prosto1988 Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 (edytowane) Witam wszystkich i przejde odrazu do tematu. Posiadam Meganke 2009r 1.6 Od dluższego czasu borykam sie z problemem. Samochód nie reaguje na przycisk START/STOP (rozrusznik nie kręci). Nie zdarza sie to zawsze ale jest mocno irytujące, ponieważ każdy dzień to ruletka ( pojade, nie pojade) Byłem z tematem w Autoryzowanym warsztacie Renault. Został podpięty pod kompa i nic nie wykazało. Podobno sprawdzali styki na aku i rozruszniku ( nie są zaśniedziałe ), bezpieczniki wporządku, sam przycisk START/STOP rownież niby jest ok. W samochodzie od nowości był wymieniany już dwa razy rozrusznik ( Może to jakaś wskazówka) Może ktoś już miał taki problem. Bardzo proszę o pomoc. Dodam jeszcze ze jestem pierwszym włascicielem meganki, samochód był kupiony w salonie, więc historia samochodu jest mi znana. Pozdrawiam. Regulamin pkt.5.6 - pl-literki Aston76 Edytowane 12 Lutego 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tytan555 Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 (edytowane) Rozrusznik to zwykle w 1.9dci się kończy szybko (szumi po naciśnięciu start), może problem leży w czujniku hamulca lub sprzęgła one potrafią się wsówać wsuwka (skracać) i potem nie ma sygnału dla komputera. Wtedy jednak powinien być komunikat... Edytowane 12 Lutego 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prosto1988 Opublikowano 12 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 To też sprawdzałem, wszystkie komunikaty wyświetlają się poprawnie. Przykładowo kiedy chce odpalić na biegu to komunikat się pojawia. Ciężki temat. Po necie też szperałem ale nie znalazłem za dużo. ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merkaba Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 A może wystarczyło by wziąć zwykły miernik o sprawdzić czy dochodzi prąd do rozrusznika po wciśnięciu przycisku Start/Stop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prosto1988 Opublikowano 12 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Samochód ponownie w Aso, znowu odmówił posłuszeństwa. Powiedziałem im że nie odbiorę samochodu dopóki nie ustalą usterki. A jeśli chodzi o miernik to myślę,a w sumie to mam nadzieje że tamtejsi "fachowcy" powinni chyba sprawdzić taką podstawową rzecz. Ale zadzwonię jutro i się upewnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuzet Opublikowano 22 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2014 Miałem to samo. U mnie sprawa okazała się banalnie prosta. Wadliwie dzałał mały czujnik (łącznik krańcowy) nad pedałem sprzęgła i START nie dzałał, lub działał kiedy chciał, wtedy gdy było wyciśnięte sprzęgło a skrzynia biegów nie była na luzie (szeregowe dzałanie czujników sprzęgła i skrzyni biegów nie zezwalające na rozruch "na biegu" - musi być wyciśnięte sprzęgło, lub skrzynia biegów na luzie, albo to i to). Umyłem czujnik preparatem WD i usterka znikła. Spróbuj uruchamiać koniecznie przy skrzyni biegów na luzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tytan555 Opublikowano 24 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 no ale napisał przecież że to sprawdzał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuzet Opublikowano 24 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 Gdzie napisał, że sprawdzał ten łącznik? Sprawdzał inne rzeczy ale chyba nie to. Mnie również serwis diagnozował i niby wszystko OK, a rozruch był jak loteria. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tytan555 Opublikowano 25 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 (edytowane) Post 2 i 3 chyba ze mówisz o innym ale z tego co wiem przy pedale sprzęgła masz 2 czujniki ; niebieski od tempomatu i szary z grzybkiem od inforamcji o wcisniętym pedale sprzęgła Wsunięcie się grzybka powoduje brak sygnału dla kompa i nie pozwala uruchomić auta. Pojawia się wtedy komunikat wciśnij sprzęgło , wystareczy pociągnąć za ten grzybek i go wyciągnąć nieco - własnie to zakładam że sprawdzał i że ty o tym piszesz... Edytowane 25 Lutego 2014 przez Tytan555 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytus Opublikowano 4 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2014 Jeśli masz w okolicy inne ASO to postaw tam autko. Inny człowiek, inne spojrzenie na sprawę, inne pomysły na rozwiązanie problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi