kuzloss Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2014 (edytowane) Witam wszystkich użytkowników forum. Mam takie pytanie jaki olej lejecie do swoich Meganek ? Ja kupiłem używkę z niemiec i teraz nie mam pojęcia co wlac do silnika. Z dokumentow wynika że pierwszy właściciel lał 10W40 TSY B4 - takie oznaczenie mam na fakturach z Renault. Skoro wyieniał w Renault to myślę że lał Elfa tak jak rekomenduje marka. <><><><><><><><><><>><><><><> Wlać Elfa 10W40 A3/B4 ?? czy coś lepszego ?? <><><><><><><><><><>><><><><> Oraz Co ile wymieniacie olej ?? czy on nie robił za wiele kilometrów na jednym oleju ?? 30 tysięcy trochę sporo ?? <><><><><><><><><><>><><><><> Proszę was o pomoc :) Regulamin pkt. 5.6 - pl-literki 5.9 - Enter Aston76 Edytowane 6 Kwietnia 2014 przez aston76 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekwodniak Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Wlej 10 W 40 i wymnieniaj co 15 tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomaszM Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Wlej to co masz w instrukcji obsługi a nie co było kiedyś. Pewnie 5W/40 A3. Najlepiej 15.000 LUB RAZ W ROKU... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregs0n Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 dokładnie taki jaki zalecił producent: 5w40 elf excelium co rok czyli co 12-14 kkm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dariusz.p Opublikowano 25 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2015 Witam, Ja się może tutaj podłącze by nie dublować tematów. Jestem ciekaw co sądzicie na takowy temat: Moja własnie zakupiona Megi II 1.6 16V z 2003 r. zalana jest olejem 10W40. Paradoksalnie zalana była już takim olejem przynajmniej w 2008 roku (czy wcześniej nie wiem), czyli jako 5-cio letnie auto z przebiegiem 49 tys km. Trochę mnie to dziwi że Aso wlało już wtedy 10W40 i to jeszcze wbrew temu co się twierdzi, że leją zawsze Elfa wleli Shela :huh: Nie wiem, może dlatego że to Niemcy. Serwis który to lał to Autohaus Reincke GMBH w Neobrandenburgu. Autko do dzisiaj ma bardzo suchutki silniczek, bardzo ładnie , cichutko, pracujący. Zastanawia mnie też czy w takim przypadku uważacie, że byłby sens przejścia do 5W40?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymoz Opublikowano 27 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 Witam. Podepnę się pod temat. Planuję wymianę oleju. Samochód: Renault Megane II Ph1, przebieg 140tys. Do tej pory lany był olej Elf Evolution sxr 5W40. Zastanawiam się nad zmianą na Valvoline SynPower 5W40. Jak sądzicie pozostać przy Elfie czy zmienić na Valvoline? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 27 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 Elf jest niezłym olejem, więc możesz przy nim pozostać, ale wszystko zależy od preferencji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ga2cek Opublikowano 31 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2016 (edytowane) Witam, mam pytanie czy jak miałem olej Elf 900 SXR 5W40 a teraz wlałem ten sam, tylko 5w30 to czy może taki pozostać, czy lepiej go wymienić na 5w40. Przebieg to 86 tys. Regulamin pkt. 5.7 Ludzie :!: Czytajcie przed wysłaniem to co palce "nastukały" na klawiszach :!: Poprawcie, wstawcie odpowiednie znaki przestankowe. Zacznijcie nowe zdanie wielką literą :!: Nikt was nie goni :!: Nie ogłaszaliśmy konkursu wklepywania literek na czas :!: ;) Trochę szacunku dla czytających. -Prezes Edytowane 31 Maja 2016 przez ga2cek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek.j Opublikowano 31 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2016 ja mam zalany 5w30, z tego co kiedyś sprawdzałem do mojej megi z KZFR zalecany był 5w40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joobyy Opublikowano 5 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2017 Witam, odświeżę wątek żeby nie tworzyć nowego tematu. Czytałem forum, ale nie znalazłem odpowiedzi... Renault Megane II ph II 1.6 16V silnik K4M 812 (BM1R) 82 KW rocznik 2006 przebieg 180 000 Jestem przed wymianą oleju, dotychczas lałem Elf Evolution Sxr 5W40, ale ostatnio mechanik i sprzedawca polecili mi, abym zalał 5W30 np.: ELF SXR900 5w30, Gulf 5w30 A5 Argumentując to tym, że 5W40 już przy -17 st. ma konsystencję miodu i lepiej dla zaworu KZFR oraz samego KZFR lepszym wyborem będzie 5W30 Jeżdżę dużo, w rok zrobiłem 20 000. W tygdoniu głownie odcinki do 10km w weekendy nawet po 300-600km. Teraz nie wiem co zrobić, czy zmienić na 5W30 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sabes Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2017 A czy do silnika 1.6 16v w M2 z 04r,można zastosować ten olej? Motul x-cess 8100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi