Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Kontrolka 'poziom oleju' na komputerze pokładowym

qweluke

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Czy ten komunikat:

post-57338-0-58521300-1407996530_thumb.jpg

Dostępny tylko zaraz po odpaleniu auta i uruchomiony poprzez zmianę wyświetlanej wartości na komputerze świadczy o ilości oleju w samochodzie? Czy to normalne że w zeszłym roku w sierpniu wymieniałem olej i było do pełna a teraz pokazuje tylko dwie kropki? Czy może jednak 'brać olej'?

oleju na pewno ubywa i jest to zjawisko normalne w silniku spalinowym.

ubywa przez pierścienie, przez turbo i/lub inne nieszczelności. trzeba tylko obserwować, jak szybko ubywa. czy 1 litr na 1000 km czy 1 litr na 10 000 km.

dolej/wymień z filtrem i po sprawie.

Witajcie,

U mnie: 1.5 dCi, 106 KM, 2008 - ok. 1 litr na 12-13 kkm. Twój samochodzik jest trochę nowszy, ale to, że po ok. roku olej "zniknął" (wg wskazania nie jest przecież na minimum, więc spokojnie), to nic - napisz ile zrobiłeś km. Jeśli wykonałeś przebieg rzędu 15-20 kkm, to wg mnie jest to całkowicie w normie i nie ma powodu do paniki. Oczywiście olej w sierpniu (po roku) wraz z filtrem oleju - wymieniasz.

Pzdr.,

konwil

No będzie trochę tym KM... z tego co policzyłem to 18737km zrobione czyli w normie... dzięki bardzo za pomoc :)

warto chyba w takim razie wymienić też filtr paliwa... wiecie może gdzie go znajdę? I ile taki filtr kosztuje?

KM-konie mechaniczne, km-kilometry. Fajnie robić te konie mechaniczne :notacrook: Aston76

Edytowane przez aston76

Filtr paliwa w MII, 1.5 dCi (możliwe, że u Ciebie jest podobnie) wymieniamy co 60 kkm. Filtr z czujnikiem wody kosztuje ok. 250-300 PLN, bez czujnika ok. 200 PLN. Jaki masz - zobaczysz jak zdejmiesz zderzak :) (po prawej stronie na dole, przed kołem - tak sądzę)

konwil

No będzie troche tym KM... z tego co policzyłem to 18737KM zrobione czyli w normie... dzięki bardzo za pomoc :)

KM to konie mechaniczne, km to kilometry

Dodano: 14 sie 2014 - 09:33

Filtr z czujnikiem wody kosztuje ok. 250-300 PLN, bez czujnika ok. 200 PLN.

trochę Cię poniosło z tymi cenami :)

przykładowo: raz lub dwa

Edytowane przez mrarek

mrarek - no cóż, to chyba dobrze :) Tak jak napisałem, to płaciłem w Boshu rok temu. ASO (Łyko Kraków) też podało mi taką cenę.

Filtr paliwa w MII, 1.5 dCi (możliwe, że u Ciebie jest podobnie) wymieniamy co 60 kkm. Filtr z czujnikiem wody kosztuje ok. 250-300 PLN, bez czujnika ok. 200 PLN. Jaki masz - zobaczysz jak zdejmiesz zderzak :) (po prawej stronie na dole, przed kołem - tak sądzę)

To muszę zderzak zdejmować? :o nie mogę samego koła i nadkola? ;\ To tylni zderzak czy przedni?

KM to konie mechaniczne, km to kilometry

Fakt :D Już poprawiłem.

Nie chcę się tu wymądrzać, ale w MII jest na pewno tak jak piszemy. Nie wiem jak jest w MIII, ale wiem, że w Clio III jest już łatwiejszy dostęp (spod maski). Do zweryfikowania.

konwil

Edytowane przez konwil

dokładnie <ok>

qweluke dźwignij maskę w górę i zobacz sobie, jak najwygodniej się dobrać.

ja do pierwszej wymiany filtra paliwa w SCII zdejmowałem prawe przednie nadkole. do drugiej wymiany zrobiłem to od góry.

No będzie trochę tym KM... z tego co policzyłem to 18737km zrobione czyli w normie...

Proponuję olej i filtr oleju wymieniać maksymalnie co 15tys. km. Będzie lepiej dla silnika.