crashew Opublikowano 9 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2014 Cześć! Od niedawna mieszkam w Chorzowie. Moja Megane II miała od czasu do czasu problem z zapalaniem bez względu na zimny/ciepły silnik. Myślałem że to problem z świecami żarowymi. Nie miałem jednak czasu podjechać do mechanika, uspakajało mnie to że gdy nie zapalał zawsze za 2 podejściem nie miał problemu. Wczoraj otwieram samochód z pilota, wsiadam.. pulpit martwy, nic nie działa, oczywiście nie da się zamknąć. Chcąc naładować silnik (mieszkam w bloku) wykręcam go, dokładam klucz i poszła iskra.. Czyli musi być jakieś zwarcie, ale po tej iskrze wszystkie kontrolki pokazały się i samochód odpalił choć wciąż nie da się go zamknąć. Dziś rano działa cała elektryka poza zamykaniem drzwi( z pilota, sprawdzałem drugim piotem, od środka z przycisku da się zamknąć) oraz nie da się odpalić silnika. Nie mam zielonego pojęcia czy to jakieś zwarcie, wtyczki, czy może nawet komputer? Czy miał ktoś taki problem? No i pytanie klucz jak w temacie, czy zna ktoś dobrego elektromechanika na górnym śląsku, najlepiej okolice Chorzowa / Kato. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 9 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2014 dokładam klucz i poszła iskra. Gdzie ta iskra była?? Klucz karoseria, czy klema zacisk?? Jeśli to pierwsze miejsce to niewłaściwie klemy odpinasz. NAJPIERW MINUS!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crashew Opublikowano 9 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2014 No właśnie to pierwsze.. i problem cały polega na tym że przyłożyłem do minusa, nie do plusa, tyle to wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 9 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2014 No to proste jak rogalik, że aku nie ma połączenia z masą auta, skoro klucz pomiędzy karoserią i klemą minusową robił jako zwora. I to wszystko co jest do naprawy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 10 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2014 no nie wiem, czy taka prosta skoro nie ma dobrej masy, auto paliło za drugim razem to niezłe grzanie musiało być na stykach! można coś spalić, a nawet całe auto ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
subratri Opublikowano 11 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2014 czść. Pewnie masa, tylko... Nie wiuadomo która ;) Może na silniku ale ciężki dostęp, Z tego co kojarzę auto kupiłeś jak nowe i chyba od jakiegoś znajomego znajmych?? Może najłatwiej było by sprbować dowiedzieć się, czy i co było tam robione przed sprzedarzą, będzie Ci najłatwiej znaleźć niedokręcone śrubki. Tych mas tam kilka jest więc przeszukanie wszystkich może być skomplikowane ;). Przez złe połączenie mogło się też coś zesrać ale najpierw nalezało by poszukać przyczyn a później skutków. W czewie z wasadzie nie ma rozgarniętego elektryka a na śląsku to niech Ci inni podpowiedzą ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi