numer 7? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adbaca Opublikowano 19 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 (edytowane) Tak, zwróć uwagę na opis protokołów. Edytowane 19 Stycznia 2014 przez adbaca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nel Opublikowano 20 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 A ten schemat podłączeń, to na pewno jest od sterownika ,który masz zamontowany.Sprawdź czy obok tych przewodów do Can, nie ma wolnego przewodu niebieskiego od OBD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
edass Opublikowano 21 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Coś mi się wydaje, ze znalazłem problem... Niestety nie będzie go zbyt łatwo usunąć :) Ten sterownik nie obsługuje komunikacji po linii K (możliwe, że trzeba dokupić adapter ale nie jest to łatwa sprawa). Oto cytat z instrukcji: "Uwaga: Opcja „Czytanie korekt OBD” może być zastosowana TYLKO w autach posiadających OBD na magistrali CAN, ponieważ tylko ten typ magistrali jest w stanie zapewnić odpowiednią szybkość komunikacji ze sterownikiem. Warunkiem skutecznego działania tej funkcji jest prawidłowo przeprowadzona autokalibracja na wolnych obrotach oraz dokonanie ew. korekt mnożnika aby linie benzyny i gazu pokrywały się." Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi