adbaca Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 (edytowane) To musi działać (chyba) podłączasz tak jak napisałeś na samym początku i testujesz protokoły z załącznika. Edytowane 21 Stycznia 2014 przez adbaca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
edass Opublikowano 21 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 W tym sterowniku nie ma możliwości wyboru protokołu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adbaca Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 (edytowane) A jaki masz dostępny protokół, ja pisałem na podstawie tego co widzę w sofcie jaki mam ściągnięty, ponieważ ten screen to właśnie z programu owego był a może źle spojrzałeś na gniazdo OBD? Jeśli wszystko już przeszedłeś może uda się wymienić sterownik na taki aby gadał z protokołem który obsługuje Renault. W sumie też możesz zadzwonić do InterCarsu może coś doradzą bo przecież jest nowy. Znalazłem soft chyba którym się posługujesz, w załączniku tj 4gasII PLUS OBDCAN 2.11 oprogramowanie a czy soft setup_4gasII_sas_v1_09 taki obsługuje ten sterownik bo znalazłem ich kilka na stronie http://instalacje.intercars.com.pl/?id=318 Edytowane 21 Stycznia 2014 przez adbaca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nel Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Komputer naszego silnika ,nie ma bezpośredniego podłączenia Can z gniazdem diagnostycznym (tylko linia K) tylko przez BSI z całą siecią Can. .I to może być problemem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
edass Opublikowano 21 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Programik z którego dałeś zdjęcie pozwala tylko na zmianę pozycji OBD podłączone z Rozłączone na Podłączone - po takiej zmianie samoczynnie powraca na Rozłączone. Dodam, że instalacja została zamontowana w firmie zajmującej się montażem instalacji LPG i ma raczej dobrą opinię ale specjalizuje się w AG. Sprawa pewnie by nie wyszła na jaw ale jestem trochę dociekliwy, a facet pozwolił mi "poklikać" w tym programie i sam to odkryłem. Podobno podłączenie tego CAN-a nie jest wymagane do poprawnej pracy całego układu ale jak jest to dlaczego z tego nie korzystać. Nie mam możliwości wymiany tego komputera bo całą instalację dostałem za przysłowiową flaszkę (nówka sztuka nigdy nie montowana ani nie używana brakowało tylko wlewu gazu oraz reduktora) - chwilowo nie mam możliwości pogadać z osoba od której mam ta instalację bo go nie ma w kraju (on pewnie też za wiele na to nie poradzi bo handluje tym sprzętem a nie montuje go :) ). SAS to nowszy sterownik i niestety takiego nie mam :) , a szkoda bo fajnie wygląda ten programik do strojenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adbaca Opublikowano 22 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 (edytowane) Skoro jest tak jak pisze Nel to lipa a wie co pisze więc temat - ściana :] Podłączenie Can nie jest wymagane do prawidłowej pracy, jedynie do strojenie, można to zrobić za pomocą ELM327 i dobrać odpowiednio skład mieszanki, robiąc korekty po rpm. Ale mam jeszcze pomysł :) daj czas ...:) A może spróbuj podłączyć "biały CAN_H" pod pin w gnieździe OBD nr 7. Drugi zaizoluj. Coś takiego wyczytałem. Edytowane 22 Stycznia 2014 przez adbaca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
edass Opublikowano 22 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 Możesz podać jakieś źródło? Nie uszkodzę w ten sposób któregoś z komputerów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adbaca Opublikowano 23 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 Oczywiście: http://lpg-forum.pl/lpgtech-324-podlaczenie-obd-t32623.html oraz http://lpg-forum.pl/bmw-e46-330i-m54b30-tech326-obd-problem-z-komunikacja-obd-t34425.html jeśli nie zadział tak jak sobie życzysz to koniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
edass Opublikowano 22 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2014 (edytowane) Dzięki za info i linki. Jak się poprawi pogoda to sprawdzę to. Pozdrawiam Dodano: 22 lut 2014 - 20:52 Skoro jest tak jak pisze Nel to lipa a wie co pisze więc temat - ściana :] Podłączenie Can nie jest wymagane do prawidłowej pracy, jedynie do strojenie, można to zrobić za pomocą ELM327 i dobrać odpowiednio skład mieszanki, robiąc korekty po rpm. Ale mam jeszcze pomysł daj czas ...:unsure: A może spróbuj podłączyć "biały CAN_H" pod pin w gnieździe OBD nr 7. Drugi zaizoluj. Coś takiego wyczytałem. Dzisiaj miałem trochę wolnego czasu i przetestowałem to podłączenie i niestety nie działa :unsure:. Zostaje mi jeszcze serwis IC - może oni coś podpowiedzą. Pozdrawiam! Edytowane 22 Lutego 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi