qweluke Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Cześć, Czy ten komunikat: Dostępny tylko zaraz po odpaleniu auta i uruchomiony poprzez zmianę wyświetlanej wartości na komputerze świadczy o ilości oleju w samochodzie? Czy to normalne że w zeszłym roku w sierpniu wymieniałem olej i było do pełna a teraz pokazuje tylko dwie kropki? Czy może jednak 'brać olej'? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 oleju na pewno ubywa i jest to zjawisko normalne w silniku spalinowym. ubywa przez pierścienie, przez turbo i/lub inne nieszczelności. trzeba tylko obserwować, jak szybko ubywa. czy 1 litr na 1000 km czy 1 litr na 10 000 km. dolej/wymień z filtrem i po sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konwil Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Witajcie, U mnie: 1.5 dCi, 106 KM, 2008 - ok. 1 litr na 12-13 kkm. Twój samochodzik jest trochę nowszy, ale to, że po ok. roku olej "zniknął" (wg wskazania nie jest przecież na minimum, więc spokojnie), to nic - napisz ile zrobiłeś km. Jeśli wykonałeś przebieg rzędu 15-20 kkm, to wg mnie jest to całkowicie w normie i nie ma powodu do paniki. Oczywiście olej w sierpniu (po roku) wraz z filtrem oleju - wymieniasz. Pzdr., konwil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qweluke Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 (edytowane) No będzie trochę tym KM... z tego co policzyłem to 18737km zrobione czyli w normie... dzięki bardzo za pomoc :) warto chyba w takim razie wymienić też filtr paliwa... wiecie może gdzie go znajdę? I ile taki filtr kosztuje? KM-konie mechaniczne, km-kilometry. Fajnie robić te konie mechaniczne Aston76 Edytowane 14 Sierpnia 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konwil Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Filtr paliwa w MII, 1.5 dCi (możliwe, że u Ciebie jest podobnie) wymieniamy co 60 kkm. Filtr z czujnikiem wody kosztuje ok. 250-300 PLN, bez czujnika ok. 200 PLN. Jaki masz - zobaczysz jak zdejmiesz zderzak :) (po prawej stronie na dole, przed kołem - tak sądzę) konwil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 (edytowane) No będzie troche tym KM... z tego co policzyłem to 18737KM zrobione czyli w normie... dzięki bardzo za pomoc :) KM to konie mechaniczne, km to kilometry Dodano: 14 sie 2014 - 09:33 Filtr z czujnikiem wody kosztuje ok. 250-300 PLN, bez czujnika ok. 200 PLN. trochę Cię poniosło z tymi cenami :) przykładowo: raz lub dwa Edytowane 14 Sierpnia 2014 przez mrarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konwil Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 mrarek - no cóż, to chyba dobrze :) Tak jak napisałem, to płaciłem w Boshu rok temu. ASO (Łyko Kraków) też podało mi taką cenę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qweluke Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Filtr paliwa w MII, 1.5 dCi (możliwe, że u Ciebie jest podobnie) wymieniamy co 60 kkm. Filtr z czujnikiem wody kosztuje ok. 250-300 PLN, bez czujnika ok. 200 PLN. Jaki masz - zobaczysz jak zdejmiesz zderzak :) (po prawej stronie na dole, przed kołem - tak sądzę) To muszę zderzak zdejmować? :o nie mogę samego koła i nadkola? ;\ To tylni zderzak czy przedni? KM to konie mechaniczne, km to kilometry Fakt :D Już poprawiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 zdejmij przednie prawe nadkole - najlepszy dostęp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konwil Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 (edytowane) Nie chcę się tu wymądrzać, ale w MII jest na pewno tak jak piszemy. Nie wiem jak jest w MIII, ale wiem, że w Clio III jest już łatwiejszy dostęp (spod maski). Do zweryfikowania. konwil Edytowane 14 Sierpnia 2014 przez konwil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 dokładnie qweluke dźwignij maskę w górę i zobacz sobie, jak najwygodniej się dobrać. ja do pierwszej wymiany filtra paliwa w SCII zdejmowałem prawe przednie nadkole. do drugiej wymiany zrobiłem to od góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 No będzie trochę tym KM... z tego co policzyłem to 18737km zrobione czyli w normie... Proponuję olej i filtr oleju wymieniać maksymalnie co 15tys. km. Będzie lepiej dla silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi