Piot_rek Opublikowano 21 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2014 (edytowane) Własnie jestem na etapie, ze planuje zakup auta, ale nie wiem na co się zdecydować? Diesel czy benzynika. Sporo jezdze w dlugie trasy, jednak silnik diesla mnie troche wkurza. COś, ktoś? Regulamin pkt. 5.6 - pl-literki Aston76 Edytowane 21 Czerwca 2014 przez aston76 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 21 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2014 Po co któryś raz z kolei przepisywać to samo skoro jest wszystko na forum. Nikt za Ciebie nie dokona wyboru czy benzyna czy diesel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
megan_pomocy Opublikowano 21 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2014 (edytowane) O jakie auto Ci chodzi? Podpowiem Ci, bo może tego nie widać na pierwszy rzut oka - silniki benzynowe poniżej 130KM włącznie (1.4,1.6,2.0, TCE115, TCE130) są za słabe na ciężkie budy np Megane i podejrzewam, że również za słabe dla innych modeli. Mimo, że stara poczciwa wersja 1.6 jest wg mnie mało zawodna w Megane II, to jednak jest bardzo mulasta (spójrz na parametry - moment obrotowy i maks moc i porównaj do silników np VW) - jest głównym powodem który odbiera radość z jazdy w tym samochodzie. A diesle z drugiej strony nie cieszą się dobrą opinią ze względu na awaryjność. Szczerze, to przykładowo Megane2 jest ogólnie fajne - wygodne, ciche, ale strasznie mulaste i ma zbyt miękki lakier, po 5 latach wygląda tak jak po 12 latach we Fiacie Siena. Jeszcze z ciekawostek - reflektory po 5/6 latach zaczynają matowieć od wewnątrz a są nierozbieralne (trzeba rozklejać), niby nic ale to jest żałosne a wymiana to ok 300zł jeśli robisz to sam i jeśli kupisz używkę. Nie to, żebym Cie zniechęcał do zakupu Renault ale piszę co mi nie pasuje i wg mnie takie pytanie powinieneś zadać - co Wam nie pasuje w waszych autach a decyzję podjąc sam. Ostatecznie jest to na rynku wtórnym jedna z najtańszych marek, która wygląda drożej niż faktycznie kosztuje (2 lata temu szukałem auta z 2008r i w cenie 20tyś i przebiegu 50tyś znalazłem polskie MII), dlatego ją kupiłem. Edytowane 21 Czerwca 2014 przez megan_pomocy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rxe.Megane Opublikowano 21 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2014 te małe benzyny mają tą zalete, że jak przyśpieszasz to żona się nie drze i masz spokój Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mroznixo Opublikowano 21 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2014 diesel potrzebuje więcej uwagi i tyle co do kultury pracy w mII i m III na prawdę nie jest źle ... a to że ma mankamenty ... taki jest już żywot albo kupujemy nowe bmw 7 i jeździmy do końca świata albo urywane renault i mamy świadomość ile za nie zapłaciliśmy .. powiem tak .. za taką cenę nie ma opcji na inne tak fajne auto jak megane . a co do tematu : benzyna cichsza łatwiejsza w eksploatacji ale nie ma momentu obrotowego (przyspieszenia) i trzeba niestety ją kręcić diesel : bierze od samego dołu troszkę inna akustyka i średnia opcja w miasto bo nowsze silniki diesla mają dpf który lubi się zapychać przy pi...tej jeździe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smeg Opublikowano 21 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2014 A,to ma być auto nowe,czy używane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cogito1 Opublikowano 21 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2014 W zeszłym roku miałem podobny dylemat. Ze względy, że używam samochodu na codzienne dojazdy do pracy oraz okresowe dłuższe przebiegi, wybrałem benzyniaka. Diesel - zdaniem znajomego mechanika - nie nadaje się do jazdy miejskiej. Wybrałem Grand Scenika II z silnikiem 1,6 . Zaraz po kupnie założyłem instalację LPG. Przy dość dużej masie pojazdu nie mogę narzekać na osiągi i koszty eksploatacji. Biorąc pod uwagę sieć fotoradarów i zakorkowane polskie drogi - jak dla mnie - auto jest na miarę potrzeb i możliwości. Tyle moich uwag, ale wybór i tak pozostawiam Tobie. Pozdrawiam i życzę udanego zakupu. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gimak Opublikowano 21 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2014 Moja opcja, to tylko benzyna + lpg. I jeżeli bym się zastanawiał to nad takim silnikiem z którym nie będzie problemu po zainfekowaniu go gazem. Ten który mam obecnie w megance idealnie sie do tego nadaje. Ma na gazie nawiniete 170 kkm i z silnikem oraz instalacja jak na razie żadnych problemów. Na moc silnika też nie narzekam, kopyto ma lepsze niż corolla 1.4 vvt-i i na nia też nie narzekam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
megan_pomocy Opublikowano 22 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2014 Dziś jakbym kupował Megane, to tylko tą wersję (nie musiałbym się bać na wyprzedzaniu, że nie zdążę): Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi